Morten Olsen vid sitt skrivbord.

Chefen som sökt 400 jobb – utan framgång

Efter att Morten Olsen förlorade jobbet för två år sedan, som 58-åring, har han gått bet på arbetsmarknaden. ”Men jag är en fighter, det är bara att jaga vidare”, säger han.

Morten Olsen har varit intendent på flera rederier, hotelldi­rek­tör och jobbat tolv år i Florida med att starta upp nya kryssningslinjer. Hans senaste jobb var som chef för fem stora flytande bostadsinstallationer som servar oljeborrtorn till havs. Men efter att han förlorade jobbet för två år sedan, när företaget som han jobbade på inte fick fler kontrakt, har han gått bet på arbetsmarknaden.

”Jag visste direkt att det här skulle bli en rejäl utmaning. Vem vill anställa en 58-åring?”

Morten Olsen är i dag 60 år och övertygad om att det är hans ålder som ställer till det för honom. Han har sökt över 400 jobb i Sverige, Norge och Danmark och endast fått två kortare vikariat. Trots sin långa erfarenhet av affärsutveckling och shipping samt sitt stora kontaktnät.

”Jag har utnyttjat alla knep som finns. Jag har dränerat mina kontakter, anmält mig till rekryteringstjänster, sökt utannonserade jobb och gjort spontanansökningar. Jag har verkligen gjort allt man kan. Men det blir väldigt tungt när man får bevis på bevis på att man anses vara för gammal.”

Illustration med en våg där en yngre chef har tyngst vågskål.

Läs också: Allt fler chefer väljs bort på grund av ålder

Direkt efter att han förlorade jobbet kom han med i ett program hos Trygghetsrådet. Där fick han bra stöd, men utan att någon sa det högt fick han förstå att det skulle bli svårt att hitta ett nytt jobb. Det ligger också och pyr i bakgrunden i alla kontakter med rekryteringsfirmorna, menar Morten Olsen.

”Ingen har sagt att jag är för gammal. Däremot att jag är på så hög nivå, att jag är vd-material. Jag har ju även sökt jobb på middle managementnivå och det skulle jag inte gjort om jag inte velat ha dessa jobb men får till svar att jag är överkvalificerad.”

Men Morten Olsen är definitivt inte färdig med sitt professionella liv. Han tänker inte förtidspensionera sig som många andra arbetslösa jämnåriga. Han har mer att ge. Och har sökt fyra nya jobb samma dag denna intervju görs.

”Det äter ens självkänsla att gå utan jobb, men jag har gått på värre stötar. Jag är en fighter. Det är bara att jaga vidare. Jag tror fortfarande att någon i mitt nätverk kommer att ringa och säga att de har det perfekta jobbet för mig”, säger Morten Olsen.

Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.

Läs också: Överkvalificerad? Nej, underuppskattad!

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En hand håller upp en skylt som det står Interimschef på mot en jeansblus som bakgrund.
Karriär

Så lyckas du med interimschefen

Allt fler blir interimschefer i ett allt mer flytande arbetsliv, visar forskning. Men för att det ska lyckas på arbetsplatsen gäller det att göra på rätt sätt.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

En hand i svenska flaggans färger som visar tummen ner.
Karriär

Svenskar mest missnöjda med jobbet

Fler svenskar planerar att söka nytt jobb det närmaste året jämfört med övriga européer, visar en ny studie. Den visar också att svenskar verkar uppskatta sin chef mer när de arbetar hemifrån än på plats på arbetet.

En kvinna sitter och jobbar i en soffa med en katt bredvid sig.
Karriär

Chefer missförstår unga medarbetare

Chefer missförstår vad som är viktigt för unga medarbetare på flera olika sätt, visar en ny internationell undersökning. Undersökningen visar att de betraktar flera viktiga frågor på olika sätt.

Tre kvinnor sitter framför sina datorer vid ett bord och pratar och skrattar.
Karriär

Bullshit jobs? Nej, inte längre

Bara 4,8 procent. Så få européer tycker att jobbet är meningslöst, visar en ny studie. Och ofta är det cheferna som finner störst mening med sitt jobb.

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.