moocs

Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Med kostnadsfria onlinekurser, så kallade MOOC:s, öppnas nya möjligheter till studier, var och när du vill – till exempel vid Stanford och Harvard University.

Du vet att du borde snäppa upp dina fackkunskaper, hänga med och vässa cv:t. Samtidigt är du mitt i livet och karriären. Hur få tid över till studier?

Med MOOC öppnar sig nya möjligheter – tänk att kunna plugga när, var och på vilket universitet du vill!

MOOC? Förkortningen står för Massive Open Online Courses, öppna storskaliga kurser på internet, ett fenomen som vuxit drastiskt de senaste åren. Startskottet gick 2011 då elituniversitetet Stanford i USA lanserade en onlinekurs utan behörighetskrav, som lockade 160 000 studenter globalt. En så kallad internetrevolution. I dag kokar hela nätet av kurser i alla tänkbara ämnen, öppna för vem som helst, anordnade av all världens universitet och högskolor.

positivledare

Läs också: Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

De öppna kurserna – som med tiden delvis och allt mer kommit att dölja sig bakom någon form av betalvägg – består i allmänhet av korta föreläsningar på video, kompletterade med texter och annat material på nätet. Deltagarna jobbar interaktivt, svarar på kontrollfrågor och gör inlämningsuppgifter som rättas av en maskin. Ibland finns möjlighet till interaktion med andra deltagare och lärare via olika diskussionsforum.

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm hör till de svenska lärosäten som hakat på trenden med MOOC. För att börja plugga räcker det att skapa ett konto och registrera sig på någon kurs som verkar intressant. I utbudet ingår allt från ledarskap inom digital transformation till grundläggande aspekter på rymdfärder. Kurserna är i KTH:s fall helt gratis, men för att få ut ett intyg efteråt krävs ibland en verifikationsavgift på ett par hundra kronor och uppåt. Nivåerna varierar och det kan behövas avancerade förkunskaper för att hänga med.

De öppna online-kurserna ger inga universitetspoäng – vad är de då värda på arbetsmarknaden?

”Det värdefulla med de här väldigt korta kurserna är inte främst att de ska leda till nya jobb, utan snarare att de höjer kompetensen i det man redan gör. Det ser vi ett stort behov av ute i näringslivet, särskilt inom digitalisering. Online-kurserna bör jämföras med andra typer av kompetensutveckling, i det vi kallar det livslånga lärandet”, säger Linda Barman, projektansvarig för det öppna kursprogrammet på KTH.

Vilken online-kurs ska man då välja?

Utbudet är enormt och det kan vara svårt att orientera sig. Mycket handlar förstås om vilket yrkesfält man verkar inom. Jobbar man i Sverige kan det vara klokt att kika lite extra på de svenska lärosätenas kursutbud.

De svenska kurserna har ofta en omedelbar anknytning till en specifikt svensk verklighet. Vill man exempelvis lära sig mer om arbetsmiljö, kan det vara bra att gå en kurs som tar hänsyn till svenska regler och lagar inom det området”, säger Linda Barman.

Värt att fundera på är också hur mycket tid man är beredd att lägga ner på sin kompetensutveckling, och vad man behöver kunskaperna till. Är syftet att omedelbart förbättra sin arbetssituation, eller är det mer av allmänt intresse?

Jag brukar jämföra det med att köpa en facklitterär bok för att lära sig något nytt, vilket är en viktig del av att vara människa i dag. Skillnaden här är att vi har en interaktivitet, vilket i sig kan vara ett viktigt motiv: Tänk att sitta på ett mindre företag i Sverige och via en onlinekurs komma i kontakt med andra som verkar i samma bransch och under liknande omständigheter, över hela världen. Det kan öppna oanade möjligheter och perspektiv”, säger Linda Barman.

3 exempel: Här kan du hitta MOOC:s

Mooc.org
Gratis onlinekurser, öppna för alla, från universitet och högskolor i hela världen. Exempel på kurser: The Foundations of Happiness at Work på Berkeley University och Lessons from Ebola: Preventing the Next Pandemic på Harvard.

https://www.mooc.org/


MOOC:s på Lunds universitet
Gratis onlinekurser för alla på engelska. Här kan du till exempel läsa kursen Digital Business Models eller Greening the Economy: Lessons and Experiences from Scandinavia.

https://www.lunduniversity.lu.se/international-admissions/distance-learning-moocs/moocs


MOOC:s på KTH

Gratis onlinekurser för alla. Här finns till exempel kurserna Risk Management of Work Related injuries using RAMP II och Exploring Sustainable Development.

https://www.kth.se/utbildning/kurser/mooc/aktuella-mooc-s-1.739261

lager

Läs också: Därför bör du satsa på ”upskill och reskill”

ca-marknadsbit2_cissi
Chefakademin

Ta ansvar för ditt lärande

Chefakademin är den självklara startpunkten när du söker chefs-och ledarskapsutbildningar. Ta ansvar för ditt lärande – det har aldrig varit enklare.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.