Bill Gates: Jag testade att meditera – och då hände det här

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar vilka effekter det fått.

Hälsa
Publicerad
Bill Gates, här med sin fru Melinda (till höger).

När Bill Gates var i 20-årsåldern bestämde han sig för att sluta titta på TV och lyssna på musik. Anledningen var att det störde hans koncentration och han ville lägga allt sitt fokus på att utveckla mjukvara (som gjort honom till en av världens rikaste människor).

Uppehållet varade i fem år och idag kan han inte vara utan band som The Beatles och U2 eller TV-serien Narcos. Dock har han saknat möjligheten att stänga av för att helt kunna fokusera på en uppgift och tyckte tidigare meditation var för flummigt.

 

Men Bill Gates tänkte om och började meditera 2-3 gånger i veckan, tio minuter åt gången.

”Jag och min fru brukar göra det tillsammans. Då använder vi bekväma fåtöljer. Aldrig att jag skulle kunna sitta i en lotusställning”, skriver han själv på Gates Notes.

Vad har det fått för effekt då? Bill Gates menar att meditation är som träning för hjärnan – på samma sätt som ett gympass tränar kroppens muskler.

”Det handlar inte om någon form av mystik utan mer om att ta fem minuter av min dag och lägga kraft på mina tankar och sedan få distans till dessa”, skriver Bill Gates.

Avslutningsvis erkänner Gates att meditation troligen inte hjälp honom att koncentrera sig i början av Microsoft-eran, men i dag tycker han det är ett fantastiskt sätt att som ledare kunna fokusera, ta ett steg tillbaka och få ordning på sina tankar.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden