Chefer saknar kunskap i socialt arbetsmiljöarbete

Konflikthantering
Text:
Publicerad
Foto: Samuel Zeller/Unsplash

Det förebyggande arbetet för en bättre arbetsmiljö på Sveriges arbetsplatser minskar, trots att den psykiska ohälsan på jobbet ökar.

Det visar Unionens årliga undersökning där de för tionde året i rad har frågat alla sina skyddsombud om hur de upplever arbetsmiljön på sina arbetsplatser. Resultatet var nedslående. Var fjärde miljöombudsman tycker att arbetsmiljön är dålig.

”Den psykosociala arbetsmiljön är således sämre än någonsin och bedöms konsekvent vara sämre än den fysiska. Samma sak gäller arbetsgivarens kunskaper om psykosociala arbetsmiljörisker”, skriver Unionens företrädare själva om undersökningen.

Det absolut största problemet är stress och en hög arbetsbelastning visar undersökningen. Samtidigt är det få arbetsgivare som är tydliga med vilka krav som gäller för deras medarbetare. 9  av 10 arbetsplatser saknar i dagsläget en policy för vad som förväntas av medarbetarna utanför kontorstid när det gäller mejlande och att svara i mobilen.

”Det finns också en hel del människor som har problem med att inte jobba för mycket, just för att möjligheten finns. Det är samma sak när man har e-post i telefonen som möjliggör att man aldrig känner sig fri”, säger Stefan Borg huvudskyddsombud på telekomföretaget Ericsson i Kista i en intervju med Ekot.

I slutet av mars börjar nya föreskrifter för hur arbetsgivare ska hantera psykiska ohälsa på arbetsplatsen att gälla och Arbetsmiljöverkets förhoppningar är att med dem minska ohälsan på arbetsplatsen.

Föreskrifterna ställer bland annat krav på chefer att se till att arbetsbelastningen är rimlig, att minska obekväma arbetstider och att förebygga och hindra kränkningar av medarbetare på arbetsplatsen.

Om undersökningen: 2 708 av Unionens 6 700 ombud svarade på undersökningen som genomfördes mellan oktober och november 2015. Undersökningen har gjorts tio år i rad.

LÄS MER: 
Ekot: Facket larmar om psykisk ohälsa

Unionens undersökning

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.