Cecilia Nykvist

Cecilia Nykvist: ”Vd-jobbet var som att komma hem”

Det började med ett par färgglada shorts. Cecilia Nykvist gjorde entreprenörs-debut redan i gymnasiet, i Ung Företagsamhets regi. Nu är hon högsta chef för samma organisation.

Mjölby, tidigt 90-tal. Fullt medialt pådrag i källaren hemma hos Cecilia Nykvist. Hon och fem andra gymnasietjejer intervjuas av TV4 med anledning av deras geniala produkt ”EG-shortsen”, blå kortbyxor med gula Europa-stjärnor där bak som de själva sytt upp och designat. Aftonbladet får ställa sig i kö.

”Tajmningen var helt rätt och kortbyxorna blev en jättesuccé”, säger Cecilia Nykvist om de symboltyngda shorts som lanserades mitt under brinnande debatt om svenskt inträde i EG, som EU hette då. De unga näringsidkarna sålde över 2 000 par – och kammade dessutom hem en seger i Europamästerskapen i ungt företagande.

”För mig blev det väldigt tydligt att företagande är ett sätt att förverkliga sig själv”, säger hon.

I dag sitter Cecilia Nykvist på vd-stolen för samma ideella organisation under vars paraply hon en gång debuterade som entreprenör: Ung Företagsamhet (UF). En verksamhet som sedan starten 1980 engagerat uppåt en halv miljon gymnasieelever i konsten att driva eget. Det var också på UF hon fick sitt första ”riktiga” jobb, ett årslångt vikariat i mitten av 90-talet.

”Att bli vd var som att komma hem”, säger Cecilia Nykvist, som vid det här laget suttit på posten i åtta år. Entreprenörskapet har hon i blodet sedan barnsben. Föräldrarna drev företag ihop inom transportbranschen. Att sopa verkstadsgolvet och klippa gräsmattan på baksidan blev ett självklart första möte med arbetslivet.

Från Mjölby till det svenska näringslivets allra innersta kan steget tyckas långt, men Cecilia Nykvist kände sig omedelbart som hemma när hon i dryga 20-årsåldern installerade sig i den mäktiga SAF-borgen på Blasieholmen i Stockholm. Hon var en av sex utvalda, av 700 sökande, till trainee-tjänsterna som arbetsgivarorganisationen utlyst. Den som senare bytte namn till Svenskt Näringsliv.

”Jag möttes av en väldig öppenhet och nyfikenhet. Det jag framför allt jobbade med var ungdomskommunikation och att träna unga i entreprenörskap. Jag satt också i ledningsgruppen för Svenskt Näringsliv, som den yngsta medarbetaren dittills.”

Vid sidan av importerade hon kläder och inredning i egen regi – Cecilia Nykvist använder termen ”kombinatör” – vilket var så lustfyllt att hon i dryga 30-årsåldern bestämde sig för att helt växla spår. Egna butiken Frank form slog upp portarna på Kungsholmen i Stockholm, med en ganska ohämmad blandning av accessoarer, inredningsdetaljer och kläder. Cecilia Nykvists högskolestudier i textilekonomi var knappast i vägen, men någon erfarenhet av praktiskt butiksarbete hade hon inte.

”Nej, men jag ville prova på, och jag är inte så rädd av mig.  Omsättningen växte år efter år – fram till börskraschen 2008, ett verkligt stålbad och ett stort hack i kurvan. Men jag kämpade på.”

Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

Läs också: De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Tufft på ett annat vis var att företräda friskolesektorn när debattvågorna kring vinster i välfärden svallade höga. Cecilia Nykvist klev på jobbet som vd för Friskolornas riksförbund när medierapporteringen kring den så kallade Caremaskandalen var som intensivast.

”Friskolorna ifrågasattes från många håll. Jag tänkte att det här ska bli kul, och att det ska bli svårt. För mig var det viktigt att värna valfriheten: Barn ska ha möjlighet att välja skola.”

Hur trivs du i dag med att vara högsta chefen?

”Bra. Jag gillar att vara ledare, ta ansvar och få saker att hända. Har aldrig funderat i termer av att det skulle vara läskigt att ta det yttersta ansvaret. Det finns i mig.”

3 karriärtips från Cecilia Nykvist

1. Säg ja. Gäller särskilt kvinnor. Backa inte undan från uppgifter som verkar svåra. Problemen löser man längs vägen.

2. Engagemang. Känslan som får en att vilja gå till jobbet varje dag är fantastisk.

3. Glädje. När man ändå tillbringar så mycket tid med att arbeta, är det lika bra att ha kul längs vägen.

ungadrommerchef

Läs också: Undersökning: Därför drömmer unga om att bli chefer

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson
Karriär

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.
Karriär

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

Bonnie Roupé med armarna i kors.
Karriär

Den äventyrliga vd:n som var nära att jobba ihjäl sig

Karriären har varit rena berg- och dalbanan för Bonnie Roupé, som bokstavligen höll på att jobba ihjäl sig. Efter lansering av gravid-appen Bonzun i Kina är den äventyrliga entreprenören tillbaka i Sverige, nu med titeln börs-vd.

En kvinna instruerar en man i yoga.
Karriär

Normer styr hur du karriär­nätverkar

I Silicon Valley kan en yogainstruktör vara en viktig länk i karriären. I Berlin är det otänkbart, visar en ny studie om hur nätverken skiljer sig beroende på plats.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Till vänster: Ensam kvinna sitter och väntar inför en intervju. Till höger: Man i kostym sitter vid ett bord och håller tummarna.
Karriär

De 4 mest fruktade frågorna på intervjun – och hur du besvarar dem

Vad är din största svaghet? Vi vet alla att det finns frågor som är extra fruktade på arbetsintervjun. Här är 4 tips från Fast Company på hur du bäst besvarar dem.