Bli tre gånger smartare!

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

1. Utmana din egen komfortgräns

Har känslor något naturligt spelrum på det ställe där du är chef? Eller finns det bara plats för sakfrågor, prestationer och resultat i dina samtal med medarbetarna?

Enligt psykologen Marika Ronthy måste känslorna få ta plats på jobbet – eftersom de ändå finns där.

Viljan att förneka, undvika och släta över känslorna är stark, eftersom de utmanar vår personliga komfortgräns.

Men för att till exempel utvecklingssamtal ska bli meningsfulla måste de också inbegripa känslor. Vi vill ju att medarbetaren ska bidra med hela sig, både kunskaper och engagemang. Då måste du som chef våga prata om sådant som tar emot, det vill säga gå under komfortgränsen.

Att framföra negativ feedback är också ångestskapande. De flesta av oss har mycket livlig fantasi om hur andra ska reagera.

I grunden är det våra egna rädslor som lägger hinder i vägen, menar Marika Ronthy. Vi vet inte hur vi kommer att reagera på den andras känslor. Vad är värst att möta, vrede eller tårar?

Den emotionella intelligensen hjälper dig att förstå och hantera dessa rädslor. Och den kan övas upp. För varje gång vi antar en utmaning blir vi tryggare som personer och lär känna våra styrkor och svagheter.

2. Sök det meningsfulla

Hur ofta funderar du över den verkliga meningen med det du gör? Vad vill du bidra med i världen? Vilket är ditt kall?

Känslan av sammanhang och mening är avgörande för människans mentala hälsa. Och själslig intelligens är förmågan att ge svar på frågorna som börjar med ordet ”varför”?

Varför arbetar jag i det här yrket? Varför lägger jag ner så mycket tid på det här jobbet?

”Det finns ett värde i att tänka mer i termer av mening. Det kanske leder till att vi ändrar vårt strategiska tänkande och vågar reagera mer inifrån oss själva”, säger Marika Ronthy.

Hon ger tre råd till den som vill utveckla sin SQ, som hon även kallar människans ursprungsintelligens:

• Lyssna på din inre röst. Träna dig i att lägga märke till de stunder då du hör den tydligast. Den ger kanske svar som är för obekväma att följa i stunden, men försök ändå att inte vifta bort den.

• Stå fast vid din tro. Vad du än tror på, en religion eller andra principer, så är tron din kompass i livet. Försök agera i linje med den för att leva som du lär.

• Var klar över avsikten med allt du gör. Tjänar dina handlingar det högre syfte som du säger dig eftersträva? Ibland handlar alla i egoism eller kortsiktighet, men det är själsligt intelligentare att erkänna det än att ljuga för sig själv.

Kanske oroar du dig över att dina livs- och yrkesval inte ska tåla en djupare eftertanke. Att allt ska kännas så ytligt och meningslöst att din motivation går förlorad.

Men tänk om det är tvärtom – att det finns en högre mening i allt. Då kommer dina insikter i stället att ge mer sinnesro och vägledning i vardagens alla mindre beslut.


3. Hitta balansen mellan de tre intelligenserna.

Allt i ledarskapet är som sagt inte analyser, prestationer och resultat. Men allt är inte heller relationer och själsliga funderingar.

Vägen till ett intelligent ledarskap är därför att kunna reflektera över när de olika intelligenserna kommer bäst till sin rätt.

I sin nya bok ”LQ – Ledarskapets intelligens” (Liber) berättar Marika Ronthy en historia om en säljchef som hade problem med en misslyckad säljare.

Säljchefen satte upp nya mål för sin säljare varje vecka och krävde fler och fler kundbesök. Men ingenting blev bättre.

Till slut fick chefen frågan om han hade talat med säljaren om vad som låg bakom hans motstånd mot kundbesöken. En så enkel sak hade han inte tänkt på.

Chefen bestämde sig då för att inte prata ett ord om siffror med säljaren på en månad, utan bara om hur kundmötena upplevdes och vad kunderna behövde.

Snart började pengarna rulla in igen – när säljchefen hade hanterat sitt problem med rätt sorts intelligens.

Så bli inte förvånad när du märker hur dina samtal på jobbet pendlar fram och tillbaka mellan sakfrågor och mer personliga eller existentiella ämnen.

Det är bara dina tre intelligenser som samarbetar med varandra.

Jane Bergstedt

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden