Svensk ledarstil hyllas i Frankrike – men krockar med verkligheten

Svensk och nordisk ledarstil erövrar Frankrike. Men den förföriska idén om ett mjukare ledarskap krockar inte sällan med den hårda franska arbetsverkligheten.

Ledarskap
Publicerad
illustration med människor från Frankrike och Sverige.
Illustration: Lotta Sjöberg

Det är franska affärstidningen Les Echos som rapporterar att ett mjukare, mer tillitsbaserat ledarskap ”à la scandinave” är på allas läppar, höjs till skyarna av sina franska anhängare och pekas ut som framtiden för franska företag.

Platt och konsensuspräglad organisation

Christian Leon, hög chef inom Ericsson i Frankrike, beskriver hur bolaget i svensk anda strävar mot en plattare, mer konsensuspräglad organisation, med färre hierarkiska hinder.

Några individuella chefskontor finns inte, alla sitter i samma öppna kontorslandskap där jämlika diskussioner mellan chefer och medarbetare uppmuntras.

”Tanken är att ta in rätt kompetens i rummet, snarare än att förlita sig på onödiga lager av hierarki. Det kräver en viss ödmjukhet från ledarnas sida: det handlar inte om att veta allt, utan om att lyssna, analysera olika perspektiv och vid behov fälla ett avgörande”, säger Christian Leon.

exteriör av ikea-varuhus

Ikea på fransk mark

Även möbeljätten Ikea rapporteras tillämpa den svenska ledarskapsmodellen på fransk jord, med ökad tillit chefer och medarbetarna emellan och utjämnad organisation.

”I Frankrike är strukturerna ofta väldigt hierarkiska”, säger Olivier Gondry, hr-direktör på Ikea France, och framhåller att det inom organisationen enbart skiljer åtta nivåer mellan medarbetaren ”på golvet” och högsta chefen för Ikea France, vilket underlättar kommunikation.

”Och på de enskilda varuhusen finns bara fyra nivåer”, säger han.

Samtidigt står det klart att det ledarskap som praktiseras i Sverige och Danmark inte alltid fungerar gnisselfritt i mötet med ett ibland mer konservativt samhälle.

två händer som skakar hand

Sena arbetsdagar fransk modell

Fransk elitism, bristande tillit och en arbetskultur som premierar sena arbetsdagar snarare än flexibilitet hör till sådant som ställer till det, enligt arbetsmiljöexperten Malene Rydahl, författare till boken Heureux comme un Danois (”Lycklig som en dansk”).

”Att jobba sent betraktas i Danmark som en funktionsstörning, i motsats till den franska kulturen där fysisk jobbnärvaro är fortsatt högt värderad. Danskarna föredrar en mer effektiv organisation med kortare arbetsdagar, snabbare måltider som intas på plats och tidigare hemgång (vid 16 – 17-tiden)”, säger hon.

”Tanken är att ta in rätt kompetens i rummet, snarare än att förlita sig på onödiga lager av hierarki. Det kräver en viss ödmjukhet från ledarnas sida.”

Christian Leon

Ett upplägg som franska chefer och beslutsfattare vid första anblick nog uppfattar som rena kätteriet, enligt tidningen som tror att de skulle storkna av åsynen av medarbetare som avslutar arbetsdagen så pass långt i ”förtid”.

Nyligen har även vice statsminister Ebba Busch lyft fram den svenska tillitsbaserade modellen i internationella sammanhang.

I ett omtalat framträdande på en av världens största teknikmässor, CES, i Las Vegas, USA, gjorde hon en poäng av det faktum att vi i Sverige litar på och lyssnar till våra medarbetare.

Ebba Busch. Foto: Truls Busch Christensen

Oklarheter kring tillitsbaserat ledarskap

Samtidigt råder i Sverige oklarheter om vad ett tillitsbaserat ledarskap rent praktiskt innebär, frågetecken som inte nått samma spridning internationellt.

”Hur den ska genomföras i praktiken är fortfarande väldigt vagt”, säger forskaren Sven Siverbo till Chef om konceptet tillitsbaserad styrning som lanserats på bred front inom offentlig sektor.

Bland de så kallade utförandeutmaningar som visat sig ute i kommunerna finns brist på konkretion, svårigheter att tolka tillits-­begreppet och att beslutsfattarna behöver ägna sig åt andra uppgifter.

Besparingar, negativ publicitet samt chefers och med­­arbetares ointresse eller oförmåga är andra problem som försvårat implementeringen, framgår av Sven Siverbos forskningsrapport.

Problem som fått somliga att tappa sugen – sju procent av de undersökta kommunerna uppger att arbetet med tillitsbaserad styrning är på väg att ebba ut.

Forskaren Helena Håkansson har i en annan studie visat att välmenande tillitsprojekt inom äldreomsorgen ofta kör fast på den strategiska nivån – och döms ut som hyckleri av medarbetarna.

”Det finns ett glapp mellan ledning och personal”, säger hon till Chef.

Leda med tillit

6 steg – så leder du med tillit

Organisationskonsulten och psykologen Charlotta Lundgren, som har skrivit boken Tillitsbaserat ledarskap – handbok för chefer och medarbetare, ger följande råd om tillitsbaserat ledarskap:

  1. Öka dina medarbetares förståelse och medvetenhet kring att ni kommer att möta ständig förändring och en ökad komplexitet. 
  2. Gynna dina medarbetares utveckling genom att få dem att se sig själva som en del av någonting större. Få dem att förstå att de måste bidra på sätt som bidrar till den gemensamma måluppfyllelsen, snarare än vad som är bäst för dem som enskilda individer. Delegera ansvar och mandat som kan axlas av medarbetare och visa att du har tillit till deras kompetens och erfarenhet.
  3. Skaffa dig genuin kunskap om hur man gynnar motivation och engagemang. Autonomi och handlingsutrymme är avgörande, men också involvering och tydliggörande av ökat ansvarstagande har en avgörande betydelse.
  4. Jaga bort rädsla ur organisationen och skapa en jordmån för psykologisk trygghet. Välkomna uppriktighet och olikhet, samt hantera misstag och fel med inriktning på lärande i stället för kritik eller bestraffning.
  5. Betona behovet och vikten av samarbete. För att lösa komplexa utmaningar är vi i behov av allas samlade kompetens och förmågan att hitta lösningar som är gynnsamma för helheten.
  6. Stötta och led dina medarbetare i att prata ihop sig inför gemensamma utmaningar och utvärdera tillsammans efteråt. Medarbetare behöver samskapa sina lösningar och lära sig av de erfarenheter man gör tillsammans.  

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.