Susanne Sterling, verksamhetschef

Chefen på äldreboendet: Så förbereder vi oss för smittan

Coronasmittan sprider sig och besöksförbud råder nu på landets äldreboenden för att skydda de äldsta och svagaste. För Susanne Sterling, verksamhetschef för ett äldreboende i Kungsängen, gäller det att stå stark i krisen.

Äldreboendena i Stockholms län är särskilt drabbade av coronaviruset covid-19 – smittan har konstaterats på ungefär vart tredje av dem, trots ett landsomfattande besöksförbud som gäller från 1 april.

På äldreboendet Humana Lillsjö Badväg i Kungsängen infördes besöksstopp redan för tre veckor sedan. Verksamhetschefen Susanne Sterling vädjade veckan därpå till boende och anhöriga att inte heller umgås utomhus.

”Dialogen har varit bra. Hittills har ingen av våra boende eller medarbetare smittats av viruset covid-19, och det finns utbredd respekt och förståelse över att vi vidtog ordentliga åtgärder från början. Nu gäller det att fortsätta jobba förebyggande, för att hålla coronaviruset borta även framöver”, säger Susanne Sterling som ansvarar för omkring 70 medarbetare.

Hur är tillgången på skyddsutrustning?
”Huvudkontoret avsatte tidigt en person med ansvar för inköp för skyddsutrustning som ska kunna användas om vi skulle få in smittan. Vi har alla fått ett start-kit som räcker i några dagar, med handskar, ytdesinfektion, munskydd och visir. Men vi har samtidigt förstått att det är väldigt svårt att få tag på skyddsutrustning.”

Hur hanterar du oron över coronaviruset som kan finnas bland medarbetarna och de äldre?
”Jag är på plats, varje vardag. Är med på alla möten, även om de nu inte är så många. Jag mejlar till medarbetarna och har telefonjour på kvällar och helger, så alla kan nå mig om man känner sig orolig, osäker eller rädd. Jag skickar också hem personal vid minsta antydan till sjukdom. Att vara synlig som chef på jobbet tror jag gör jättemycket. Att sitta hemma och jobba, och låta de andra vara kvar, vore inget bra ledarskap.”

Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättsexpert

Läs också: 10 frågor och svar om arbetsrätt – under corona

Hur orolig är du för egen del?
”Jag har själv barn med hjärt- och lungsjukdom, och är därför väldigt noga med att inte bli smittad. Jag håller säkerhetsavstånd, tvättar händerna och undviker socialt umgänge på fritiden. Så jag följer alla riktlinjer och understryker vikten av dem på arbetsplatsen, inte minst inför vikarierna, så de också känner sig delaktiga.”

”Jag kan såklart också drabbas av smitta och behöver i sådana fall vara hemma tills jag tillfrisknar. För att inte stå utan chef i ett sådant läge, jobbar min biträdande chef hemifrån tills vidare för att kunna ta vid om jag insjuknar.”

Hur planerar du inför ett eventuellt smittoutbrott?
”Jag delar med mig och är väldigt öppen inför medarbetarna kring hur vi ska agera. Kontrollerar vilka som har nära familjemedlemmar som ingår i riskgrupperna, vilka som har barn under tolv år eller är ensamstående föräldrar. I sådana fall kan det vara olämpligt för dem att arbeta på en avdelning som drabbats av smitta. Medarbetarna blir trygga av en sådan diskussion, och av att jag själv kommer att stanna kvar om smittan skulle uppstå även hos oss”, säger Susanne Sterling.

Anna Almlöf, rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.

Läs också: Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut”

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Illustration av person som gör yoga framför en laptop
Hälsa

7 tips för att få fart på hemmaträningen

Soffpotatis eller ostbåge. Stel nacke eller ryggont. Börjar hemmajobbandet ta ut sitt pris? Ha förtröstan. Hela nätet är fullt av proffsiga instruktörer som inget hellre vill än att hjälpa dig i form.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.
10 tecken på missbruk.
Hälsa

10 tecken på missbruk

På videomöten kan ingen känna lukten av alkohol på andedräkten eller se om det är whisky i kaffekoppen. Hemarbete kan öka risken för missbruk, larmar nu företaget Alna, som arbetar med skadligt bruk i arbetslivet.
Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran
Hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.
Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.