Forskare: ”Öppna kontorsmiljöer risk för smittspridning”
En ny forskningsstudie framhåller nu en högaktuell fara med de omdiskuterade kontorslandskapen: den ökade risken för smitta i den öppna miljön.
Medan corona-smittan inneburit en flykt från de traditionella arbetsplatserna och ökat arbete på distans, kommer nu ytterligare en smäll för alla som bygger och hyr ut kontor. En ny studie framhåller nämligen en fara som är högaktuell just nu: den ökade risken för smitta i de öppna kontorslandskapen:
”Redan innan pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa, och fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer”, säger forskaren Tuija Muhonen. Hon har tillsammans med Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet, gjort en studie om öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser (ABW).
Det handlar inte om att alla bör få ett eget rum, poängterar de.
”Men kanske två eller tre kan dela på ett rum, istället för att femton gör det”, säger Hanne Berthelsen.
Intervjustudien är en uppföljning av en tidigare enkätstudie från 2018 bland medarbetarna på Niagara, ett av Malmö universitets hus, som visar att de anställda trivdes sämre med sina jobb efter att aktivitetsbaserade arbetsplatser införts. Fler valde också att jobba hemifrån.
”Vår studie utmanar föreställningen att ABW är kostnadseffektivt, men också om det verkligen stimulerar kreativitet och sociala relationer”, säger Hanne Berthelsen, docent vid Malmö universitet, som tillsammans med professor Tuija Muhonen publicerat en vetenskaplig artikel om aktivitetsbaserade kontors påverkan på arbetsmiljön inom akademin.
Bland de nackdelar som chefer och medarbetare radar upp i den nya studien nämns bristande kontroll över kontorslandskapets ventilation, ljus och temperatur. Det är svårt att värja sig mot ljud- och ljusintrycken i en öppen kontorsmiljö, menar de, samtidigt som den upplevs som anonym och icke-professionell.
I likhet med tidigare forskning pekar studien på att öppna kontorslandskap inte är någon optimal miljö för uppgifter som kräver avskildhet och koncentration. I Niagara-huset valde medarbetarna i stor utsträckning, och långt före corona-epidemin, att överge kontorsmiljön till förmån för distansarbete.
”Ökat hemarbete i sig gjorde att den psykosociala arbetsmiljön blev sämre. Man förväntar sig att spara pengar och vill ladda det med positiva värderingar som att man vill främja samarbete, kreativitet och interaktivitet. Men det finns egentligen inga belägg för detta i forskningen”, säger Tuija Muhonen.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.