Så gör du när kollegan har högre lön än du
Läsarfråga:
”Jag är 46 år och arbetar sedan knappt ett år som chef i ett större privat företag. Härom dagen diskuterade jag och en kollega pensioner och andra förmåner. Jag insåg då att vi har olika avtal, mitt är inte lika förmånligt som hans. Detta trots att han har motsvarande befattning som jag och är ungefär lika gammal. Han har arbetat i företaget i 13 år — från början i ett bolag som köpts upp av det företag där vi nu arbetar. Är det verkligen rimligt att vi har olika avtal?”
Svar:
Löneskillnader kan bero på en rad olika omständigheter som erfarenhet, anställningstid, prestation. Sådana skillnader kan kanske vara orättvisa men inte nödvändigtvis diskriminerande. Om skillnaden i era avtal beror på omständigheter som saknar samband med ditt kön eller annan diskrimineringsgrund är särbehandlingen inte otillåten.
Enligt diskrimineringslagen är det inte tillåtet för en arbetsgivare att missgynna en anställd genom att behandla denna sämre än någon annan i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med någon av diskrimineringsgrunderna (till exempel kön) såvida inte något undantag till diskrimineringsförbudet (positiv särbehandling) är tillämpligt.
En jämförbar situation, är då det är rimligt och naturligt att behandla er likadant. Om din kollega har en annan utbildning eller mer arbetslivserfarenhet kan detta innebära att ni inte anses vara i en jämförbar situation. Vidare ska det finnas ett samband mellan missgynnandet och någon av diskrimineringsgrunderna, vilket innebär att diskrimineringsgrunden direkt eller indirekt ska ha påverkat det missgynnande beslutet.
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare
advokatfirman Vinge
LÄS OCKSÅ: Läs alla expertsvar här
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.