»Allt kan hända i den här rollen«

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Som informationschef på SAS var han med om fem haverier, och förluster på tio miljarder kronor. Att hantera informationen kring en familj med fem personer skulle bli en enkel match, trodde Bertil Ternert.
Men så blev det inte.
Boken Den ofrivillige monarken, som kom ut i november 2010, fortsatte att leva i medierna och i höst offentliggjordes kronprinsessans graviditet som fortsatte rubrikerna.
Bertil Ternert ser sig både som talesman och en person som internt försöker hjälpa teamet att definiera omvärlden.

Han menar att han initialt hade problem med att göra nyhetsvärderingar, att han inte kunde förstå kopplingen mellan händelser och löpsedlar.
Kort sagt; han hade underskattat allmänhetens och pressens intresse för kungahuset.
»På 1970-talet skulle Aftonbladet aldrig skriva så här. Man ägnar tio sidor åt ett kommande havandeskap och ägnar sedan ledarsidorna åt att ropa efter republik. Det finns ingen konsekvens i det som skrivs. Så jag har lärt mig att allt är oförutsägbart. Allt kan hända i den här rollen«, säger han.
»Men nu har jag vant mig. Jag har lärt mig att arbeta utifrån att omvärlden är oförutsägbar«, säger Bertil Ternert.

Hur ska man som chef sköta samarbetet med en informationsavdelning, tycker du?
»Informationschefen måste kunna verksamheten, det är det första kravet man måste ställa. När jag jobbade med SAS försökte jag läsa på så mycket som möjligt om verksamheten. När jag jobbade inom Försvarsmakten kände jag att jag visste vad jag pratade om. Journalisterna vill ha någon som kan någonting«, säger han.

Boken Den ofrivillige monarken. Hur mycket kan du prata om det som har hänt?
»Ja, det är ju väldigt offentligt det mesta … Det här är en familj som lever extremt offentligt. De lever konstant i ett ljus. I min roll funderar jag mycket på var gränsen går, hur mycket kan man säga. Varje år får kungafamiljen 1500 förfrågningar, varav vissa obligatoriska. Sedan kokas det ner till ungefär 400 uppdrag som familjen sköter. Så de är offentliga väldigt mycket. Ofta är det en dagsaktivitet och sedan en kvällsaktivitet. Men var går sedan gränsen? Pressen menar att det inte finns något som är privatliv.
När vi var som mest anfallna var det många journalister som sade att ’det ska inte finnas något som vi inte får känna till’. Men någon gång måste de få vara privata.«

Bertil Ternert menar att många har åsikter om hur kungahuset hanteras utan att kunna verksamheten. Då brukar han uppmana dem att läsa verksamhetsberättelsen.
»Jag framstår som fånig när jag kommer med vår verksamhetsberättelse. Här står det vad pengarna går till och vad vårt uppdrag är. Det är så mycket som är obekant för så många, ändå är kungafamiljen så offentlig. Man går på känsla istället för kunskap när det gäller dem«, säger han.

Vad tyckte du om boken »Den ofrivillige monarken«?
»Det är anonyma källor. Det kan man diskutera, om man uttrycker sig så.«

Kungen hanterade pressen kring boken med orden »nu vänder vi blad«, som sedan dess har blivit bevingade. Bertil Ternert menar att hanteringen »kan diskuteras«, men att det åtminstone gav effekt.
»Luften gick i varje fall ur det hela och diskussionen hamnade på en normalnivå. Det var kungen själv som kände att han måste kommentera det på något sätt. Han var utsatt för hård press. Han tvingades fram på ett sätt som många ifrågasatte.«

Är det något i efterhand som du ångrar i tillvägagångssättet?
»I den här branschen har alla synpunkter på hur mitt jobb hanteras. Man kan sitta på läktaren och säga hur man ska göra, utan att själv veta vad som är rätt eller fel. Man kunde självklart ha gjort det på ett annat sätt.«

I samband med diskussionerna kring boken blev Bertil Ternert kallad hovnarr av TV4:s vd Jan Scherman.
»Det är nästan lite smickrande när en hög mediechef angriper en person på det sättet. Det betyder att angreppssätten börjar ta slut.«

Har motvinden någon gång varit för stark?
»Nej, den stimulerar. Fanns det saker som skulle döljas så skulle det vara tveksamt.«

Har du en lycklig chef?
»Kungaparet upplever att de inte känner igen sig mycket i den mediala kritiken. Det är de besvikna över. De tycker att de gör mycket mer än vad som framställs.«

I samband med att kronprinsessans graviditet skulle kommuniceras ut, skrevs ett 23 ord långt pressmeddelande. Det resulterade i tiotalet sidor i kvällstidningarna.
»I min roll försöker jag hålla lugn och sans och balans. Vi jämför med erfarenheter och försöker hantera det inom rimlighetens gränser. Vi försöker inte haussa upp något. Kronprinsessan och prins Daniel ruskar på huvudet när de läser kvällstidningarna«, säger Bertil Ternert.

Skulle det vara okej att ge fel information om graviditeten för att skydda Kronprinsessan?
»Jag måste vara professionell. Jag lutar mig mot information.«

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.