billgates-2
Bill Gates, här med sin fru Melinda (till höger).

Bill Gates: Jag testade att meditera – och då hände det här

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar vilka effekter det fått.

När Bill Gates var i 20-årsåldern bestämde han sig för att sluta titta på TV och lyssna på musik. Anledningen var att det störde hans koncentration och han ville lägga allt sitt fokus på att utveckla mjukvara (som gjort honom till en av världens rikaste människor).

Uppehållet varade i fem år och idag kan han inte vara utan band som The Beatles och U2 eller TV-serien Narcos. Dock har han saknat möjligheten att stänga av för att helt kunna fokusera på en uppgift och tyckte tidigare meditation var för flummigt.

 

Men Bill Gates tänkte om och började meditera 2-3 gånger i veckan, tio minuter åt gången.

”Jag och min fru brukar göra det tillsammans. Då använder vi bekväma fåtöljer. Aldrig att jag skulle kunna sitta i en lotusställning”, skriver han själv på Gates Notes.

Vad har det fått för effekt då? Bill Gates menar att meditation är som träning för hjärnan – på samma sätt som ett gympass tränar kroppens muskler.

oprahh

Läs också: Oprah Winfreys 3 frågor för en perfekt start – på varje möte

”Det handlar inte om någon form av mystik utan mer om att ta fem minuter av min dag och lägga kraft på mina tankar och sedan få distans till dessa”, skriver Bill Gates.

Avslutningsvis erkänner Gates att meditation troligen inte hjälp honom att koncentrera sig i början av Microsoft-eran, men i dag tycker han det är ett fantastiskt sätt att som ledare kunna fokusera, ta ett steg tillbaka och få ordning på sina tankar.

stevej

Läs också: 3 sätt: Så gjorde Steve Jobs sina möten superproduktiva

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.