Närvarande chef viktig för att att minska smittspridning inom äldreomsorgen
Ett närvarande och tydligt ledarskap är en av de viktigaste nyckelfaktorerna för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen, visar en rapport från IVO.
1000 chefer för äldreboenden (SÄBO), hemtjänst och LSS-boenden för vuxna har under april intervjuats av IVO med målet att fånga upp svårigheter, utmaningar och framgångsfaktorer för verksamheterna under coronaperioden.
Att chefen är viktig i processen är tydligt. Även kontinuerliga utbildningar i basala hygienrutiner lyfts fram som mycket viktigt.
”Det handlar mycket om vad enhetscheferna gör. Att genom sitt agerande visa vikten av hygienrutiner och att byta om till arbetskläder. Det är också viktigt att visa lugn”, säger en chef i rapporten.
Ett närvarande ledarskap handlar enligt de intervjuade framför allt om att alltid, även på kvällar och helger, finnas tillgänglig för frågor och för att prioritera i det dagliga arbetet. Vissa av enhetscheferna har också inrättat krisledningsgrupper med dagliga avstämningar, och många har förstärkt sin personalgrupp och skolat in mer personal.
”Det var en framgång att inrätta en krisledningsgrupp som ger snabb och enhetlig information”, säger en chef i rapporten.
Att chefen själv höll sig lugn och i sin tur kunde se till att oron inte spred sig bland medarbetare och brukare ansågs också viktigt.
”Fånga upp farhågor, var närvarande och tillgänglig. Behåll lugnet. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena”, säger en chef.
Även att planera bemanning och skapa en uthållighet i bemanningen på lång sikt ses som en stor utmaning för verksamheterna, samt att lyckas få fram korrekt information till alla medarbetare.
”Mycket information sprids av olika myndigheter och i olika kanaler. Det gör det svårt för ledningen att säkerställa att personal har tillgång till aktuell och verksamhetsanpassad information. Många verksamheter har löst det genom att ha täta avstämningar och att ta fram information på flera språk. samt att lyckas informera alla medarbetare på ett enhetligt och korrekt sätt”, skriver IVO i ett pressmeddelande.
Så gör äldreboenden för att minska smittan
Av de 1045 verksamheter IVO intervjuat är den största delen, 490, särskilda boenden för äldre, SÄBO. De har på olika sätt strukturerat sitt arbetssätt för att möta de nya utmaningarna, exempelvis:
För att minska smittspridningen
För att säkerställa att basala hygienrutiner följs
För en lyckad personalplanering och bemanning
Hantera medarbetarnas oro
Förberedelser och planering
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.