Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Forskning på Handelshögskolan visar vilka förmågor som kan förädlas och hur mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet.
Hur påverkar meditation och mindfulness affärslivet för vd:ar och ägare av företag? Och hur kan samspelet mellan andlig utveckling och arbete bidra till effektivare organisationer? Det har Lasse Lychnell forskat på sedan 2015. Han är doktor i företagsekonomi, knuten till Handelshögskolan i Stockholm och ägnar sig främst åt aktionsforskning. Det vill säga, han följer företagsledare som vill integrera insikter från sin egen andliga utveckling med jobbet och analyserar dessa processer för att både hjälpa ledarna framåt och skapa ny kunskap.
Att kontemplativa praktiker som meditation och mindfulness har en positiv inverkan på bland annat koncentrationsförmåga, stress, ökad motståndskraft mot motgångar och förbättrad prestation har konstaterats i många forskningsartiklar. Det som händer är att meditation och mindfulness hjälper dig att skapa ett litet glapp mellan det som händer och hur du reagerar eller fattar beslut. Den inre autopiloten sätts ur spel. Och när du inte agerar instinktivt och reaktivt på vare sig medarbetare eller andra utmaningar i arbetslivet skapas ofta förutsättningar för ett mer hållbart affärsliv.
Meditation och mindfulness har, enligt Lasse Lychnell, både en yttre och en inre aspekt. Den yttre är det som kommer till praktisk användning som ovan. Den inre handlar om andligheten som en väg till personlig utveckling och ett sätt att växa som människa. Det som skapar drivkraft i våra liv, som motiverar och ger mening. Människor som ägnar sig åt mindfulness och meditation kan få omvälvande insikter och en förmåga att se situationer med nya ögon. Man upplever omvärlden och sig själv på ett nytt sätt.
Detta upplevs ofta stå i konflikt med ett arbetsliv fyllt av produktionskrav, rationaliseringar och ökad tillväxt där resultatet på sista raden ofta prioriteras före det allmännas bästa, det egna och medarbetarnas välmående.
”Men i min studie blev det tydligt att inre utveckling och att driva en kommersiell verksamhet kan gå ihop. På så vis kan arbetet också bli en väg till fortsatt personlig utveckling.”
I forskningsartikeln When work becomes meditation följde Lasse Lychnell sju vd:ar och ägare på sex små och medelstora företag som alla mediterat under många år.
”Vi jobbade ihop ungefär en gång i månaden under två år med deras integrationsprocess. Efter att ha fått nya insikter om sig själva och världen hade de börjat ställa sig frågor som: ’Ska jag sälja mitt företag eller ta in en professionell vd och bara kvarstå som ägare?’ Hur kan jag få företaget att växa utan att det blir på bekostnad av mitt eller de anställdas välmående?”
Lasse Lychnell berättar bland annat om ett kommunikationsföretag där vd:n och ägaren började tacka nej till uppdrag som de inte ville göra eller där samarbetet inte fungerade så bra.
”Då öppnades ett utrymme där de kunde tacka ja till förfrågningar från andra håll och på så sätt dubblade de sin omsättning på ett år. Och fortsatte sedan att öka under ett par år. Just modet att känna efter vad vi vill göra på riktigt och sedan gå den vägen och få uppleva att det funkar, det är bekräftande och utvecklande.”
Det förändrade förhållningssättet kommer med andra ord också företaget till del. Deltagarna i Lasse Lychnells studie upplevde bland annat följande resultat:
Förbättrad relation till andra delägare och medarbetare.
Att man prioriterar verksamhet som ligger mer i linje med ens värderingar.
Att man fått lättare att se fler och bredare perspektiv.
Att man var mindre inriktad på sin egen vinning utan mer arbetade i det allmännas tjänst.
Men vilka krav ställs på företagen och deras chefer för att dessa resultat ska kunna uppnås? Lasse Lychnell såg ett behov av kvalitativa långtidsstudier för att bättre förstå de möjligheter och utmaningar som de enskilda medarbetarna ställs inför och vilken roll företaget har för att resultaten ovan ska uppnås.
”Jag intresserar mig för vad som händer när medarbetarna får gå mindfulnesskurser och sedan ska försöka integrera det på jobbet. Vad händer då? På vilket sätt börjar människor tänka och göra annorlunda? Vad får organisationen ut av det? Den typen av frågor har jag inte sett i tidigare studier, då mycket av den objektiva forskningen är kvantitativ och inte kommer tillräckligt nära. Jag djupintervjuade i stället sju chefer och partners i ett företag med 80 anställda.”
Företaget har varit framgångsrikt och är i dag etablerat i två skandinaviska städer. Grundarna har nått de flesta av sina ”materiella” mål och därför sökt drivkraft och ”meningen med livet” i ett bredare perspektiv, börjat med såväl kampsport som meditation och mindfulness. Nu ville de sprida vidare sina nya insikter och lät samtliga medarbetare genomgå en mindfulnesskurs i tre moduler à två-tre dagar åt gången utspritt över ett halvår.
”Det viktigaste resultatet, som jag tolkar det, var utvecklingen av en rad kollektiva förmågor som perspektivtagande, empati, autenticitet, självreflektion samt metaförmågan att bli medveten om hur dessa förmågor används.”
I artikeln Mindfulness-based intervention in context: a case study of managers’ experiences and the role of the organizational environment skriver han att dessa förmågor direkt levererade genom till exempel förbättrad kommunikation, förbättrad prestation och minskad stress. Ytterligare en aspekt var att mycket av den konflikt som cheferna tidigare upplevt mellan sin personliga utveckling, sitt inre växande och sitt arbete försvann. De fann mer konstruktiva sätt att relatera till livet som helhet genom att kunna se på jobbet och privatlivet som två aspekter av en odelbar helhet.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina.
Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret.
”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.
Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.
Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal ofEnvironmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.
Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa
Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Hav, sjöar, åar, vattendrag – så kallade blå områden – kan till och med vara mer effektiva och gynnsamma för vår mentala och psykiska hälsa än den gröna naturen visar forskning.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se