Stjärnadvokaten: ”Jag vägrar låta mig skrämmas”

Hon är stjärnadvokaten som alltid står på brottsoffrens sida och driver opinion kring heders- och sexualbrott. I år firar egna byrån 20 år. Elisabeth Massi Fritz leder med värderingar – och når ut.

Karriär
Publicerad
Elisabeth Massi Fritz. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Hur avspeglas dina värderingar i ditt ledarskap?

”En ledares passion för, i mitt fall, utsatta brottsoffer smittar av sig på ett team. Jag letar i rekryteringar efter mångfald och spetskompetens. Det ska inte spela någon roll att en kvinna befinner sig i en ålder då man kanske förväntas skaffa barn – erfarenheten som förälder är något positivt.”

”Jag anställer de bästa juristerna och advokaterna och då blir det kvinnor, men vi har haft män här också. Många av våra klienter efterfrågar kvinnliga jurister med kunskap och engagemang, exempelvis kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp.”

Hur har dina egna erfarenheter format dina värderingar?

”Jag har fått språkkunskaper och en insikt i normer från den hederskultur jag är uppvuxen i. Utan det hade jag inte varit en efterfrågad advokat i till exempel rättegången om mordet på Pela. Min bakgrund påverkar också min kamp att förändra, att påverka politiker till att införa viss lagstiftning och utbilda och föreläsa – jag är övertygad om att mina samlade erfarenheter har gett mig tyngd i viktiga sakfrågor.”

Elisabeth Massi Fritz tre tips för att leda med värderingar

Led dig själv innan du kan leda andra: ”Du måste skaffa dig kunskap och hitta en balans för att klara av vardagen.”

Var en förebild: ”Ord och handling måste gå ihop. Jag får inte samma tyngd som expert i brottsofferfrågan om jag inte faktiskt arbetar med den i min vardag.”

Sprid ditt engagemang: ”Träffa rätt personer och skriva debattartiklar är exempel. För in engagemanget i ditt jobb, håll utbildningar, föreläsningar, och våga ha en åsikt.”

Hur jobbar ni löpande med värderingar och organisationskultur på advokatbyrån?

”Vi har regelbundna samtal, enskilda och i grupp. Alla vet att jag är rak och tydlig, ingen är rädd att lyfta känsliga frågor. Vi har egna utbildningar och externa, exempelvis i retorik och inom våra områden. Vårt nätverk av verksamheter, skyddade boenden och andra, utbyter vi kunskaper med, liksom andra jurister. Det finns en genuin omtanke. Om någon har tagit del av filmmaterial eller bildmaterial om till exempel barnpornografi eller styckmord ser vi till att prata om det. Vi är duktiga på att coacha och lyfta varandra. Och jag vet att det fungerar oavsett om jag är här eller inte. Det tycker jag är att lyckas som chef.”

Ett krävande jobb, expertkommentator i tv, ideella engagemang, träningsbilder på Instagramkontot – hur hinner du med?

”Det handlar om att prioritera. Jag har inte lika många rättegångsdagar i månaden som jag hade innan. Nu har jag valt jobba en tid med SVT, jag tycker det är jätteviktigt att ta det ansvaret som advokat när man får frågan. Och jag prioriterar min familj. Det var tuffare när barnen var små, jag var inte lika duktig på att att hand om mig själv då. Det försöker jag förmedla till yngre kolleger – själv hade jag ingen chef som sa ’sitt inte för länge nu’. I dag är jag aldrig stressad. Jag bestämmer mig för vad jag ska göra, och så håller jag mig till det. Jag är ganska organiserad och disciplinerad.”

Som kvinna med hög profil inom dina expertområden riskerar du att bli utsatt för hot. Hur tacklar du det?

Elisabeth Massi Fritz

Gör: Brottmålsadvokat, grundare och vd Advokatbyrån Elisabeth Fritz.

Ålder: 48.

Familj: Sambon Leif, egna barnen Erik och Elsa, bonusbarnen Gustav, Clara och Matilda.

Bor: I ett hus norr om Stockholm och i Spanien.

Karriär i korthet: Många uppmärksammade mål, till exempel morden på Pela och Fadime. Egna advokatbyrån, den enda svenska specialiserad på hedersbrott, företräder enbart brottsoffer. Ideellt engagerad på flera håll samt expert hos Barnombudsmannen.

”Genom åren har jag gått på många seminarier och säkerhetsutbildningar. Sedan har jag turen att leva med en man som är en av Sveriges bästa på säkerhet. Det är sällan hotbilden är riktad mot mig, oftare mot min klient.”

Är det något du inte gör?

”Jag åker aldrig tunnelbana – jag har varit med om incidenter, att möta en motpart eller motparts släkting. Och jag har tackat nej till olika uppdrag av säkerhetsskäl. Det viktigaste är att jag har bestämt mig för att inte vara rädd. Skrämmas till tystnad funkar inte på mig.”

Elisabeth Massi Fritz tre tips om att leda med värderingar

Du har blivit erbjuden jobb på ministernivå – har du känt att du skulle kunna göra ännu större nytta någon annanstans än där du är nu?

”Jag har blivit erbjuden många olika typer av andra arbeten och jag stänger inga dörrar, men det finns mycket mer att uträtta som advokat. Det jag inte tycker om med politiken är att det är så lång väg från ord till handling. Många lovar för mycket och genomför det inte. Det är för mycket fiskande efter röster. En inställsamhet jag inte riktigt tycker om. Jag träffar politiker regelbundet och jobbar för att föra in bland annat hedersbegreppet i svensk lagstiftning, samtycke i sexualbrottslagstiftningen och strängare straff för våldsbrott.”

Hur gör man det bästa man kan, på den plats man för tillfället befinner sig?

”Man ska välja en arbetsplats där man kan förse sig med kolleger och en bra chef som lyfter upp dig och där du som anställd utvecklas. Då kan du också arbeta mot dina mål, långsiktiga och kortsiktiga. Sedan är det viktigt att lyssna till sig själv och agera efter vad man har för intressen. När jag startade min byrå var jag höggravid och folk skakade på huvudet och trodde inte det var rätt tid för en byrå som riktade in sig på att biträda endast utsatta brottsoffer – själv tänkte jag annorlunda.” 

Finns det negativa effekter av att arbeta med sina hjärtefrågor?

”Jag har höga krav på mig själv. Ibland lite för höga. Annars nej, inte om du har med dig i minnet att du måste ha en balans i din vardag.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden