Daniel Meurk Demerud, Locum

It-chefen: ”Jag jobbar smartare nu än i början av pandemin”

I början av pandemin jobbade it-chefen Daniel Meurk Demerud fem, sex timmar mer än vanligt i veckan, men nu har antalet timmar gått ner.

Som chef för it- och digitaliseringsenheten på Locum i Stockholm fick Daniel Meurk Demerud mycket att göra när företagets medarbetare skulle börja jobba hemma.

”Antalet ärenden ökade markant. Med uppemot 25 procent. Dels för att folk hade problem med den digitala tekniken, men också för att de satt ensamma och inte kunde fråga en kollega utan i stället la ett ärende till helpdesk”, berättar han.

På Locum arbetar cirka 300 personer med att förvalta och utveckla vårdfastigheter. De var bland annat med och byggde upp Älvsjö sjukhus som enbart skulle vårda covid-19-patienter.

”En framgångsfaktor i min grupp har varit att vi redan använt Microsoft Teams i mer än ett år. Så vi var relativt vana vid verktyget, och använde långt fler funktioner än bara mötesmöjligheten.”

Men pandemin ställde nya krav. De behövde steppa upp och stötta verksamheten. Utbilda i Teams och andra digitala verktyg.

Samtidigt, när han tillträdde som chef i mars rullade enheten omkring sin egen planering på en whiteboardtavla med post-it-lappar. Det blev ett av hans första beslut att ta. Skulle de köra hela planeringen digitalt? Han fick rådet: ”Om inte nu, så när?”

Den digitala resan sköt i höjden. Fler och fler digitala verktyg kom till. Bland annat fick Kanban-tavlor, ett schemaläggningssystem, ersätta post-it-lapparna.

”Nu kan vi sitta var som helst i världen och jobba”, säger Daniel Meurk Demerud.

Bättre planering och bättre verktyg gav också ett minskat behov av täta avstämningar.

”Jag fick en liten aha-upplevelse. Jag kom på mig själv med att ägna mig åt micro management. Och jag började ifrågasätta mitt ledarskap. Är jag en bra chef, har jag koll på vad min personal gör, vad säger jag om min chef frågar? Det var så lustigt att jag fick sådana tankar. Bara för att jag sitter bakom axeln på dem i vanliga fall innebär det inte att jag ser vad de gör. Jag landade i att jag litar på mina medarbetare. Jag vet att de gör sitt bästa och ser det i våra möten kring deras utveckling.”

Från och med andra vågen i höstas jobbar hela hans team hemifrån.

”Jag använder mig av dagarna bättre. Kan ta en timme mitt på dagen och gå en promenad. Och sitter kanske en timme längre på kvällen. Men i stort jobbar jag inte fler timmar längre, däremot lite smartare.”

undersokningchefersarbetsbordakvall

Läs också: Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

david-sta%cc%8ahlberg-2
Distanskurs

Diplomerad digital strateg

Led din organisation mot ett större värdeskapande, och möt kundernas nya krav! David Ståhlberg, en av Sveriges främsta digitala rådgivare, ger dig verktygen.

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

kontorhemma-2
Hållbarhet

Forskning: Hemmakontor – uselt för jämställdheten

Jobba hemifrån, flexibla arbetstider – är det verkligen något som underlättar livspusslet? Ny forskning tyder inte på det.
giftiggg
Hållbarhet

Så känner du igen – och hanterar – en giftig chef

Chefen med psykopatdrag är en populär stereotyp, liksom den narcissistiske ledaren. Men faktum är att den här typen av ”giftiga” ledare blir allt vanligare – och på lång sikt kan deras beteende ha förödande konsekvenser för organisationer.
chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
larsappelqvist
Hållbarhet

Hållbarhet med det lila extra

De prisas för sitt håll­barhetsarbete och har bikupor på taket till produktionsanläggningen i Karlstad. Löfbergs vd Lars Appelqvist vet hur man tänker hållbart – i alla led.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

susanna-campbell-2
Arbetsmiljö

Cheftest: Hon styr Ratos med patos

Hon sätter ledarskapsfrågor högt på agendan och inger både respekt och värme — samtidigt. Tydliga värderingar och långsiktighet är ledord för Ratos vd Susanna Campbell, som beskrivs som ”vinner i längden-karismatisk”. Men hur mycket tålamod har en bransch som vill se snabba resultat?