Sofia Nygård bland it-prylar
Foto: Nicke Johansson

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

Produktionen av en enda dator kräver 22 kilo kemikalier och genererar 1,2 ton gruv- och metallavfall. Världens glupande aptit på it-utrustning – det finns i dag 75 miljarder uppkopplade enheter – skadar klimatet, slukar kritiska råvaror och leder i värsta fall till barnarbete och modernt slaveri. En underskattad baksida med det uppkopplade samhället. Men datorer måste vi ha, och frågan är hur den enskilda arbetsgivaren kan få ner miljö- och klimatavtrycken. Chalmers tekniska högskola i Göteborg kan vara en lösning på spåren: Återtag.  

”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt, och sedan återanvända dem så mycket som möjligt”, säger Sofia Nygård som är enhetschef på Chalmers it-avdelning och initiativtagare till projektet. 

Collage: Petronella Barvaeus är digital strateg. Bild på hur verktyget Ideahunt ser ut.

Läs också: 7 digitala verktyg du behöver – för att jobba hemifrån

Chalmers är med sina inköp av cirka 1000 datorer per år en relativt stor förbrukare av hårdvara, och har i kraft av det och ett gott renommé lyckats förlänga livslängden på utrustningen genom förmånliga garantiavtal. På Chalmers används de bärbara datorerna nu fyra år i genomsnitt, och de stationära i fem – kutymen är annars en livslängd på cirka tre år. 

”Därefter, när datorerna blivit lite för slöa för våra forskare, låter vi radera all data, göra en ominstallation och ta bort alla märkningar som kan koppla utrustningen till Chalmers. Datorerna säljs sedan på den nordiska marknaden, ofta till mindre företag och verksamheter som inte är i behov av den allra modernaste prestandan. De datorer som inte går att återbruka, går direkt till återvinning”, säger Sofia Nygård. 

Hela återtags-processen sköts av ett av specialistföretag som Chalmers anlitat. Intäkterna från försäljningen av de äldre datorerna täcker företagets installation av den nya utrustningen, vilket innebär en ekonomisk och logistisk besparing. 

En fördel är också att vi får rapporter om vart de äldre datorerna tar vägen. På så sätt försäkrar oss om att de inte glöms bort i någon garderob eller skickas till Afrika och de miljövidriga soptipparna där”, säger Sofia Nygård. 

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.

Läs också: Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

I Chalmers-satsningen på ett minskat it-miljöavtryck dessutom den nystartade återbruksplattformen Reuse Chalmers. Sofia Nygård beskriver den som ett internt Blocket, med den stora skillnaden att prylarna som annonseras ut är helt gratis.  

”Tjänsten är verkligen uppskattad. Överbliven utrustning som tidigare varit svår att få ut i organisationen, har visat sig vara eftertraktad. Inte minst bland våra forskare, som har begränsade anslagsramar att hålla sig inom – för dem innebär gratis it-utrustning mer resurser till själva forskningen. Förra året sparade vi in omkring 50 000 kronor på återanvändning av nätverkskablar, tangentbord och liknande.”  

Nästa steg i återtags-satsningen är ett nyligen undertecknat upphandlingsavtal som ger Chalmers möjlighet att köpa in återbrukade telefoner direkt, exempelvis uppfräschade smartphones som varit använda i ett par år. 

”Forskningsprojekten har behov av mobiler, men de behöver inte alltid vara av senaste modell. Tack vare den nya kravställningen, finns möjlighet att köpa in äldre modeller för en billigare peng. Även här kan forskningspengarna läggas på annat, samtidigt som det blir en vinst för miljön.” 

De pengar som Chalmers sparar in på återtaget skänks i bidrag till organisationen Closing the loop, som arbetar med uppstädning av de hälsofarliga dumpningsplatserna i Afrika, och därifrån fraktar it-skrot till Europa för återvinning. 

”Vi vet att väldigt mycket uttjänt elektronik från vår del av världen hamnat i Afrika. Det här är ett sätt att betala tillbaka för tidigare synder”, säger Sofia Nygård. 

Sofia Nygårds tips: Så förlänger du livslängden på dina it-prylar

  • Kontakta någon av marknadens återtags-leverantörer, du behöver inte tänka ut hela konceptet själv. Det finns färdiga processer och företagen kan hjälpa dig att sätta igång.
  • Börja i det lilla. Du behöver inte satsa 100 procent från dag ett, bättre att ta det stegvis och öka där möjligheterna finns.
  • Lyft fördelarna med återbruk och återvinning bland medarbetarna. Viljan att göra en miljöinsats är i allmänhet god. Till slut blir det en självklarhet.
chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En bild på två händer. En läkare har lagt sin hand över en patients hand, i en tröstande gest.
Hållbarhet

Chefskris i vården: Hälften vill sluta

Hälften av alla chefer inom vård och omsorg funderar på att sluta sitt jobb. Gränsen verkar vara nådd för de hårt belastade cheferna. Fyra av tio rekommenderar inte andra att satsa på ett chefsjobb inom vården. Det visar en ny rapport från LIVO.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Foto med ett glödande jordklot.
Hållbarhet

Här är allt du behöver veta om klimatkrisen – på två minuter

Hur ska mänskligheten lösa sin kanske svåraste kris hittills, klimatkrisen? Något enkelt svar finns inte, men här är åtminstone en snabbskiss av problembild, pågående insatser och möjliga vägar framåt.

Illustrayion med en person som har en stor tankebubbla full med klimatkatastrofer.
Hållbarhet

Lyssna och trösta räcker inte vid klimatångest

Det finns egentligen bara ett sätt att hantera medarbetares klimatångest – och det är att som arbetsgivare och företagsledare driva ett seriöst klimatarbete. Det säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Porträtt av Brandhorst-Satzkorn i arbetskläder och skyddshjälm.
Hållbarhet

Så tvättar hon den tyngsta industrin

Hållbarhetschef i ett kraftigt miljöstörande företag, hur går det ihop? ”Jag sökte en utmaning”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarhetsdirektör inom gruvkoncernen Boliden, vars produkter samtidigt är väsentliga i den gröna omställningen.

Foto av ett smart kontor.
Hållbarhet

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.