Hållbarhet med det lila extra

Hållbarhet
Text:
Publicerad
Löfbergs vd Lars Appelqvist. Foto: Löfbergs

Vad är den svåraste utmaningen ni står inför just nu?

”Vi har som målsättning att reducera vårt CO2-avtryck med 40 procent fram till 2020. Att använda förnybar energi till rostningen av kaffebönor är en del i det. En annan utmaning är att hitta förpackningsmaterial som är 100 procent återvinningsbara.”

”Tredje delen är den sociala aspekten, att kaffebönderna får tillräckligt betalt och att det finns en långsiktig tillgång på kaffe. Temperaturhöjningen globalt påverkar mycket.”

Vad innebär det att jobba hållbart?

”Det går på tvärs genom alla frågor. Oavsett om det är beslut kring investeringar, lanseringar av produkter eller kunder vi vill sälja till. Sett ur det korta perspektivet är det kanske inte alltid högst lönsamhet med hållbara alternativ, men vi tror långsiktigt att det är rätt.”

Lars Appelqvist

Gör: Vd för Löfbergs sedan 2008.

Ålder: 41.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Hammarö strax utanför Karlstad.

Karriär i korthet: Studerade ekonomi på Idrottshögskolan i Borlänge – har en bakgrund som elitlöpare på medeldistans. Kom till Löfbergs 1998, direkt efter studierna. Började på logistiksidan, blev så småningom logistikchef, har jobbat som key account manager på säljavdelningen och supply chain-direktör innan vd-posten.

Finns det något område där ni inte behöver bry er om hållbarhet?

”Egentligen inte. Men det är olika grad av inverkan på olika områden.”

Vad är det mest oväntade inslaget i ert arbete?

”Bikupor på taket på produktionsanläggningen här i Karlstad. Vi hyr ungefär hundratusen bin, blir en del av ekosystemet och har sålt honungen i vårt kafé. Det är kanske inte det som syns på sista raden, men det skapar en känsla och får mer uppmärksamhet än en investering i en ny rostmaskin.”

Var i organisationen ska man börja med hållbarhetsarbete?

”Det måste börja i styrelserummet. Det är först då du kan ta affärsmässiga beslut. Sedan är det viktigt att jobba från båda håll, att få folk att tänka till – vad kan jag göra i min vardag, spara el genom att stänga av datorer när man går hem på kvällen eller vad det nu kan vara.”

Hur ser beslutsvägarna ut?

”Det finns ett antal övergripande mål. Så här hög andel certifierade produkter ska vi ha i sortimentet, så här mycket förnyelsebar energi ska vi förbruka och så vidare. För fem-sex år sedan startade vi en hållbarhetsgrupp med en bred representation från hela företaget. De skapar tryck på sina chefer och hjälper till att förankra hållbarhetsarbetet ännu bredare och därmed kanske gruppen spelar ut sin roll successivt. Utifrån de övergripande målen funderar vi på hur vi kan hitta arbetssätt som gör att vi driver mot målet. Ibland studsar det uppåt och det blir ett större beslut.”

Kan du ge exempel?

”Vår process kring att hitta en alternativ metod för att rosta kaffe, den idén kom nerifrån. Vi rostar med gasol i dag, det är det konventionella. Det är visserligen ett fossilt bränsle men en effektiv och ren gas. Men vår ambition är att vara 100 procent förnybara i bränsleförbrukningen, så vi vill gärna ha bort det.”

Vad kan den enskilda chefen göra för att tänka hållbart?

”Jag tror man måste utgå från sin affär. Vilken affärsnytta kan det här göra för mina kunder? Börja med lågt hängande frukt, inte med att ge sig på de svåraste åtgärderna. Man kan identifiera saker som man redan gjort – många jobbar nog redan med hållbarhet fast de inte är medvetna om det, energieffek-tivisering till exempel.”

Förutom ökad hållbarhet – vad ger arbetet för andra fördelar?

”Ökad försäljning och tillväxt. Vi märker att vi har många kunder som vill ha leverantörer som säkerställer att det är schyssta villkor. Vi tar affärer på det och växer tack vare det här arbetet.”

Vad är de största utmaningarna med hållbarhetsarbete?

”För att motsäga mig själv – att hitta balans för att ta betalt för det. Och att få slutkonsumenten att förstå skillnaden som de kan göra och få dem att bli engagerade i den här frågan.”

Hur hållbar är du själv?

”Jag kan bli mycket bättre. Försöker köra bränslesnålt, åka tåg och kollektivt när det går, värma upp huset med bergvärme, köpa ekologiskt och inte överkonsumera.”

Var hämtar du inspiration?

”Ledarskapsmässigt i min position här – mycket från min tidigare ordförande Anders Löfberg. Men också genom till exempel Hagainitiativets nätverk där jag träffat Johan Rockström och Mattias Klum. De har båda mycket energi och kunskap.”

Tre tips för hållbarhetsarbetet

1. Förankra – arbetet börjar i styrelserummet, precis som med andra viktiga, strategiska frågor.

2. Prioritera – utgå från verksamheten, var är påverkan störst, lägg mycket fokus och energi här.

3. Kommunicera – berätta för andra om dina mål, hur du jobbar, dina framgångar och utmaningar.

LÄS OCKSÅ:

Här kopplas hållbarhet till bonus

Richard Bergfors: ”Det gäller att aldrig bli bekväm”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.