Rätt att säga upp anställd som fått sjukersättning

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad

Kvinnan som domen gäller hade arbetat för Länsförsäkringar Södermanland i mer än 30 år när hon i april 2008 beviljades en  fjärdedels sjukersättning tills vidare. I samband med det erbjöd bolaget henne en ny anställning på 75 procent som kvinnan avböjde. Då avskedade Länsförsäkringar henne och gav henne samtidigt erbjudande om återanställning på 75 procent, vilket hon accepterade. Tvist uppstod mellan FTF, facket för försäkring och finans, och Länsförsäkringar om uppsägningen var giltig eller inte.

Enligt facket var det inte saklig grund att säga upp kvinnan på grund av sjukdom och nedsatt prestationsförmåga om inte nedsättningen kunde bedömas vara stadigvarande. I det här fallet ansåg FTF att kvinnan längre fram kunde återfå hel arbetsförmåga och att hon då skulle drabbas hårt om hennes sjukersättning drogs in.

Länsförsäkringar menade å sin sida att kvinnan de senaste 27 åren enbart arbetat heltid under två månader och att hon inte kunde uppfylla sin heltidsanställning. Enligt bolaget hade kvinnan en bestående nedsättning av arbetsförmågan och man hade utnyttjat sin rätt att omreglera anställningsförhållandet för att slippa betala ut semesterlön och få bättre underlag för att kunna bemanna verksamheten korrekt.

Arbetsdomstolen anser inledningsvis att bolaget uppfyllt sitt rehabiliteringsansvar och att kvinnans nedsättning av arbetsförmågan gör att hon inte kan arbeta heltid enligt anställningsavtalet. Det gör att hon därför får en omotiverad löneförstärkning i form av semesterlön som baseras på heltidsanställningen. AD anser också att arbetsgivaren har fler anledningar att vilja anpassa anställningsavtalet efter de faktiska omständigheterna, till exempel för att bättre kunna bedöma bemanningsbehovet.

Sammanfattningsvis finner därför AD att arbetsgivarens intresse av att anpassa anställningsavtalet vid varaktig nedsättning av arbetsförmågan väger tyngre än arbetstagarens intresse att någon gång i framtiden kunna öka arbetstiden. AD anser därför att uppsägningen av kvinnan var sakligt grundad och avslår FTF:s talan. Eftersom något liknande mål inte prövats i AD tidigare så finner domstolen att bägge parter haft intresse av att få frågan prövad och att de därför ska stå för sina egna rättegångskostnader.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.