”Kan jag lita på meddelarskyddet?”

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad

”I den kommun där jag arbetar som chef har kostnaderna för representation och så kallade studieresor varit extremt höga under en tid. Jag och en kollega har uppmärksammat lokala medier på detta, vilket lett till en del skriverier. Min högre chef har varit upprörd över mediebevakningen och har uttalat att ”illojala” chefer och medarbetare inte borde jobba här. Hon har dessutom frågat mig om jag vet vem som ”skvallrat”. Är det tillåtet?”

Svar:

Det i grundlag stadgade meddelarskyddet omfattar samtliga anställda inom den offentliga sektorn. Skyddet innebär att en arbetstagare som exempelvis lämnar kritiserande information om arbetsledningen till media har rätt till anonymitet. Mottagaren av informationen, till exempel en journalist, får alltså inte avslöja sin källa.

Meddelarskyddet komplette­ras av det så kallade efterforskningsförbudet, som innebär att en arbetsgivare inom offent­lig sektor inte får försöka ta reda på vem eller vilka av de anställda som utnyttjat sin grundlagsskyddade rätt att kontakta media. Arbetsgivaren får inte heller särbehandla någon som använt sin meddelarfrihet, enligt det så kallade repres­salieförbudet.

Du uppger, att din chef uttalat sig om att ”illojala” medarbetare inte borde få jobba på arbetsplatsen. Man kan inte utifrån detta generella uttalande dra slutsatsen, att din chef skulle ha för avsikt att säga upp eller vidta någon annan arbetsrättslig åtgärd gentemot vederbörande ifall det skulle uppdagas vem som tagit kontakt med media – ett sådant agerande skulle ju strida mot både grundlagen och an­­ställningsskyddslagen.

Däremot kan de anställda uppfatta uttalandet som ett hot om repressalier, varför chefer inom offentlig verksamhet bör iaktta stor försiktighet i hur man uttrycker sig i dessa fall.

Vidare skriver du att din chef har frågat dig om du vet vem som har ”skvallrat” till media. Att ställa en sådan fråga strider mot efterforsknings­förbudet och kan till och med leda till straffsanktioner. Du har följaktligen inte heller någon skyldighet att svara på den frågan.

Efterforskningsförbudet gäller endast för offentlig­anställda. Det finns med andra ord inte några legala hinder för en arbetsgivare inom den privata i en liknande situation.

/Björn Lindskog, arbetsrättsadvokat och delägare advokat­firman Vinge

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.