Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Karriär
Publicerad
Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.

Camilla Åkerström var en omtyckt, högpresterande och målinriktad inköpschef inom energibranschen som blev av med jobbet på grund av arbetsbrist hösten 2019. Sedan dess har hon sökt ett 50-tal tjänster och kallats till intervju till ungefär en fjärdedel av dem. Ofta har hon tillhört slutkandidaterna – men inte nått ända fram. 

”Mottagandet vid intervjuerna är oftast väldigt bra. Samtidigt kan jag bli förvånad över förklaringarna efteråt, när tjänsten gått till någon annan. Det kan vara att jag är överkvalificerad, samtidigt som jag ibland anses sakna högre utbildning. Men jag känner ju att det är något annat som ligger bakom”, säger Camilla Åkerström som bor i Lindome utanför Göteborg.

Med tiden har hon blivit allt mer övertygad om att det är hennes ålder och även kön som ligger henne i fatet.

”Kvinna, närmare 50, dessutom nyligen sjukskriven för en höftledsoperation – det verkar inte vara något som företagen kan acceptera, även om de inte säger det rakt ut.” 

Felrekrytering är dyrt, och Camilla Åkerström som själv arbetat med rekrytering inser att arbetsgivarna vill gardera sig med noga specificerade krav. Problemet är att kravprofilerna blir så formella och stelbenta att det blir kontraproduktivt:

”Jag menar att företag kan behöva få in kompetenser och erfarenheter från olika branscher för att utvecklas. Människor som visat goda förmågor och resultat, inom områden som kanske inte alltid behöver ha exakt med den egna verksamheten att göra. Men man är väldigt snäv och bestämd. En delförklaring kan vara att externa rekryterare inte känner företagen de representerar tillräckligt väl. Här finns en förbättringspotential.” 

För att få ny energi beslutade sig Camilla Åkerström för att ta ett steg i en annan riktning, och utbilda sig till trädgårds-designer. Efter självstudier på distans kan hon sedan i somras titulera sig vd för det egna företaget Åkerströms Utemiljö och Trädgård. 

”Bakgrunden var det här stora: Hur tänker jag mig min framtid? Vad tycker jag är roligt? Vad får mig att må bra? Jag får in en del uppdrag, men kan ännu inte leva på företaget. Min tanke är att framöver kombinera trädgårdsverksamheten med konsult- och interim-uppdrag inom mitt tidigare yrkesområde. Att göra mer av det jag trivs med och drivs av, och inspirera fler att göra samma sak. Det viktiga här är kanske att våga tänka i nya banor, både som arbetstagare och arbetsgivare”, säger Camilla Åkerström.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden