Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Behöver jag en MBL-förhandling?”

Krister vill organisera om sin avdelning, men möts av högljudda protester av vissa medarbetare – som kräver MBL-förhandling. Behövs det? Experten svarar.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: ”Jag tillträdde som avdelningschef i ett större företag för ett halvår sedan. Mycket fungerar bra men jag vill organisera om så att arbetet fördelas jämnare. Vissa har för många arbetsuppgifter i dag, andra kan ta större ansvar. När jag framfört mina planer har det blivit ett ramaskri. Vissa protesterar högljutt. Två medarbetare har vänt sig till facket och vill ha MBL-förhandling. Enligt min mening behövs inte det, eftersom ingen får en ny tjänst. Hur ska jag gå vidare?”

/Krister

Svar: Det är korrekt att det är arbetsgivaren som beslutar om vem som ska göra vad, det följer av den allmänna principen om arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Den yttre gränsen för arbetsledningsrätten går vid arbetstagarens arbetsskyldighet, det vill säga anställningsavtalet.

Om ett bolag är bundet av kollektivavtal ska förhandling ske innan beslut tas som innebär en viktigare förändring av verksamheten, eller beslut som rör arbets- eller anställningsförhållandena hos en särskild anställd. Finns inte kollektivavtal är förhandlingsskyldigheten begränsad till enbart beslut som rör arbets- eller anställningsförhållandena hos en särskild anställd, som är fackligt ansluten.

Gränsdragningen är inte helt lätt i sådana här situationer. Utgångspunkten är att det inte är förhandlingspliktigt att omfördela arbetsuppgifter på det sätt du beskriver men det beror på hur omfattande förändringen är. Förarbetena uttalar att arbetsgivaren ska se situationen från den fackliga organisationens och de anställdas synvinkel.

Är förändringen sådan att de typiskt sett skulle vilja förhandla? Ja, då ska arbetsgivaren förhandla. Eftersom vissa anställda har påtalat att de anser att förhandling ska ske bör ni överväga att förhandla.

Generellt sätt är det bättre att förhandla en gång för mycket, än en gång för lite.

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden