”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet. 

Självledarskap
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.

Varför har självledarskap blivit så populärt? 

”Av flera skäl. Inom offentlig sektor fokuserar man allt mer på tillitsbaserad ledning och det kräver bland annat ett aktivt självledarskap. Generellt pratar vi mycket om komplexitet och förändringshantering och här är självledarskap viktigt. Dessutom är det en generationsfråga. Dagens unga förväntar sig att få bedriva ett aktivt självledarskap. Ska vi jobba hemifrån är det också viktigt att kunna leda sig själv.” 

Men vad är egentligen självledarskap? 

”Det är förmågan att leda dig själv dit du vill, att du
gör medvetna val för att nå dina mål och åstadkomma förväntade resultat. Men när självledarskap används utan eftertanke finns också en risk att chefer säger att ’på den här arbetsplatsen praktiserar vi självledarskap’ och därmed backar från sitt eget ledarskapsansvar. Så får det absolut inte bli.” 

Hur är det tänkt att boken ska användas? 

”Självledarskap är mycket av ett förebyggande arbete. När tillvaron skaver eller du hamnar i en konflikt ställs saker på sin spets. Har du då jobbat med din självkännedom, har du också förmågan att leda dig själv. Boken innehåller många övningar och jag ser det som en arbetsbok som kan användas i en bokcirkel på arbetsplatsen. Genom att prata om de här sakerna lär vi känna varandra på djupet. Det är ett sätt att bygga psykologisk trygghet i gruppen och då presterar vi bättre tillsammans.” 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.