Hon tvekade inte att anställa en 57-åring

Charlotta Blom, vd för Ystads Teater, blev chef vid 28. Hon tvekade inte att anställa en 57-åring. ”Ålder har aldrig varit en fråga för mig”, säger hon.

Karriär
Publicerad
Foto på Charlotta Blom på Ystads teater.

Vill du ta in lite ketchup till min unga vän?”, sa chefskollegan till servitören på en konferensmiddag när de skulle äta skaldjur. Ett exempel på den omvända ålderism som Charlotta Blom varit utsatt för. Hon ångrar dock inte att hon sökte och fick sitt första chefsjobb i skolvärlden som 28-åring. Från att ha varit musiklärare och utbildad dirigent fick hon jobbet som chef för Kulturskolan i Ystad. I dag är hon 48 år.

”I ledningsgruppen var jag i särklass yngst och det kunde kosta på ibland i form av att inte bli lyssnad på och riktigt tagen på allvar. Ibland kände jag mig mest som en maskot. Men det var otroligt kul att få driva utveckling och leda ett kreativt arbetslag”, säger Charlotta Blom.

Att hennes chef hade stort förtroende för henne blev avgörande.

”Han var en närvarande chef och lät mig synas och utvecklas, vilket gjorde att jag sedan gick vidare till att bli avdelningschef för kulturen i Ystads kommun. Där var jag fortfarande förhållandevis ung men upplevde inte att min kompetens ifråga­sattes på grund av min ålder. Jag fick också mycket gratis uppmärksamhet för att jag stack ut.”

När hon var i 40-årsåldern rekryterade hon själv in en 57-årig enhetschef.

”Hon var högmotiverad och högenergisk och deklarerade att hon velat ha det här jobbet länge. Att hon nu tänkte att det skulle bli hennes sista fram till pensionen och att hon innan dess skulle åstadkomma det här och det här. Vilket hon gjorde med råge.”

Charlotta Blom hade sina funderingar kring hur den sökandes motivation skulle vara och om det fanns energi nog för den utveckling som behövdes. Men personalen kände redan till personen och förespråkade henne varmt – och Charlotta säger att enhetschefen fram till att hon gick i pension i somras åstadkom en fantastisk utveckling av verksamheten under de sju år hon arbetade.

”Ålder har aldrig varit en fråga för mig. Det handlar om att matcha vad verksamheten behöver, i vilket utvecklingsskede man är i och vilken chef som är bäst lämpad för det. Kompetensen måste alltid finnas där. Sedan handlar det om energinivå och engagemang.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden