Fråga experten: ”Hur hanterar jag sjukfrånvaron?”
En medarbetares frånvaro påverkar hela avdelningen negativt. Vilket handlingsutrymme har chefen? Arbetsrättsadvokaten Fredrik Dahl svarar.
Fråga: ”Jag har en anställd som har mycket sjukfrånvaro. Hon är knappt 30 år och lider av kronisk ledvärk, går på behandling ett antal gånger i månaden och har frånvaro där emellan. Detta gör att hennes avdelning blir lidande, kolleger får ökad belastning.
Hur löser jag detta bäst? Kan jag omplacera? Kan man få någon form av ersättning från Försäkringskassan eller motsvarande för att eventuellt anställa någon på deltid som kan täcka upp?”
/Anders
Svar: Inom ramen för arbetsgivarens allmänna arbetsmiljöansvar och enligt reglerna i socialförsäkringsbalken har en arbetsgivare skyldighet att bidra till att en sjuk arbetstagare erhåller rehabilitering. Det innebär att arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att arbetstagaren ska kunna komma tillbaka till arbetet.
En arbetsgivares beslut att omplacera en anställd kan vara att betrakta som ett beslut som ligger inom ramen för arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Den anställda får inte omplaceras utanför ramen för det befintliga anställningsavtalet utan den anställdes godkännande. Det är att jämställa med en uppsägning som kräver att arbetsgivaren har skäl för sådan omplacering. Skälen kan jämföras med saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl. Sjukdom utgör inte skäl för detta.
Försäkringskassan ersätter inte vikarier. Däremot kan ersättning för arbetshjälpmedel ges.
Om arbetstagaren har en förhöjd sjukdomsrisk som befaras leda till att arbetsförmågan påverkas negativt kan arbetstagaren i vissa fall få sjukpenning i förebyggande syfte för att få medicinsk behandling. Då behöver arbetsgivaren inte betala ut lön.
Även rehabiliteringsersättning kan utbetalas. Tala med Försäkringskassan om det kan vara aktuellt för er del.
/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare advokatfirman Vinge
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.