Nobelpristagaren: 5 psykologiska missar – när du får välja först

Årets Nobelpris i ekonomi går till professorn Richard H Thaler. Han får priset för att ha forskat kring hur mänskliga brister påverkar ekonomiska beslut. Här är 5 psykologiska missar vi gör när vi får välja först – hämtade från Thalers senaste bok.

Beslutsfattande
Publicerad

När Rickard H Thaler fick en anställning på ansedda University of Chicago Booth på 90-talet visade det att beteendeekonomi tagit sig in i finrummet. Det var också där han började jobba stjärnjuristen Cass Sunstein – som han kallat för forskningens Lionel Messi.

Men nu är det Thaler som är stjärnan när han tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och nio miljoner kronor för att ha forskat hur bristande självkontroll och mänskliga tillkortakommande påverkar ekonomiska beslut.

I senaste bok ”Beslut och beteenden – att förutsäga det oförutsägbara” (som Chefboken har sammanfattat på 19 minuter) tittar professorn närmare på bytesaffärer i idrottsklubbar och upptäckte en rad fenomen i beslutsfattande.

Thalers viktigaste insikt var att ledare ofta överskattar betydelsen att få välja tidigt.

Här är fem psykologiska missar vid tidiga val:

1) Människor är övermodiga

Vi har en övertro på hur duktiga vi är på att särskilja alternativ.

2) Människor gör allt för extrema prognoser

I byteshandel handlar det om att talangjägare allt för ofta tror att de ser framtida superstjärnor – när sådana i verkligheten är väldigt ovanliga.

3) Vinnarens förbannelse

När många budgivare konkurrerar om samma objekt är vinnaren ofta den som övervärderar objektet mest.

4) Den falska konsensuseffekten

Människor tenderar att tro att andra delar deras prefenser. I experiment har det exempelvis visat att Iphoneägare överskattar hur många andra som äger en Iphone – medan det är tvärtom för personer som har andra mobiler.

5) Nutidsbias

Alla vill vinna nu – inte sedan.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.