Ny dom: Får inte längre lämna ut personuppgifter

Sedan 2016 har sajten Verifiera byggt upp en databas som ger tillgång till miljontals offentliga handlingar – och som många chefer använder sig av. Enligt ett nytt beslut i förvaltningsrätten måste företaget sluta lämna ut sådana känsliga personuppgifter, då det strider mot EU:s dataskyddsförordning GDPR.  

Rekrytering
Publicerad

Söktjänsten Verifiera kan användas av arbetsgivare som vill göra bakgrundskontroller inför en anställning.

Bland annat har det gått att plocka fram handlingar som ger besked om jobbkandidater har varit intagna för psykiatrisk tvångsvård och tvångsvård för missbruk. Tills nu.  

Enligt ett nytt beslut i förvaltningsrätten måste företaget sluta lämna ut sådana känsliga personuppgifter, då det strider mot EU:s dataskyddsförordning GDPR.  

”Vi kommer att överklaga, men även om beslutet står sig har arbetsgivarna möjlighet att ta fram domar som handlar om brottmål, det merparten av våra sökningar gäller. De kommer alltså även fortsättningsvis att kunna se om en person är dömd för förskingring, droginnehav, rattonykterhet och så vidare”, säger Gunnar Axén som är Verifieras styrelseordförande och ansvariga utgivare. 

Enligt Verifera innebär förvaltningsrättens beslut en inskränkning i yttrandefriheten och offentlighetsprincipen.

Bolaget har i tidigare skriftväxling med myndigheterna hävdat att dataskyddsförordningen inte gäller, då bolaget har ett utgivningsbevis och sysslar med journalistisk verksamhet, vilket alltså underkänns av förvaltningsdomstolen. 

Ser du några etiska gränsdragningsproblem när det gäller användningen av brottmålsdomar vid rekrytering?

”Absolut inte. Vad vi tillhandahåller är bara offentliga handlingar. De kan ju vem som helst begära ut från domstolarna. Det är bara det att de via oss går att hitta på ett ställe, i stället för att man ska behöva vända sig till 80 olika domstolar”, säger Gunnar Axén.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.