Tre av tio tjänstemän vill säga upp sig

En ny Novus-undersökning som gjort på uppdrag av Sodexo visar att tre av tio tjänstemän vill säga upp sig. ”Arbetstagarna har nya behov i dag och värdesätter flexibilitet”, säger Johanna Langer som är marknadschef på Sodexo. Serviceföretaget delar med sig av tankar om upplägg för hybridarbetet och hur man kan möta de nya behoven.

Rekrytering
Publicerad

Vad

Ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av Sodexo visar att tre av tio tjänstemän vill säga upp sig. Den vanligaste orsaken är önskan om en högre lön.

Nytta

Insikter om vilka parametrar som medarbetare och kandidater värdesätter som mest hos en arbetsplats just nu.

Var tredje tjänsteman i Sverige överväger att säga upp sig.

Detta enligt en Novus-undersökning bland arbetstagare och chefer som utförts på uppdrag av serviceföretaget Sodexo. Enligt undersökningen är de vanligaste anledningarna en önskan om högre lön (14 procent), att de inte är tillräckligt motiverade eller har tillräckligt intressanta arbetsuppgifter (12 procent), samt att ledarskapet inte anses tillräckligt bra (tio procent). Sodexo drar slutsatsen att det skett ett maktskifte på arbetsmarknaden, från arbetsgivare till arbetstagare:

”Arbetstagarna har nya behov i dag och värdesätter flexibilitet, att deras arbetsplats har sunda värderingar och att de får utvecklas på jobbet. Företag som vill locka talanger behöver kunna erbjuda det om de ska fortsätta vara attraktiva och konkurrenskraftiga på sikt”, kommenterar Johanna Langer som är marknadschef på Sodexo.

Av undersökningen framgår att var tredje tjänsteman som arbetat på distans under pandemin, skulle överväga att säga upp sig om deras arbetsgivare krävde heltidsarbete på kontoret och elva procent göra slag i saken direkt. Närmare en fjärdedel skulle överväga en ny arbetsgivare för att i ökad utsträckning få bestämma var och när de jobbar.

Som konkreta åtgärder för att möta de nya behoven, föreslår Sodexo att kontoret ska bli ett slags ”moderskepp”, en plats för socialt utbyte där hybridarbetande medarbetare får tillfälle att mötas under kontorsdagarna. Ökat självbestämmande kring varifrån man arbetar, mer coachande chefer och ökad anpassning vad gäller lokaler står också på företagets förslagslista kring ett mer flexibelt arbetsliv.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden