Hemma-kontor

Chefens arbetsmiljöansvar tydliggörs – vid årsskiftet

Nya regler skruvar ner kraven på jobbsituationen i hemmet.

Distansarbetet exploderar under corona­krisen, men långt ifrån alla chefer har koll på sitt arbetsmiljöansvar när medarbetarna tar jobbet med sig hem. Två femtedelar av cheferna vet bara delvis, i liten grad eller inte alls hur långt arbetsmiljöansvaret sträcker sig vid distans- eller hemarbete, visar Chefs undersökning. Från och med årsskiftet ska emellertid både ansvar och definitioner bli tydligare. Arbetsmiljöverkets viktiga föreskrift Arbetsplatsens utformning börjar då gälla i en ny och omarbetad version.

Precis som tidigare hålls svenska arbetsgivare ansvariga för att medarbetarna inte blir sjuka eller skadade i jobbet, och måste enligt arbetsmiljölagen samverka med medarbetarna för att säkerställa en god arbetsmiljö även när jobbet sker hemifrån.

En tydlig förändring blir samtidigt att föreskriftens inflytande över arbetsmiljön vid hemarbete begränsas, förklarar Ewa Krynicka Storskog som är arkitekt och handläggare vid Arbetsmiljöverket.

”Vi kan exempelvis inte kräva att man bygger om eller gör andra liknande förändringar i en bostad. Det är svårt för arbetsgivare att ställa krav på utformning i miljöer som de inte råder över, inte är rättsligt kapabla att bestämma över, som exempelvis bostäders utformning. Sådana regler blir verkningslösa”, säger Ewa Krynicka Storskog och menar att den nya skrivningen är mer realistisk än vad som gällt tidigare:

”Det är en anpassning till den rådande verkligheten och praktiska förutsättningar.”

Utöver rena ombyggnader, som ändå bara svårligen gått att få till i praktiken, innebär den nya föreskriften att arbetsgivarnas formella ansvar för sådant som ventilation och belysning i människors hemmakontor inte blir lika omfattande som tidigare. Ewa Krynicka Storskog framhåller samtidigt att arbetsgivarnas ansvar vid distansarbete fortfarande är stort, och pekar bland annat på de statliga regelverken för dagsljus, ergonomi och bildskärmsarbete.

”För att få till en hälsosam arbetssituation i hemmet krävs ett gott samarbete och en regelbunden dialog mellan chef och medarbetare, men det ligger även på arbetstagaren att själv uppmärksamma risker”, säger hon.

Cheferna är oroade för medarbetarnas arbetsmiljlö

Läs också: Undersökning: Chefer oroliga för medarbetares arbetsmiljö

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Två kollegor på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

Ny studie: 89 procent tycker att de har en schysst arbetsplats

En solklar majoritet upplever att de litar på varandra på jobbet. Men inte alla tycker att de får tillräckligt med uppmuntran för sin arbetsinsats. Det visar en ny undersökning från Sifo och Hej Engagemang.
Katarina Berg
Arbetsmiljö

Så funkar Spotifys nya "jobba där du vill"-koncept

Spotify lanserade i veckan sin nya jobbmix där alla medarbetare får arbeta där de önskar. Men hur går det till egentligen?

Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet
Arbetsmiljö

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med. ”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.