”Vill du förändra – gör det nu!”

I sin tredje bok tillsammans, Momentum, ser Kjell A. Nordström och Per Schlingmann ett momentum, där tron på globalisering och stordrift ersätts av det lokala, där klimatomställningen tar över som den starkaste drivkraften för tillväxt och där vårt sätt att leva och arbeta förändras i rekordfart.

Ledarskap
Publicerad
Per Schlingmann och Kjell A. Nordström. Foto: Cara Rasmussen

Ni beskriver att de stora och snabba förändringarna med ökat distansarbete kräver ett nytt ledarskap. Hur ser det ut?

Schlingmann: ”Vi beskriver det i en modell som vi kallar TEST. Tillit till medarbetarna och ett större självledarskap. Empati, förmåga att verkligen se varandra trots att man inte är nära och vara genuint nyfiken på människor. Syfte, där ledarens förmåga att tydliggöra visionen är avgörande. Tydlighet, när strukturen blir allt viktigare.”

Nordström: ”Kraven på ledares kommunikativa och pedagogiska förmåga ökar när medarbetarna inte längre finns på samma plats. Allt måste uttalas och preciseras.”

Ni säger i boken att den nya ledaren ska vara en ”sago­berättare”. Hur blir man det?

Schlingmann: ”Alla har en kommunikativ förmåga. Vissa av oss känner sig bekväma i ett möte med en person, vissa vill ha 10 000 åhörare. Det gäller att hitta sin egen kommunikativa plats, även när det gäller att utnyttja sociala medier.”

Nordström: ”Forskning visar att alla kan bli lite mer än genomsnittliga med rätt lärare. Vi kommer att få se människor träna i det här. Men det centrala är att formulera en berättelse som är framåtsyftande, våga aspirera framåt. Vad är riktningen?”

Vad innebär det här för möjligheter för oss som ledare?

Nordström: ”Vi lever nu i en tid när människor – medarbetare, kunder, ägare, partners – förväntar sig förändring. Nu är modelleran mjuk, men så småningom kommer den att stelna. Det här är en unik möjlighet för alla ledare som vill förändra, ompröva. Vill man det så är tiden nu.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden