Susanne Sterling, verksamhetschef

Chefen på äldreboendet: Så förbereder vi oss för smittan

Coronasmittan sprider sig och besöksförbud råder nu på landets äldreboenden för att skydda de äldsta och svagaste. För Susanne Sterling, verksamhetschef för ett äldreboende i Kungsängen, gäller det att stå stark i krisen.

Äldreboendena i Stockholms län är särskilt drabbade av coronaviruset covid-19 – smittan har konstaterats på ungefär vart tredje av dem, trots ett landsomfattande besöksförbud som gäller från 1 april.

På äldreboendet Humana Lillsjö Badväg i Kungsängen infördes besöksstopp redan för tre veckor sedan. Verksamhetschefen Susanne Sterling vädjade veckan därpå till boende och anhöriga att inte heller umgås utomhus.

”Dialogen har varit bra. Hittills har ingen av våra boende eller medarbetare smittats av viruset covid-19, och det finns utbredd respekt och förståelse över att vi vidtog ordentliga åtgärder från början. Nu gäller det att fortsätta jobba förebyggande, för att hålla coronaviruset borta även framöver”, säger Susanne Sterling som ansvarar för omkring 70 medarbetare.

Hur är tillgången på skyddsutrustning?
”Huvudkontoret avsatte tidigt en person med ansvar för inköp för skyddsutrustning som ska kunna användas om vi skulle få in smittan. Vi har alla fått ett start-kit som räcker i några dagar, med handskar, ytdesinfektion, munskydd och visir. Men vi har samtidigt förstått att det är väldigt svårt att få tag på skyddsutrustning.”

Hur hanterar du oron över coronaviruset som kan finnas bland medarbetarna och de äldre?
”Jag är på plats, varje vardag. Är med på alla möten, även om de nu inte är så många. Jag mejlar till medarbetarna och har telefonjour på kvällar och helger, så alla kan nå mig om man känner sig orolig, osäker eller rädd. Jag skickar också hem personal vid minsta antydan till sjukdom. Att vara synlig som chef på jobbet tror jag gör jättemycket. Att sitta hemma och jobba, och låta de andra vara kvar, vore inget bra ledarskap.”

Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättsexpert

Läs också: 10 frågor och svar om arbetsrätt – under corona

Hur orolig är du för egen del?
”Jag har själv barn med hjärt- och lungsjukdom, och är därför väldigt noga med att inte bli smittad. Jag håller säkerhetsavstånd, tvättar händerna och undviker socialt umgänge på fritiden. Så jag följer alla riktlinjer och understryker vikten av dem på arbetsplatsen, inte minst inför vikarierna, så de också känner sig delaktiga.”

”Jag kan såklart också drabbas av smitta och behöver i sådana fall vara hemma tills jag tillfrisknar. För att inte stå utan chef i ett sådant läge, jobbar min biträdande chef hemifrån tills vidare för att kunna ta vid om jag insjuknar.”

Hur planerar du inför ett eventuellt smittoutbrott?
”Jag delar med mig och är väldigt öppen inför medarbetarna kring hur vi ska agera. Kontrollerar vilka som har nära familjemedlemmar som ingår i riskgrupperna, vilka som har barn under tolv år eller är ensamstående föräldrar. I sådana fall kan det vara olämpligt för dem att arbeta på en avdelning som drabbats av smitta. Medarbetarna blir trygga av en sådan diskussion, och av att jag själv kommer att stanna kvar om smittan skulle uppstå även hos oss”, säger Susanne Sterling.

Anna Almlöf, rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.

Läs också: Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.
Målarfärger
Hälsa

Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.
Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Manliga chefer oftare negativa till deprimerade anställda

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie.
Dator med hjärtan och brevo-rop flygande
Hälsa

Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder. 
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
halsoutmaningdel2
Hälsa

Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

Skoskav, glädje över att äntligen komma ut och ångestpåslag är några av erfarenheterna från Chefs medarbetare efter första veckan av 10000 steg per dag.