Experten: Praxis vid tjänstledighet
En läsare undrar vad som gäller om man vill ta tjänstledigt för att prova en annan typ av jobb. Chefs expert svarar.
Observera att artikeln är publicerad 2008. Reglerna kan ha förändrats sedan dess.
Fråga: Vad är praxis gällande tjänstledighet för att prova ett annat jobb? Vilka risker tar jag om jag väljer att gå tillbaka till nuvarande jobb efter en provanställning upphör? Rättighet till samma arbetsuppgifter och lön?
”Det finns inte någon laglig rätt till att vara tjänstledig för att prova på ett annat jobb.”
/Johan
Svar: Det finns inte någon laglig rätt till att vara tjänstledig för att prova på ett annat jobb. Däremot finns det lagar som under vissa förutsättningar ger rätt till ledighet för t.ex. utbildning och för att bedriva näringsverksamhet.
Du och din arbetsgivare måste därför tillsammans komma överens om att du ska få vara tjänstledig. Det betyder att arbetsgivaren kan neka dig att vara ledig om han inte har möjlighet att ge dig ledigt eller helt enkelt inte vill låta dig vara ledig.
I kollektivavtal kan finnas bestämmelser om rätten till tjänstledighet. Kontrollera därför i det kollektivavtal som du sannolikt omfattas av. Om ni träffar en överenskommelse att du ska få vara ledig är det bra om ni gör det skriftligen. I den skriftliga överenskommelsen bör ni även reglera hur länge ledigheten ska pågå, att du ska ha rätt att avbryta tjänstledigheten i förtid och återgå i arbete, inom vilka tidsramar du måste meddela att du vill komma tillbaka till arbetet.
Om du är tjänstledig och sedan kommer tillbaka till ditt arbete har du varken ett svagare eller starkare arbetsrättsligt skydd mot förändringar i arbetsuppgifter eller i lön än om du alltjämt arbetat som vanligt. Arbetsgivaren har ju alltid en rätt att i viss utsträckning förändra dina arbetsuppgifter inom ramen för sin rätt att leda och fördela arbetet.
Däremot kan det ju vara så att du genom att fråga om möjligheten att vara tjänstledig för att prova ett annat jobb skickar signaler till arbetsgivaren att du inte trivs eller inte är tillfredställd med ditt arbete. Detta kan ju faktiskt, oavsett om det är rätt eller fel, indirekt leda till negativa konsekvenser för dig i ditt arbete hos din nuvarande arbetsgivare.
Å andra sidan kan det, beroende på vilket jobb du har nu och vilket jobb du vill prova på, även vara positivt för dig och din utveckling hos din nuvarande arbetsgivare som gynnar såväl dig själv som din arbetsgivare.
Med vänlig hälsning, Marie Bengtsson
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.