Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

Mångfald
Publicerad
Prispokaler

Den 5 maj, på den Stora Nyckeltalsdagen, prisas arbetsgivarna som fått bäst resultat genom Nyckeltalsinstitutets kartläggningar. De kan därmed titulera sig som arbetsplatserna med de mest attraktiva arbetsvillkoren.

”Medarbetarna är den viktigaste resursen en arbetsgivare har. Idag bokförs de som ett företags stora kostnad, men rätt hanterat blir de också företagets största tillgång, vilket årets vinnare Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank har lyckats väl med.”, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

Vinnarna har tagits fram genom att sammanställda data gällande sjukfrånvaro, friskvård, lön, övertid, chefsstrukturer och karriärmöjligheter. Att dessa resultat varje år uppdateras gör det möjligt för arbetsgivare att jämföra sina interna mätningar mot andra branscher och regioner, i syfte att putsa på sitt medarbetarerbjudande.

Topp tre i de olika kategorierna blev alltså Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank.

Energibolaget Uniper som är i toppen på attraktivt arbetsgivarindex har goda resultat inom samtliga områden, och lyckas extra väl med sin satsning på kompetensutveckling. Här får varje anställd mer än två arbetsveckor till kompetensutveckling per år. I kartläggningen framgår det även att de har friska medarbetare med trygga anställningsvillkor.

Sveriges Radio kammar hem titeln som den mest jämställda arbetsplats för att män och kvinnor har lika möjligheter oavsett om det gäller chefskap, anställningsform eller föräldraledighet. Ett medvetet arbete inom jämställdhetsområdet har varit en nyckelfaktor för resultatet.

Bäst av alla i hälsoindexet blev Sveriges Riksbank som har är en attraktiv arbetsgivare med friska medarbetare. De har mycket goda värden på samtliga nyckeltal inom hälsoområdet. Bland medarbetarna är det exempelvis hela tre av fyra som väljer att använda friskvårdsbidraget.

Om kartläggningen

Kartläggningen baseras på insamlad statistik från 2021 och har genererats från en unik databas, med information om drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor, från cirka 350 företag och organisationer.

Kategorin Attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro.

Jämställdhetsindex baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor som lön, ledningsgrupp, föräldraskap, deltid och visstidsanställning.

Kategorin Hälsoindex baseras till exempel på faktorerna sjukfall, rehabresultat, sjukfrånvaro, friskvård och arbetsmiljöarbete.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.