»Sätt rätt förväntningar på de unga«

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Kompetensgalans konferencier André Pops påpekade att de ord som ofta används för att beskriva Nyamko – orädd, nyfiken och otålig – är de som brukar används för att presentera den nya generationen.
Men nej, det höll inte Nyamko Sabuni med om.
»Alla generationer skulle kunna beskrivas på det sättet«, sade hon.
»Jag träffar en bredd av ungdomar. Många känner bara stress inför alla valmöjligheter. Men en del har inte dessa valmöjligheter, utan lever i traditioner där det inte finns några valmöjligheter. Sedan är det svårt att sig ut i arbetslivet nu. På mindre orter är det många som har det svårt«, sade hon.
 
Hon ansåg att det handlar om att ha rätt förväntningar på dagens unga. Många har curlats mer än tidigare generationer och har inte tillåtits att snubbla eller ramla.
Det ger svårigheter i vuxenlivet.
»Chefer har inte tid att ta över curlandet. Har man högre förväntningar på sina barn och i skolan kommer de att få bättre förutsättningar.«
Hennes utmaning som politiker är att skapa förutsättningar för fler att komma ut på arbetsmarknaden.
»Det låter kanske inte så roligt, men det är spännande att jobba för att till exempel lägga om skolsystemet så att barn med praktiska förmågor kan bli sedda. I Sverige har det funnits fokus på att alla ska bli teoretiker och akademiker, men vi måste öppna för lärlingar och yrkesutbildningar«, sade hon.
 
När Nyamko Sabuni som tolvåring kom till Sverige upplevde hon att förväntningarna på henne var lägre än på andra. ”Du är ju invandrare, det är ju jättebra att du får godkänt i skolan”, sade man.
»Jag tycker att alla ska lämna skolan med mycket väl godkänt betyg, inte bara godkänt. Vi presterar efter förväntningar. Alla besitter förmåga och initivativ att prestera. Men då måste någon ge förutsättningarna«, sade hon.
 
När hon kom till Sverige tillhörde hon en ny form av invandrare; de som kommit hit för att de flytt, till skillnad från de som tidigare kommit hit för att arbeta.
»Man hade inte förmåga att se människors kompetens. Flyktingar skulle bli omhändertagna.  Men vi ville ha mer än en klapp på axeln och socialbidrag. Många människor hade kunnat göra det bättre med rätt förutsättningar. Den resan har vi påbörjat nu«, säger hon.
Hon berättar att hon tyckte att det var typiskt att hon skulle få rollen som integrationsminister. Men i dag inser hon att hon inte hade gjort större nytta någon annanstans.
»Jag hoppas att jag kan bidra till att förändra synen på människor som kommer till vårt land. De har ju kunnat kämpa och försörja sig i sina hemländer, de borde kunna ges förutsättningar att göra det här också.«

Hur gör politiker för att fånga in de unga?
»Genom att skapa en skola som fungerar, där både unga och lärare trivs och känner sig trygga. Många tjejer, inte minst, mår väldigt dåligt. Men också att diskutera arbetsmarknaden. Det är sådant som tilltalar unga. De måste inte ha annorlunda typer av frågeställningar än sina föräldrar.«

Att dagens unga inte vill offra familjeliv för karriärer, vilket bland annat en ny undersökning gjord av Kompetensgalan och Kairos Future visar, är bra. Det kommer att bidra till en ökad jämställdhet, tror Nyamko Sabuni.
»Killar vill i dag ha chefer som uppmuntrar dem att ta ut föräldraledighet. Det är en konkurrenskraft med företag som uppmuntrar föräldraledighet. Det är framgångsrika företag.«
Hon tycker att företagen ska ställa krav på kvinnorna att dela på föräldraledigheten.
»Säg att ni vill ha kompetenta kvinnor på arbetsplatsen. De flesta är ju två hemma, kvinnorna ska inte behöva ta allt.«

Du har en plansch på ditt kontor som föreställer en stor ledare.
»Ja, Obama. Jag gillar ledare som är goda kommunikatörer. Jag lyssnar på dem som talar så att man följer genom själen«, svarade Nyambo Sabuni.
»Så det är därför du inte har Fredrik Reinfeldt på väggen?«, replikerade André Pops snabbt.
Nyamko Sabuni skrattade.
»Vi borde bli bättre på att tala. Men vi har nog båda missat chansen. Både jag och Fredrik borde ha fått den chansen när vi gick i skolan.«
 
 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.