Chefen på äldreboendet: Så förbereder vi oss för smittan
Coronasmittan sprider sig och besöksförbud råder nu på landets äldreboenden för att skydda de äldsta och svagaste. För Susanne Sterling, verksamhetschef för ett äldreboende i Kungsängen, gäller det att stå stark i krisen.
Äldreboendena i Stockholms län är särskilt drabbade av coronaviruset covid-19 – smittan har konstaterats på ungefär vart tredje av dem, trots ett landsomfattande besöksförbud som gäller från 1 april.
På äldreboendet Humana Lillsjö Badväg i Kungsängen infördes besöksstopp redan för tre veckor sedan. Verksamhetschefen Susanne Sterling vädjade veckan därpå till boende och anhöriga att inte heller umgås utomhus.
”Dialogen har varit bra. Hittills har ingen av våra boende eller medarbetare smittats av viruset covid-19, och det finns utbredd respekt och förståelse över att vi vidtog ordentliga åtgärder från början. Nu gäller det att fortsätta jobba förebyggande, för att hålla coronaviruset borta även framöver”, säger Susanne Sterling som ansvarar för omkring 70 medarbetare.
Hur är tillgången på skyddsutrustning? ”Huvudkontoret avsatte tidigt en person med ansvar för inköp för skyddsutrustning som ska kunna användas om vi skulle få in smittan. Vi har alla fått ett start-kit som räcker i några dagar, med handskar, ytdesinfektion, munskydd och visir. Men vi har samtidigt förstått att det är väldigt svårt att få tag på skyddsutrustning.”
Hur hanterar du oron över coronaviruset som kan finnas bland medarbetarna och de äldre? ”Jag är på plats, varje vardag. Är med på alla möten, även om de nu inte är så många. Jag mejlar till medarbetarna och har telefonjour på kvällar och helger, så alla kan nå mig om man känner sig orolig, osäker eller rädd. Jag skickar också hem personal vid minsta antydan till sjukdom. Att vara synlig som chef på jobbet tror jag gör jättemycket. Att sitta hemma och jobba, och låta de andra vara kvar, vore inget bra ledarskap.”
Hur orolig är du för egen del? ”Jag har själv barn med hjärt- och lungsjukdom, och är därför väldigt noga med att inte bli smittad. Jag håller säkerhetsavstånd, tvättar händerna och undviker socialt umgänge på fritiden. Så jag följer alla riktlinjer och understryker vikten av dem på arbetsplatsen, inte minst inför vikarierna, så de också känner sig delaktiga.”
”Jag kan såklart också drabbas av smitta och behöver i sådana fall vara hemma tills jag tillfrisknar. För att inte stå utan chef i ett sådant läge, jobbar min biträdande chef hemifrån tills vidare för att kunna ta vid om jag insjuknar.”
Hur planerar du inför ett eventuellt smittoutbrott? ”Jag delar med mig och är väldigt öppen inför medarbetarna kring hur vi ska agera. Kontrollerar vilka som har nära familjemedlemmar som ingår i riskgrupperna, vilka som har barn under tolv år eller är ensamstående föräldrar. I sådana fall kan det vara olämpligt för dem att arbeta på en avdelning som drabbats av smitta. Medarbetarna blir trygga av en sådan diskussion, och av att jag själv kommer att stanna kvar om smittan skulle uppstå även hos oss”, säger Susanne Sterling.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder.
Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.
Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Skoskav, glädje över att äntligen komma ut och ångestpåslag är några av erfarenheterna från Chefs medarbetare efter första veckan av 10000 steg per dag.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se