Hjälp! Får mina medarbetare klimatstrejka?
Den 27 september uppmanar Greta Thunberg till klimatstrejk i hela landet. ”Alla arbetsgivare bör redan nu bestämma vilken hållning de ska ta”, menar Fredrik Dahl, Chefs expert på arbetsrätt.
I drygt ett år har Greta Thunberg skolstrejkat utanför riksdagen för att påverka politikerna att följa Parisavtalet och rädda klimatet. Fredagsaktionerna har blivit en massrörelse, ungdomar över hela världen har startat egna klimatmanifestationer och Thunberg har blivit utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer av tidningen Time.
Nu uppmanar hon och organisationen Fridays for future även vuxna att delta i en global strejk för klimatet den 27 september, som avslutning på klimatveckan Global week for future. Strejken är på dagtid, vilket för många är arbetstid. Men vilka regler gäller för arbetsgivare och chefer? Vad svarar jag om mina medarbetare vill strejka?
Fredrik Dahl är advokat på Vinge och Chefs expert på arbetsrätt.
Vad gäller om mina medarbetare vill strejka?
”Egentligen handlar det här om två saker: den första är huruvida medarbetarna kan strejka, det vill säga åberopa strejkrätten. Den andra är om de kan vara borta från jobbet för att delta i en protest som kallas klimatstrejk. Det är viktigt att hålla terminologin korrekt, för annars kan det bli fel.”
”Det som nu kallas för klimatstrejk är ingen strejk i arbetsrättslig mening. I arbetsrätten betyder en strejk att de fackliga organisationerna i behörig ordning har beslutat om arbetsnedläggelse eller andra stridsåtgärder. Om inte facken står bakom har medarbetaren därför inte rätt att genom att åberopa strejkrätten vara borta från arbetet utan att detta ses som ett brott mot anställningsavtalet.”
I skrivande stund har inget fackförbund beslutat att gå ut i strejk. Unionen, LO och SACO har meddelat att de ställer sig bakom Parisavtalet och internationella åtaganden inom klimatområdet, men att en politisk strejk inte är aktuell. Elektrikerförbundet har sagt att de kommer att delta vid manifestationen, men inte gå ut i strejk.
”I arbetsrättslig mening har medarbetaren alltså inte rätt att strejka så länge fackförbunden inte initierar strejken. Men det är inte detsamma som att medarbetaren inte får delta på eget bevåg – till exempel genom att ansöka om tjänstledighet eller semester den dagen.”
”Du som arbetsgivare kan också bestämma dig för att tillåta att dina medarbetare deltar i klimatdemonstrationen, till exempel för att visa att verksamheten jobbar för klimatet. Då handlar det alltså inte om att dina medarbetare strejkar, utan att du informerat om att deltagande på klimatstrejken kan ske utan löneavdrag för frånvaro.”
Vad är rätt att svara som chef – ja eller nej?
”Det är svårt att veta vad som är rätt här. Klimatstrejk är för en god sak i världen, men om personal är borta kan det samtidigt påverka viktiga verksamheter, som exempelvis sjukhus. Det måste ju arbetsgivaren också väga in.”
”Jag tycker att det är en arbetsgivarfråga och inte upp till varje individuell chef: vad tycker vårt företag? Det går inte att en chef på avdelning x säger ja och en chef på avdelning y säger nej. Det här måste bestämmas på en högre nivå. Arbetsgivare bör ta upp detta internt redan nu och förbereda en policy, så att alla vet vad som gäller när frågan kommer.
Vad händer om medarbetare går till klimatstrejken även om chefen sagt nej?
”Med tanke på att klimatstrejken är för en god sak som blivit uppmärksammad över hela världen, så tror jag att många arbetsgivare kommer att vara förlåtande. Kanske även Arbetsdomstolen skulle gå på den linjen, men det vet jag inte. Men rent principiellt är det inte tillåtet.”
Kommer du att strejka?
”När du säger det så tror jag faktiskt att jag måste skicka iväg ett mejl om att vi bör ha en policy här också…”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.