Susanne Sterling, verksamhetschef

Chefen på äldreboendet: Så förbereder vi oss för smittan

Coronasmittan sprider sig och besöksförbud råder nu på landets äldreboenden för att skydda de äldsta och svagaste. För Susanne Sterling, verksamhetschef för ett äldreboende i Kungsängen, gäller det att stå stark i krisen.

Äldreboendena i Stockholms län är särskilt drabbade av coronaviruset covid-19 – smittan har konstaterats på ungefär vart tredje av dem, trots ett landsomfattande besöksförbud som gäller från 1 april.

På äldreboendet Humana Lillsjö Badväg i Kungsängen infördes besöksstopp redan för tre veckor sedan. Verksamhetschefen Susanne Sterling vädjade veckan därpå till boende och anhöriga att inte heller umgås utomhus.

”Dialogen har varit bra. Hittills har ingen av våra boende eller medarbetare smittats av viruset covid-19, och det finns utbredd respekt och förståelse över att vi vidtog ordentliga åtgärder från början. Nu gäller det att fortsätta jobba förebyggande, för att hålla coronaviruset borta även framöver”, säger Susanne Sterling som ansvarar för omkring 70 medarbetare.

Hur är tillgången på skyddsutrustning?
”Huvudkontoret avsatte tidigt en person med ansvar för inköp för skyddsutrustning som ska kunna användas om vi skulle få in smittan. Vi har alla fått ett start-kit som räcker i några dagar, med handskar, ytdesinfektion, munskydd och visir. Men vi har samtidigt förstått att det är väldigt svårt att få tag på skyddsutrustning.”

Hur hanterar du oron över coronaviruset som kan finnas bland medarbetarna och de äldre?
”Jag är på plats, varje vardag. Är med på alla möten, även om de nu inte är så många. Jag mejlar till medarbetarna och har telefonjour på kvällar och helger, så alla kan nå mig om man känner sig orolig, osäker eller rädd. Jag skickar också hem personal vid minsta antydan till sjukdom. Att vara synlig som chef på jobbet tror jag gör jättemycket. Att sitta hemma och jobba, och låta de andra vara kvar, vore inget bra ledarskap.”

Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättsexpert

Läs också: 10 frågor och svar om arbetsrätt – under corona

Hur orolig är du för egen del?
”Jag har själv barn med hjärt- och lungsjukdom, och är därför väldigt noga med att inte bli smittad. Jag håller säkerhetsavstånd, tvättar händerna och undviker socialt umgänge på fritiden. Så jag följer alla riktlinjer och understryker vikten av dem på arbetsplatsen, inte minst inför vikarierna, så de också känner sig delaktiga.”

”Jag kan såklart också drabbas av smitta och behöver i sådana fall vara hemma tills jag tillfrisknar. För att inte stå utan chef i ett sådant läge, jobbar min biträdande chef hemifrån tills vidare för att kunna ta vid om jag insjuknar.”

Hur planerar du inför ett eventuellt smittoutbrott?
”Jag delar med mig och är väldigt öppen inför medarbetarna kring hur vi ska agera. Kontrollerar vilka som har nära familjemedlemmar som ingår i riskgrupperna, vilka som har barn under tolv år eller är ensamstående föräldrar. I sådana fall kan det vara olämpligt för dem att arbeta på en avdelning som drabbats av smitta. Medarbetarna blir trygga av en sådan diskussion, och av att jag själv kommer att stanna kvar om smittan skulle uppstå även hos oss”, säger Susanne Sterling.

Anna Almlöf, rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.

Läs också: Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.