Chefen som sökt 400 jobb – utan framgång

Efter att Morten Olsen förlorade jobbet för två år sedan, som 58-åring, har han gått bet på arbetsmarknaden. ”Men jag är en fighter, det är bara att jaga vidare”, säger han.

Karriär
Publicerad
Morten Olsen vid sitt skrivbord.

Morten Olsen har varit intendent på flera rederier, hotelldi­rek­tör och jobbat tolv år i Florida med att starta upp nya kryssningslinjer. Hans senaste jobb var som chef för fem stora flytande bostadsinstallationer som servar oljeborrtorn till havs. Men efter att han förlorade jobbet för två år sedan, när företaget som han jobbade på inte fick fler kontrakt, har han gått bet på arbetsmarknaden.

”Jag visste direkt att det här skulle bli en rejäl utmaning. Vem vill anställa en 58-åring?”

Morten Olsen är i dag 60 år och övertygad om att det är hans ålder som ställer till det för honom. Han har sökt över 400 jobb i Sverige, Norge och Danmark och endast fått två kortare vikariat. Trots sin långa erfarenhet av affärsutveckling och shipping samt sitt stora kontaktnät.

”Jag har utnyttjat alla knep som finns. Jag har dränerat mina kontakter, anmält mig till rekryteringstjänster, sökt utannonserade jobb och gjort spontanansökningar. Jag har verkligen gjort allt man kan. Men det blir väldigt tungt när man får bevis på bevis på att man anses vara för gammal.”

Direkt efter att han förlorade jobbet kom han med i ett program hos Trygghetsrådet. Där fick han bra stöd, men utan att någon sa det högt fick han förstå att det skulle bli svårt att hitta ett nytt jobb. Det ligger också och pyr i bakgrunden i alla kontakter med rekryteringsfirmorna, menar Morten Olsen.

”Ingen har sagt att jag är för gammal. Däremot att jag är på så hög nivå, att jag är vd-material. Jag har ju även sökt jobb på middle managementnivå och det skulle jag inte gjort om jag inte velat ha dessa jobb men får till svar att jag är överkvalificerad.”

Men Morten Olsen är definitivt inte färdig med sitt professionella liv. Han tänker inte förtidspensionera sig som många andra arbetslösa jämnåriga. Han har mer att ge. Och har sökt fyra nya jobb samma dag denna intervju görs.

”Det äter ens självkänsla att gå utan jobb, men jag har gått på värre stötar. Jag är en fighter. Det är bara att jaga vidare. Jag tror fortfarande att någon i mitt nätverk kommer att ringa och säga att de har det perfekta jobbet för mig”, säger Morten Olsen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden