Forskningens facit till bästa ledarstilen

Auktoritär. Coachande. Tillitsfull. Visionär. Det finns mängder av olika ledarstilar.

Men vilken ger bäst effekt och resultat i dagens arbetsliv? Och hur hittar jag den ledarstil som är rätt för just mig?

Cissi Elwin samlar en supertrio som med stöd i den senaste ledarskapsforskningen vaskar fram de ledarstilar och chefsbeteenden som fungerar allra bäst för att stärka motivation, innovation och resultat – och som gör att medarbetare trivs på jobbet.

I ett spännande samtal med tre av Sveriges främsta ledarskapsforskare får du råd och tips om vad som är värt att jobba med och slipa på för att bli ditt mest framgångsrika ledarskaps-jag.

Hur ska jag tänka som chef: är det bäst att bygga vidare på min personlighet för att hitta en ledarstil som fungerar och passar mig? Eller är det situation och önskat resultat som ska styra mitt ledarbeteende?

Och hur kan organisationen och chefens chef ge rätt förutsättningar och stöd för ledare att hitta sin ledarstil?

Gäster:

Louise Bringselius är docent i organisation och ledning och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har skrivit flera böcker om tillitsbaserat ledarskap och nu senast omtalade boken Psykologisk trygghet – att välkomna den som utmanar. Louise Bringselius utsågs till Årets talare i kategorin ledarskap förra året.

Simon Elvnäs forskar som industridoktorand vid KTH och har filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden för att hitta vägen till det han kallar ett mer effektfullt ledarskap. Han har skrivit den uppmärksammade boken: Effektfull – så ökar du effekten av din tid där han bland annat konstaterar att som ledare styr du bara över 35 procent av din arbetstid.

Leif Denti forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Han undersöker bland annat hur tillitsfullt ledarskap påverkar organisationer och medarbetare och effekter av LMX-teori (Leader-member exchange). Leif Denti är också en av huvudlärarna på Chefakademins Executive Master of Leadership & Management.

Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.