Cecilia Nykvist

Cecilia Nykvist: ”Vd-jobbet var som att komma hem”

Det började med ett par färgglada shorts. Cecilia Nykvist gjorde entreprenörs-debut redan i gymnasiet, i Ung Företagsamhets regi. Nu är hon högsta chef för samma organisation.

Mjölby, tidigt 90-tal. Fullt medialt pådrag i källaren hemma hos Cecilia Nykvist. Hon och fem andra gymnasietjejer intervjuas av TV4 med anledning av deras geniala produkt ”EG-shortsen”, blå kortbyxor med gula Europa-stjärnor där bak som de själva sytt upp och designat. Aftonbladet får ställa sig i kö.

”Tajmningen var helt rätt och kortbyxorna blev en jättesuccé”, säger Cecilia Nykvist om de symboltyngda shorts som lanserades mitt under brinnande debatt om svenskt inträde i EG, som EU hette då. De unga näringsidkarna sålde över 2 000 par – och kammade dessutom hem en seger i Europamästerskapen i ungt företagande.

”För mig blev det väldigt tydligt att företagande är ett sätt att förverkliga sig själv”, säger hon.

I dag sitter Cecilia Nykvist på vd-stolen för samma ideella organisation under vars paraply hon en gång debuterade som entreprenör: Ung Företagsamhet (UF). En verksamhet som sedan starten 1980 engagerat uppåt en halv miljon gymnasieelever i konsten att driva eget. Det var också på UF hon fick sitt första ”riktiga” jobb, ett årslångt vikariat i mitten av 90-talet.

”Att bli vd var som att komma hem”, säger Cecilia Nykvist, som vid det här laget suttit på posten i åtta år. Entreprenörskapet har hon i blodet sedan barnsben. Föräldrarna drev företag ihop inom transportbranschen. Att sopa verkstadsgolvet och klippa gräsmattan på baksidan blev ett självklart första möte med arbetslivet.

Från Mjölby till det svenska näringslivets allra innersta kan steget tyckas långt, men Cecilia Nykvist kände sig omedelbart som hemma när hon i dryga 20-årsåldern installerade sig i den mäktiga SAF-borgen på Blasieholmen i Stockholm. Hon var en av sex utvalda, av 700 sökande, till trainee-tjänsterna som arbetsgivarorganisationen utlyst. Den som senare bytte namn till Svenskt Näringsliv.

”Jag möttes av en väldig öppenhet och nyfikenhet. Det jag framför allt jobbade med var ungdomskommunikation och att träna unga i entreprenörskap. Jag satt också i ledningsgruppen för Svenskt Näringsliv, som den yngsta medarbetaren dittills.”

Vid sidan av importerade hon kläder och inredning i egen regi – Cecilia Nykvist använder termen ”kombinatör” – vilket var så lustfyllt att hon i dryga 30-årsåldern bestämde sig för att helt växla spår. Egna butiken Frank form slog upp portarna på Kungsholmen i Stockholm, med en ganska ohämmad blandning av accessoarer, inredningsdetaljer och kläder. Cecilia Nykvists högskolestudier i textilekonomi var knappast i vägen, men någon erfarenhet av praktiskt butiksarbete hade hon inte.

”Nej, men jag ville prova på, och jag är inte så rädd av mig.  Omsättningen växte år efter år – fram till börskraschen 2008, ett verkligt stålbad och ett stort hack i kurvan. Men jag kämpade på.”

Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

Läs också: De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Tufft på ett annat vis var att företräda friskolesektorn när debattvågorna kring vinster i välfärden svallade höga. Cecilia Nykvist klev på jobbet som vd för Friskolornas riksförbund när medierapporteringen kring den så kallade Caremaskandalen var som intensivast.

”Friskolorna ifrågasattes från många håll. Jag tänkte att det här ska bli kul, och att det ska bli svårt. För mig var det viktigt att värna valfriheten: Barn ska ha möjlighet att välja skola.”

Hur trivs du i dag med att vara högsta chefen?

”Bra. Jag gillar att vara ledare, ta ansvar och få saker att hända. Har aldrig funderat i termer av att det skulle vara läskigt att ta det yttersta ansvaret. Det finns i mig.”

3 karriärtips från Cecilia Nykvist

1. Säg ja. Gäller särskilt kvinnor. Backa inte undan från uppgifter som verkar svåra. Problemen löser man längs vägen.

2. Engagemang. Känslan som får en att vilja gå till jobbet varje dag är fantastisk.

3. Glädje. När man ändå tillbringar så mycket tid med att arbeta, är det lika bra att ha kul längs vägen.

ungadrommerchef

Läs också: Undersökning: Därför drömmer unga om att bli chefer

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.

cissi_webb_09
Karriär

Cissi Elwin: "Det viktiga är vad chefen uträttar"

”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
lisensommarwebb
Karriär

Årets sommar­­pratare med chefs­profil

Sommarpratare – och chef. Många av årets sommarvärdar i radions P1 har egna chefs- och ledarskapserfarenheter som de delar med sig av. Dags att spetsa öronen!

Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.
Karriär

Överkvalificerad? Nej, under­uppskattad!

Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.

HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Foto på Charlotta Blom på Ystads teater.
Karriär

Charlotta tvekade inte att anställa en 57-åring

Charlotta Blom, vd för Ystads Teater, blev chef vid 28. Hon tvekade inte att anställa en 57-åring. ”Ålder har aldrig varit en fråga för mig”, säger hon.