”Vad gäller när en nyanställd slutar?”

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad

“Efter en omfattande rekryteringsprocess tills­vidare­­anställde vi en projektledare till vår it-avdelning. Han började med ett två veckors introduktion. Efter tio dagar sa han upp sig, han hade fått ett nytt jobb. Han krävde att få sluta med omedelbar verkan och få lön för de dagar han arbetat. Enligt min mening utförde han inget arbete. Dessutom måste vi göra om rekryteringen.

Nu undrar jag dels om vi kan vägra betala lön eftersom han bara deltagit i introduktion, dels om vi kan stämma honom för avtalsbrott?”

/Besviken vd

Svar:

Enligt LAS och de flesta kollektivavtal gäller normalt att uppsägningstiden från den anställdas sida är en månad, om inget annat har avtalats. Under den tiden är den anställda skyldig att stå till bolagets förfogande för att utföra arbete, och har rätt till lön och övriga förmåner enligt anställningsavtalet.

Om en person lämnar sin anställning före uppsägningstidens utgång har den inte rätt till lön under den tid som återstår, och blir enligt LAS skadeståndsskyldig. Men då måste arbetsgivaren kunna visa att bolaget lidit ekonomisk skada, och det är oftast mycket svårt. Rekryteringsprocessen måste göras om, oavsett om den an-ställda följer uppsägningstiden eller ej, så den kostnaden går normalt inte att få ersatt.

Oavsett om en anställd följer uppsägningstiden eller inte, har den rätt till lön och övriga förmåner för den tid som den har stått till förfogande för att utföra arbete, även om det enbart inneburit att delta i en introduktion.

Ett praktiskt råd i en situation som din kan vara att försöka träffa en överenskommelse med projektledaren: Han får lämna sin anställning med omedelbar verkan, förutsatt att han inte gör anspråk på lön för den tid han var anställd, eller i vart fall en reducerad ersättning.

I många kollektivavtal på tjänstemannaområdet finns det en regel som innebär, att skadeståndet för den som inte följer uppsägningstiden är lägst det belopp som motsvarar lönen under den del av uppsägningstiden som återstår. I några kollektivavtal finns även en uttrycklig möjlighet för arbetsgivaren att kvitta ­skadeståndet mot den anställdas slutlön.

Det finns alltså all anledning att studera vilka möjligheter kollektivavtalet ger när en an-ställd lämnar sin anställning under uppsägningstiden.

/Björn Lindskog, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.