LAS-reglerna: 5 saker du inte får missa i omställningen

Stor förvirring råder kring hur omställningsstudiestödet kan användas proaktivt av HR- och andra chefer, menar advokat Sam Seddigh. Här ger han sina bästa råd på vad du som chef ska tänka på.

Arbetsrätt
Publicerad

Många genomgripande förändringar skedde när LAS-reglerna trädde i kraft 1 oktober 2022. En av dessa gäller omställningsstudiestödet – som hamnat lite i skymundan, menar Sam Seddigh, advokat på Roschier.

”Vi får frågor från företag och organisationer som ser ett behov av att ställa om sin verksamhet, och som undrar: ’Hur ska vi pusha våra anställda för att nyttja stödet?’ Antingen att medarbetarna får mer kompetens så att man kan behålla dem, eller att det hjälper dem när de behöver ta steget och se sig om efter nytt jobb”, säger Sam Seddigh som föreläser om det nya stödet.

Det nya omställningsstudiestödet är för personer som är minst 27 år, befinner sig mitt i arbetslivet och vill bli mer attraktiva på arbetsmarknaden genom att bredda sin kompetens via deltids- eller heltidsstudier.

Sam Seddigh.

Det finns bidrag att få, upp till 80 procent av lönen upp till ett maxbelopp. Stödet kan också fyllas på med ett lån. En del omställnings­­organisationer har dessutom möjlighet att erbjuda ett kompletterande bidrag, beroende på hur kollektiv­avtalet ser ut.

Omställningsorganisationer som arbetar med stödet är bland annat Omställningsfonden, TRR Trygghetsrådet, CIKO och Kyrkans Trygghetsråd, enligt en sammanställning på CSN:s webb.

Rätt använt blir det en win-win för både verksamheten och den som nyttjar stödet – och i förlängningen för hela arbetsmarknaden när kompetensen ökar brett, förtydligar Sam Seddigh:

”Medarbetaren kan exempelvis inte använda omställningsstudiestödet för att studera något som bara är bra för arbetsgivaren, eller något som är nödvändigt för att kunna utföra jobbet. Det är sådant arbetsgivaren vanligtvis ska kunna erbjuda. Det man studerar ska också stärka ens ställning generellt på arbetsmarknaden.”

Vad behöver chefer som hanterar dessa regler särskilt tänka på?

”Planera långsiktigt. Fråga dig: ’Var står vi om ett par år? Var står vi på sikt?’ Om du vet att en naturlig omställning är på gång, då kan ni fundera på stödet och hur det kan komma till användningen för de anställda. Om möjligt, börja planera med de anställda och med fackförbunden i god tid. Hur ska de anställda skaffa sig rätt kompetens?”

Som chef kan du också ta hjälp av arbetsgivarorganisationer och branschorganisationer, tipsar advokat Sam Seddigh vidare. De kan informera omställningsorganisationerna om vilket behov som finns på arbetsmarknaden.

I slutändan ska omställningsorganisationerna yttra sig om utbildningen stärker ställningen på arbetsmarknaden, vilket också blir vägledande för CSN:s prövning.

SAM SEDDIGHS 5 bästa råd:

1. Planera långsiktigt – vart är verksamheten är på väg och vilket långsiktigt behov av stöd finns det?

2. Prata med bransch- och arbetsgivarorganisationer. De ska i sin tur informera omställningsorganisationerna om vilket behov av kompetens som företag har.

3. Ge stöd till medarbetarna. De ska känna att de vågar ta klivet. Här kan även omställningsorganisationerna vara behjälpliga.

4.  Ta hjälp för att förstå reglerna. Det här är nya regler, som är tekniska och komplexa. Kontakta omställningsorganisationerna eller andra rådgivare för att förstå hur reglerna kan komma till användning för medarbetarna och i förlängningen för verksamheten.

5. Missa inte ersättningen! Om ni som arbetsgivare betalar till en omställningsorganisation kan ni ha rätt till kompensationersättning av staten. Kompensationen kommer inte per automatik, utan ni som arbetsgivare behöver söka den.

Enligt statistik som publicerades av CSN 1 februari har hittills 700 personer fått godkänt för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen. Men många fler har känt sig manade, 20 000 ansökningar har kommit in till studiestödsnämnden.

Den vanligaste utbildningen som stödet beviljats för är sjuksköterskeprogrammet, följt av medicinsk sekreterare/vårdadministratör och masterprogram. Studier på universitet och högskola är vanligast men nästan lika många har fått godkänt för studier på yrkeshögskola.

”Det är ett generöst stöd. Tjänar man runt 30 000 kronor i månaden kan man få cirka 20 500 kronor i bidrag från CSN för att plugga. Men det är inte alltid lätt för individen att ta sig tillbaka till skolbänken efter många år i arbetslivet. Därför behöver du som chef ge rätt information och stöd”, säger Sam Seddigh.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.