Cecilia Nykvist: ”Vd-jobbet var som att komma hem”

Det började med ett par färgglada shorts. Cecilia Nykvist gjorde entreprenörs-debut redan i gymnasiet, i Ung Företagsamhets regi. Nu är hon högsta chef för samma organisation.

Karriär
Publicerad
Cecilia Nykvist

Mjölby, tidigt 90-tal. Fullt medialt pådrag i källaren hemma hos Cecilia Nykvist. Hon och fem andra gymnasietjejer intervjuas av TV4 med anledning av deras geniala produkt ”EG-shortsen”, blå kortbyxor med gula Europa-stjärnor där bak som de själva sytt upp och designat. Aftonbladet får ställa sig i kö.

”Tajmningen var helt rätt och kortbyxorna blev en jättesuccé”, säger Cecilia Nykvist om de symboltyngda shorts som lanserades mitt under brinnande debatt om svenskt inträde i EG, som EU hette då. De unga näringsidkarna sålde över 2 000 par – och kammade dessutom hem en seger i Europamästerskapen i ungt företagande.

”För mig blev det väldigt tydligt att företagande är ett sätt att förverkliga sig själv”, säger hon.

I dag sitter Cecilia Nykvist på vd-stolen för samma ideella organisation under vars paraply hon en gång debuterade som entreprenör: Ung Företagsamhet (UF). En verksamhet som sedan starten 1980 engagerat uppåt en halv miljon gymnasieelever i konsten att driva eget. Det var också på UF hon fick sitt första ”riktiga” jobb, ett årslångt vikariat i mitten av 90-talet.

”Att bli vd var som att komma hem”, säger Cecilia Nykvist, som vid det här laget suttit på posten i åtta år. Entreprenörskapet har hon i blodet sedan barnsben. Föräldrarna drev företag ihop inom transportbranschen. Att sopa verkstadsgolvet och klippa gräsmattan på baksidan blev ett självklart första möte med arbetslivet.

Från Mjölby till det svenska näringslivets allra innersta kan steget tyckas långt, men Cecilia Nykvist kände sig omedelbart som hemma när hon i dryga 20-årsåldern installerade sig i den mäktiga SAF-borgen på Blasieholmen i Stockholm. Hon var en av sex utvalda, av 700 sökande, till trainee-tjänsterna som arbetsgivarorganisationen utlyst. Den som senare bytte namn till Svenskt Näringsliv.

”Jag möttes av en väldig öppenhet och nyfikenhet. Det jag framför allt jobbade med var ungdomskommunikation och att träna unga i entreprenörskap. Jag satt också i ledningsgruppen för Svenskt Näringsliv, som den yngsta medarbetaren dittills.”

Vid sidan av importerade hon kläder och inredning i egen regi – Cecilia Nykvist använder termen ”kombinatör” – vilket var så lustfyllt att hon i dryga 30-årsåldern bestämde sig för att helt växla spår. Egna butiken Frank form slog upp portarna på Kungsholmen i Stockholm, med en ganska ohämmad blandning av accessoarer, inredningsdetaljer och kläder. Cecilia Nykvists högskolestudier i textilekonomi var knappast i vägen, men någon erfarenhet av praktiskt butiksarbete hade hon inte.

”Nej, men jag ville prova på, och jag är inte så rädd av mig.  Omsättningen växte år efter år – fram till börskraschen 2008, ett verkligt stålbad och ett stort hack i kurvan. Men jag kämpade på.”

Tufft på ett annat vis var att företräda friskolesektorn när debattvågorna kring vinster i välfärden svallade höga. Cecilia Nykvist klev på jobbet som vd för Friskolornas riksförbund när medierapporteringen kring den så kallade Caremaskandalen var som intensivast.

”Friskolorna ifrågasattes från många håll. Jag tänkte att det här ska bli kul, och att det ska bli svårt. För mig var det viktigt att värna valfriheten: Barn ska ha möjlighet att välja skola.”

Hur trivs du i dag med att vara högsta chefen?

”Bra. Jag gillar att vara ledare, ta ansvar och få saker att hända. Har aldrig funderat i termer av att det skulle vara läskigt att ta det yttersta ansvaret. Det finns i mig.”

3 karriärtips från Cecilia Nykvist

1. Säg ja. Gäller särskilt kvinnor. Backa inte undan från uppgifter som verkar svåra. Problemen löser man längs vägen.

2. Engagemang. Känslan som får en att vilja gå till jobbet varje dag är fantastisk.

3. Glädje. När man ändå tillbringar så mycket tid med att arbeta, är det lika bra att ha kul längs vägen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden