Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver
Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.
Statsvetaren Jenny Madestam menar att det nu krävs helande krafter av den nya ledaren för att läka det sår som uppstått i Liberalerna efter uppslitande splittringar.
”Partiet har haft en nedåtgående trend även innan Nyamko Sabunis tid. Det jag tror att många kommer komma ihåg henne för var att hon bröt upp januariavtalet. Det var en uppslitande konflikt. Trots att beslutet fattades på partirådet så har det under ytan funnits ett missnöje hos många liberaler. Ett sår hos partiet. Det där såret ser jag som det den nya partiledaren behöver läka och det kommer att ta tid, det är inget som görs över en natt.”
Enligt henne har Johan Pehrson en svår uppgift framför sig, inte minst med förutsättningen att bytet görs nära inpå valet.
”Den uppenbara nackdelen är att det är en stor risk med en ny person som ska hinna profilera sig och skapa en energiinjektion i organisationen. Inte minst att en ny person i det här läget, när partiet ligger illa till i opinionen, ska gå in och rädda situationen och få väljarna att förstå varför man ska rösta på Liberalerna.”
Jenny Madestam berättar att det funnits en oskriven regel att inte göra byten med kortare än ett år innan ett val, just för att det inte är schysst mot den personen som tar över. Men med ett byte finns det också fördelar.
”En ny person kan profilera på ett annat sätt, komma med ny energi och inte associeras med sådant som det gamla ledarskapet har förknippats med. Johan Pehrson har synts innan och politiken är idag så medialiserad. Allt går så snabbt, startsträckan är kortare och det gör att det går snabbare att ta sig in och skapa sig en profil.”
Hon menar att det nu krävs ett ledarskap med främst två fokusområden.
”Dels det inåtblickande ledarskapet: Att få i gång organisation, skapa ett engagemang och entusiasm internt. Dels utåt mot väljarna: Att kunna formulera en trovärdig berättelse om Sverige, landets framtid och varför det är Liberalerna man ska rösta på. I alla fall behöver man hitta ett par sakfrågor som man profilerar sig på.”
Att fördela insatserna på de olika områdena menar hon är viktigt för återbyggandet.
”Han kommer göra sig själv en otjänst om han bara fokuserar på väljarna. Det gäller att få ihop partiet också och visa att vi kör på detta fram till valet, men så tar vi ett nytt tag om ledarskapet efter det så att folk inte sitter med armarna i kors och vägrar arbeta i partiet.”
Att Johan Pehrson tar över är inte en slump menar Madestam i och med att han har profilerat sig i frågor om lag och ordning, som väntas bli en av valrörelsens stora frågor.
”När man ska välja en partiledare är det ofta som ideologi lyser med sin frånvaro. Olika kandidater har olika riktningar och det kan skapa olika typer av slitningar. Man behöver då hitta en ledare som överbryggar klyftorna, en person som framstår som mainstream. Nyamko Sabuni var inte den personen. Hennes ledarskap blev för utmanande i det laddade läget.”
Att det lär bli en utmaning på flera fronter berör Madestam vid flera tillfällen.
”Det finns en splittring kring vilken riktning som Liberalerna ska ta och en besvikelse över att man övergav januariavtalet för ett samarbete med Moderaterna med stöd av SD. De väljarna måste man också få med. Det är ändå fotfolket som gör en valrörelse. Kanske blir det lättare för Johan då det inte var han som drev igenom sådant som många är besvikna över.”
För de liberaler som är missnöjda finns det också en ljusning.
”I december ska det väljas en ordinarie ledare, där kan man se sin möjlighet att påverka om man är missnöjd i dagsläget. Man kan stå ut med missnöjet då man kan se sin chans att påverka. Det har även yppats tankar om att det skulle vara bra om de åkte ur riksdagen för att det skulle leda till en stor diskussion om partiets riktning men det är enligt mig farligt att gå den vägen då det kan bli svårt att ta sig tillbaka.”
Vad är det som gör att en politisk ledare går hem i stugorna?
”Man brukar tala om autentiskt ledarskap. Ett ledarskap som framstår som genuint. Att man bottnar i sina värderingar. Det är i allra högsta grad viktigt att sättet man leder på hänger ihop med ens värderingar.”
En viktig del i det är att vara tydlig, menar Madestam, och lyfter fram hur den utmaningen ser ut för Liberalerna kopplat till den egna politiken.
”Många uppfattar liberalerna som de intellektuella som ska vända och vrida på saker: ’å ena sidan å andra sidan’ eller som liberalen Gunnar Helén sa: ’Att vara liberal är att vara kluven’. Som politiker måste man vara glasklar, man behöver vara motsatsen till kluven för att gå hem. Det är också svårt med dagens politik när man har sina talepunkter och sällan vill gå utanför dem. Då kan man framstå som lite fyrkantig och inte så levande.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.