Vad stressar era medarbetare?

Motivation
Text: Redaktionen
Publicerad

1. Deadline-stressaren  

Symtom: Blir lätt kallsvettig när deadline närmar sig. Har svårt att planera själv och är tidsoptimist. Håller tyst och låtsas som om allt är under kontroll fram till sista veckan före deadline då allting brister och utbrott av tårar eller ilska kommer.

Lösning: Gå in och strukturera jobbet redan från början. Sätt många korta deadlines och följ själv upp varje delmål. Lämna inte den här medarbetaren ensam och övergiven. Ta dig tid att stötta, kolla och höra dig för hur läget är. Det har du mångdubbelt igen. Lägg in automatisk påminnelse på din mejl så att du inte glömmer att ta kontakt med medarbetaren. Var vaksam på veckor när du inte hört ifrån medarbetaren.

2. Jag fattar inte-typen

Symtom: Ser ut som ett levande frågetecken när du själv tycker att du grundligt gått igenom vad som ska göras. Stressas av att inte ha hela bilden klar för sig, och ställer hela tiden frågor på detaljnivå. Levererar gång på gång sådant som du inte bett om.

Lösning: Lämna gärna skriftliga instruktioner. Följ upp med jämna mellanrum. Troligen signalerar den här medarbetaren ett behov av tydligare styrning. Hon uppskattar inte fria tyglar utan vill få en exakt beskrivning av vad och hur och hur snart de ska göra vad som krävs.

3. Översittar-typen  

Symtom: Medarbetaren ser ned på dig och verkar tycka sig överlägsen. Men är innerst inne rädd för att misslyckas. Ber aldrig om hjälp men blir djupt förtvivlad av kritik – utan att visa det på ytan.

Lösning: Släpp fram medarbetaren och försök få till en dialog. Låt gärna henne ge dig eller andra råd. Översittaren har ett behov av att känna kontroll över situationen och av att bli sedd och hörd. Motstå lusten att ge igen för knivhugg i ryggen. Ditt mantra: »Det viktigaste är att få det här jobbet gjort. Jag struntar i hur de ser mig och hur de behandlar mig.«

4. En sak i taget-typen

Symtom: Blir förvirrad när det är många olika mål som ska nås. Kan bli fullständigt blockerad av att ha många bollar i luften samtidigt. Då händer ingenting, samtidigt som medarbetaren känner stark stress.

Lösning: Hjälp medarbetaren att prioritera. Skriv en lista. Följ upp kontinuerligt. Vad är gjort? Vad återstår? Hur håller man tidsplanen? Behövs extra resurser? Lämna inte medarbetaren åt sitt öde utan behåll ledaransvaret. Behåll ditt lugn. Gör upp en konkret handlingsplan. Vad ska göras och när? För en skriftlig dagbok över händelserna och känslorna. Finns det något sätt att lämna över en arbetsuppgift i taget och inte så många på en gång? Är medarbetaren i en stressutsatt position kanske du ska överväga en omplacering.

5. Fort och fel-typen  

Symtom:  Blir stressad så fort något ska fixas snabbt. Jagar upp sig och gör saker i panik – hellre fort än rätt. Springer runt och berättar för alla andra hur stressad hon är.

Lösning: Påminn om att det är du som har det övergripande ansvaret. Att du har koll. Att det är lugnt. Bemöda dig om att ge medarbetaren lugn och en känsla av kontroll. Skäll inte. Påminn henne om tidigare framgångar.
Slå tydligt fast att du och arbetskamraterna alltid finns som ett skyddsnät och att det alltid, alltid är okej att be om hjälp eller att säga att man inte orkar mer.

6. Jag kan inte-typen

Symtom: Medarbetaren signalerar tydligt att hon eller han känner sig uppgraderad ett snäpp för mycket. Medarbetaren är ängslig inför det nya jobbet. Känner stark prestationsångest parad med en bluffkänsla: inte kan väl jag.

Lösning: Tydliggör att du har valt honom av en anledning – att du tror på honom. Stötta och peppa. Var noga med beröm även för små insatser på vägen så att medarbetaren känner att han är på rätt väg. Lämna alltid en öppen väg för retur. Visar det sig att det här är för svårt så är det helt okej att ge upp men inte förrän ni tillsammans verkligen har försökt.
Träna medarbetaren att tänka: Så här är det: Lite nytt, lite ovant. Men helt hanterbart.
    

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.