Övervinn din talarskräck

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

”Alla människor lider enligt min mening av mer eller mindre uttalad talarskräck. Grundproblemet är rädslan för att misslyckas”, säger Paul van der Vliet som driver Talarkliniken i Göteborg och har skrivit boken Tala dig till ledarskap.

”Men en viss spänning gör oss samtidigt mer taggade. Den tvingar oss att fokusera på här och nu, vi blir mer engagerade och gör en bättre framställning.”

Det är när rädslan tar överhand som det blir problem.

Men det går att övervinna den.

”Ju mer du kan avdramatisera situationen, desto tryggare blir du. Förbered dig fysiskt, materiellt – och inte minst mentalt”, säger Paul van de Vliet, och ger nedanstående råd.

Fysiska förberedelser:

Skriv ett manus
Gör en disposition. Skriv ner stolpar om ditt ämne så att du har en röd tråd. Formulera en kort inledning och lär den utantill för att komma igång lugnt, gör detsamma med avslutningen för att kunna bryta, till exempel om du drar över tiden eller kommer av dig. Om du är mycket osäker kan du skriva ner ditt anförande ord för ord.

Träna, träna
Håll anförandet för dig själv några gånger, gärna framför en spegel eller inför en vän.

Om du har skrivit hela manuset ordagrant, formulera dig med egna ord när du tränar. Risken är annars att du rabblar texten utantill – och tråkar ut dina åhörare. Eller, om du missar en mening, riskerar att tappa tråden.

Mentala förberedelser:

Tänk positivt
Hjärnan bygger upp hotbilder, men 98 procent av det du föreställer dig kan hända, kommer inte att ske. Så tänk konstruktivt och positivt:

Du tänker: ”Åhörarna kan mer än jag.”

Tänk i stället: De har kommit hit för att lyssna på mig. Om de redan kan och vet det jag säger får de det bekräftat – och alla gillar att få bekräftelse.

Du tänker: ”Vad läskigt att stå här helt ensam och tala inför alla dessa män­niskor!”

Tänk i stället: Mina åhörare är inte en hotfull grupp, utan enskilda individer som jag talar till var och en för sig.

Använd affirmationer

Sätt dig ner, blunda och föreställ dig själv så som du vill att ditt anförande eller tal ska bli och att du får stående ovationer. Försök sedan behålla den bilden av dig själv när du gör ditt framförande.

Gör en avslappnings- eller koncentrationsövning. Att andas lugnt och med magen gör dig mer avslappnad och rösten mindre spänd.

Gör så här: Andas in genom näsan fem sekunder, håll andan fem sekunder, andas ut genom munnen fem sekunder och upprepa. Om du brukar träna meditation, yoga eller mindfulness är det utmärkt att göra en sådan övning innan du gör ditt framförande.

Materiella förberedelser:

Kolla lokal och teknik
Ta reda på, eller om möjligt besök, lokalen i förväg. Var ska du stå? Var sitter publiken? Kontrollera att all teknik för ljud, bild, ljus och annat som du ska använda fungerar, minst en dag i förväg, så att eventuella fel hinner åtgärdas. Gör en checklista och pricka av.

Lär dig om publiken
Vilka är dina åhörare? Ta i god tid reda på ålder, kön, om de är specialister eller lekmän och andra saker som du behöver veta. Anpassa därefter ditt anförande och hur du framför det därefter. Då minskar din oro ytterligare.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.