Cecilia Nykvist

Cecilia Nykvist: ”Vd-jobbet var som att komma hem”

Det började med ett par färgglada shorts. Cecilia Nykvist gjorde entreprenörs-debut redan i gymnasiet, i Ung Företagsamhets regi. Nu är hon högsta chef för samma organisation.

Mjölby, tidigt 90-tal. Fullt medialt pådrag i källaren hemma hos Cecilia Nykvist. Hon och fem andra gymnasietjejer intervjuas av TV4 med anledning av deras geniala produkt ”EG-shortsen”, blå kortbyxor med gula Europa-stjärnor där bak som de själva sytt upp och designat. Aftonbladet får ställa sig i kö.

”Tajmningen var helt rätt och kortbyxorna blev en jättesuccé”, säger Cecilia Nykvist om de symboltyngda shorts som lanserades mitt under brinnande debatt om svenskt inträde i EG, som EU hette då. De unga näringsidkarna sålde över 2 000 par – och kammade dessutom hem en seger i Europamästerskapen i ungt företagande.

”För mig blev det väldigt tydligt att företagande är ett sätt att förverkliga sig själv”, säger hon.

I dag sitter Cecilia Nykvist på vd-stolen för samma ideella organisation under vars paraply hon en gång debuterade som entreprenör: Ung Företagsamhet (UF). En verksamhet som sedan starten 1980 engagerat uppåt en halv miljon gymnasieelever i konsten att driva eget. Det var också på UF hon fick sitt första ”riktiga” jobb, ett årslångt vikariat i mitten av 90-talet.

”Att bli vd var som att komma hem”, säger Cecilia Nykvist, som vid det här laget suttit på posten i åtta år. Entreprenörskapet har hon i blodet sedan barnsben. Föräldrarna drev företag ihop inom transportbranschen. Att sopa verkstadsgolvet och klippa gräsmattan på baksidan blev ett självklart första möte med arbetslivet.

Från Mjölby till det svenska näringslivets allra innersta kan steget tyckas långt, men Cecilia Nykvist kände sig omedelbart som hemma när hon i dryga 20-årsåldern installerade sig i den mäktiga SAF-borgen på Blasieholmen i Stockholm. Hon var en av sex utvalda, av 700 sökande, till trainee-tjänsterna som arbetsgivarorganisationen utlyst. Den som senare bytte namn till Svenskt Näringsliv.

”Jag möttes av en väldig öppenhet och nyfikenhet. Det jag framför allt jobbade med var ungdomskommunikation och att träna unga i entreprenörskap. Jag satt också i ledningsgruppen för Svenskt Näringsliv, som den yngsta medarbetaren dittills.”

Vid sidan av importerade hon kläder och inredning i egen regi – Cecilia Nykvist använder termen ”kombinatör” – vilket var så lustfyllt att hon i dryga 30-årsåldern bestämde sig för att helt växla spår. Egna butiken Frank form slog upp portarna på Kungsholmen i Stockholm, med en ganska ohämmad blandning av accessoarer, inredningsdetaljer och kläder. Cecilia Nykvists högskolestudier i textilekonomi var knappast i vägen, men någon erfarenhet av praktiskt butiksarbete hade hon inte.

”Nej, men jag ville prova på, och jag är inte så rädd av mig.  Omsättningen växte år efter år – fram till börskraschen 2008, ett verkligt stålbad och ett stort hack i kurvan. Men jag kämpade på.”

Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären

Läs också: De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Tufft på ett annat vis var att företräda friskolesektorn när debattvågorna kring vinster i välfärden svallade höga. Cecilia Nykvist klev på jobbet som vd för Friskolornas riksförbund när medierapporteringen kring den så kallade Caremaskandalen var som intensivast.

”Friskolorna ifrågasattes från många håll. Jag tänkte att det här ska bli kul, och att det ska bli svårt. För mig var det viktigt att värna valfriheten: Barn ska ha möjlighet att välja skola.”

Hur trivs du i dag med att vara högsta chefen?

”Bra. Jag gillar att vara ledare, ta ansvar och få saker att hända. Har aldrig funderat i termer av att det skulle vara läskigt att ta det yttersta ansvaret. Det finns i mig.”

3 karriärtips från Cecilia Nykvist

1. Säg ja. Gäller särskilt kvinnor. Backa inte undan från uppgifter som verkar svåra. Problemen löser man längs vägen.

2. Engagemang. Känslan som får en att vilja gå till jobbet varje dag är fantastisk.

3. Glädje. När man ändå tillbringar så mycket tid med att arbeta, är det lika bra att ha kul längs vägen.

ungadrommerchef

Läs också: Undersökning: Därför drömmer unga om att bli chefer

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Lars Strannegård rättar till sin slips.
Karriär

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.
Karriär

Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Cilla Benkö i röd tröja och mot en vit bakgrund.
Karriär

Cilla Benkö: Jag har en snabb hjärna

Precis som många andra chefer brottas Sveriges Radios vd Cilla Benkö med hur det nya arbetslivet ska se ut.

”Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget”, säger hon i nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma, där hon diskuterar ledarskap med Cissi Elwin.