Chefer jobbar oftare sjuka

Arbetsmiljö
Publicerad
Illustration: Victoria Ovmark

Var tredje enligt rapporten – och här är chefer en grupp som utmärker sig – känner sig tvungen att ta med arbete hem, jobba på lunchen och/eller jobba över en gång minst i veckan.

Det visar en undersökning som SCB gjort åt Arbetsmiljöverket, med 9000 deltagare. I Chefs egen undersökning från i våras uppgav nära hälften av de svarande cheferna, 49 procent, att de alltid eller ofta går till jobbet trots att de är sjuka.

Arbetsmiljöverkets nya rapport visar också att sjuknärvaron är särskilt hög i gruppen kvinnor 30-49 år.  Där jobbade nästan åtta av tio sjuka minst en gång under förra året.

Ofta handlar det om förskolepersonal, fritidspedagoger och grundskollärare – men också om chefer inom stora och medelstora företag och myndigheter – som ofta arbetade hemifrån sjuksängen.

Nu varnar Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör  på Arbetsmiljöverket, för ohälsosam belastning i samband med sjuknärvaron, som också uppges ha ökat.

”Det är viktigt att alla funderar på varför det ser ut så här. Är det en kulturfråga på vår arbetsplats? Är ledarskapet för otydligt?” säger hon till DN.

Fyra av tio i undersökningen upplever också krav från chefen att vara nåbara efter arbetstid. Tillgängligheten, som ju fått helt nya förutsättningar i och med ny teknik, är viktigt att vara vaksam på så att den inte blir en börda, säger Zelmin-Ekenhem.

Hon pekar också på att de arbetsplatser som fungerar bäst är de med ett systematiskt arbetsmiljöarbete och aktiva och engagerade chefer.

LÄS OCKSÅ:

Så kickstartar du arbetsmiljöarbetet

Chefs undersökning: Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden