Johan Book: Sluta fly! 7 tips på hur du återhämtar dig på arbetstid

Gästkrönika Har du haft en skön och återhämtande semester? Känner du dig mindre stressad och tycker att du mår bättre? Vad härligt, men effekten är kortvarig. Det är dags att vi tar tag i vårt långsiktiga välmående på riktigt, inte bara plåstrar om det med semestrar, skriver Johan Book i denna gästkrönika.

Krönikor
Publicerad
Johan Book. Foto: Ateljé Lena

Min egen sommarledighet har varit fylld av bad, träning, kaffe, glass, härliga sovmorgnar, umgänge och oplanerade lata dagar. Fantastiskt härligt, men den kommer inte att bidra till min långsiktiga hälsa och välmående.

Vi kan se semestern som en smarrig mjukglass med extra mycket topping, njutbar för stunden men i långa loppet gör den varken till eller från för vårt välmående.

I studien ”Effects of vacation from work on health and well-being. Lots of fun, quickly gone” visade det sig att redan en vecka efter semestern är du tillbaka på samma stressnivåer och mående som du upplevde innan din ledighet.

Ett modernt arbetsliv skiljer sig mycket åt från hur det var förr, vi lever i en ständigt uppkopplad omvärld som snurrar på allt snabbare.

Vi arbetar mer tillsammans, med allt mer komplexa arbetsuppgifter i jakten på högt uppsatta mål. En kontext där våra kognitiva funktioner blir mer utmanade än någonsin.

Mitt i detta står vi, med våra uråldriga gamla hjärnor som har lätt att se kortsiktiga vinster, men betydligt svårare att se långsiktiga förluster! 

”Dags att vi återtar kontrollen över vårt välmående och skapar strukturer som främjar vår långsiktiga hälsa.”

Positiv stress är som bekant bra för oss människor, att medvetet anstränga våra kroppar och hjärnor. Om stressen är kortvarig och du får tid för den viktiga återhämtningen vill säga.

Negativ stress innebär att vi konstant är stressade utan möjlighet till återhämtning.

Skillnaden mellan dessa är gigantisk, den negativa stressen för med sig en massa negativa konsekvenser som kommer smygande över lång tid. Svårt för våra hjärnor som helst ser kortsiktiga vinster att upptäcka med andra ord.

Det är dags att vi återtar kontrollen över vårt välmående och skapar strukturer som främjar vår långsiktiga hälsa.

Att vi genom flit och systematik bygger in tid för den viktiga återhämtningen, både på arbetet och fritiden.  

Här är 7 tips på återhämtande aktiviteter på arbetstid:

  1. Att få andra att må bra får också dig att må bra. Så se till att strössla med uppmuntran till medarbetare och kollegor.
  2. Planera in regelbundna korta pauser under dagen. Om de inte planeras in blir de sällan av.
  3. Luncha eller ta en promenad med en medarbetare eller kollega. Eller för dig själv, om du behöver lugn och ro.
  4. Försök alltid att få 5-10 minuters paus mellan möten.
  5. Se till få frisk luft och solljus under arbetsdagen om du har möjlighet till det. Speciellt på förmiddagen, då kommer det dessutom att bidra positivt till din sömn.
  6. Sitter du mycket i digitala möten? Var inte rädd för att boka om till gamla vanliga hederliga telefonmöten så kan du kanske promenera samtidigt?
  7. Sluta multitaska. Det är väldigt påfrestande för våra kognitiva funktioner.

Vad händer nu då? Det bestämmer du ju helt själv men mitt förslag är att du slutar fly på semestrar som om det skulle lösa allt och börja göra hälsosamma förändringar på riktigt. Lycka till!

johan book

Gör: Medgrundare av organisationen www.hejengagemang.se som stöttar organisationer i att utveckla chefer och medarbetare för än mer engagemang, välmående och prestation. I övrigt så ägnas tiden åt socialt umgänge, kaffedrickande, bad, träning i olika former samt meningslöst YouTube-tittande.

Bor: Lomma, Skåne.

Ålder: 47.

Familj: Två döttrar, flickvän, bonusbarn.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.