Styrelsekvinnor lyfter nystartade bolag
Nya bolag som leds av män bör satsa på kvinnor i sin styrelse. De som rekryterat minst en kvinnlig styrelseledamot ökade försäljningen med cirka 45 procent. Det visar en stor studie på 47 000 nystartade företag.

Till skillnad från mer etablerade företag, där styrelsearbetet ofta handlar om strategiska beslut kring fusioner och förvärv, spelar kvinnliga styrelseledamöter i nystartade företag en central roll i arbetskraftsutvecklingen.
Det visar ny forskning från Jönköping University, i samarbete med Erasmus University i Nederländerna.
Lön och arbetsmiljö viktiga faktorer

Anledningen till att kvinnor är ett framgångsrecept i de nystartade bolagens styrelser är att de satsar på rekrytering av topptalanger med hjälp av konkurrenskraftiga löner.
Och att de månar om en mer inkluderande arbetsmiljö.
Det menar Lucia Naldi, professor i företagsekonomi vid Jönköping University.
”Det är en aspekt som ofta förbises i diskussionen om styrelsens roll, men som är avgörande för nystartade mansledda företag där talang och arbetsmiljö är nyckelfaktorer”, säger hon till forskning.se.
Studien visar att nystartade företag som leds av män, och rekryterar minst en kvinnlig styrelseledamot, ökade försäljningen med cirka 45 procent.

Konkurrensfördelar med kvinnor i topp
Forskarna menar att resultaten går emot traditionella antaganden om att en ensam kvinna i styrelsen bara skulle ha en symbolisk roll för jämställdhet.
Tvärtom innebär mer kvinnlig närvaro i startup-företag strategiska konkurrensfördelar vilket bidrar till att företag blir mer lönsamma och hållbara på lång sikt.
Det är troligen första gången som forskare specifikt har undersökt nystartade bolag ledda av män.
Allbright kom i höstas fram till att män som suttit länge i ledningen kan vara en stoppkloss för jämställdheten i såväl ledning som styrelser.
En man som haft en vd-tjänst sedan 2010 eller längre har i genomsnitt tio procentenheter färre kvinnor i ledningsgruppen.
Historisk milstolpe för bolagsstyrelser
Redan tidigare har professor Malin Malmströms studie ”Könsdiversifiering i bolagsstyrelser och företagsprestationer” visat att företag med jämställda styrelser har såväl högre vinst som högre omsättning än företag med ojämställda styrelser.
Andelen kvinnor i styrelser är idag 37 procent, en ökning med en procent från förra året.
I de största svenska bolagsstyrelserna har antalet dubblerats sedan början av 2 000-talet till 40 procent, vilket är en historisk milstolpe då det är den gräns där representationen av könen anses jämställd, enligt Allbrights rapport ”Kvinnorna spurtar mot målet” som presenterades i höstas.
Allbrights gröna, gula och röda lista

Sedan 2012 har Allbright samlat in data och statistik kring hur jämställdheten ser ut på ledande positioner i svenskt näringsliv.
Gröna listan: Bolag som uppnår jämn könsfördelning (enligt 40/60): 93 bolag av 358.
Gula listan: Bolag med män och kvinnor i ledningen som inte uppnår jämn könsfördelning (enligt 40/60): 212 bolag av 358.
Röda listan: Bolag som helt saknar kvinnor i ledningen: 53 bolag av 358.
Källa: Allbrights rapport ”Kvinnorna spurtar mot målet” (september 2024).
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.