Corona-effekten: Längre arbetsdagar – men kortare och effektivare möten
”Cheferna får bära huvudbördan av skiftet till distansarbete.” Hemifrån-arbetet under covid 19-pandemin har förändrat arbetslivet på ibland oväntade sätt, visar en analys från Microsoft.
Coronaopandemin innebär en sällsynt möjlighet att studera hur arbetslivet anpassar sig till kriser, hur samarbetet fungerar på distans, hur flexibla de anställda är och hur folk egentligen mår när de tvingas balansera arbete med disk, katter och sjuka barn hemma vid köksbordet.
Efter att ha studerat hemifrån-arbetandets effekter i fyra månader, offentliggör en grupp tekniker och ledarskapsexperter inom Microsoft nu sina fynd. Ett av de mest påtagliga är att arbetsdagarna har förlängts.
De anställda är ”på” fyra timmar mer per vecka i genomsnitt än innan epidemin bröt ut, visar studien som utförts bland företagets hemifrån-arbetande medarbetare i huvudsakligen USA genom att analysera data om när de är inloggade.
”Människor gör avbrott för att ta hand om barn, ta en nypa luft, träna och gå ut med hunden. För att kompensera avbrotten är folk benägna att börja arbetet tidigare och avsluta arbetsdagen senare”, skriver analysgruppens Natalie Singer-Velush, Kevin Sherman och Erik Andersson i Harvard Business Review.
Ett annat fynd är att chefernas ansvar och arbetsbelastning har ökat under pandemin.
”Cheferna får bära huvudbördan av skiftet till distansarbete. Den tid som högre chefer ägnar sig åt samverkan har ökat med mer än åtta timmar mer per vecka jämfört med tidigare”, fastslår Microsoft-studien men tillägger det ökade koordineringsansvaret inte nödvändigtvis innebär en motsvarande ökning i det totala antalet arbetstimmar, utan sker på bekostnad av annat.
Ett av de mest fascinerande fynden är att de länge emotsedda, tidseffektiva 30-minutersmötena äntligen tycks ha blivit verklighet. När de spontana mötena vid kaffemaskinen och i korridorerna uteblivit, har de ersatts med inbokade möten vilket visserligen inneburit att den formella sammanträdestiden per vecka ökat med tio procent under pandemin. Men de individuella mötena har blivit kortare – medan antalet möten på högst 30 minuter blivit 22 procent fler, har möten på en timme eller mer har minskat med elva procent.
”Överraskande”, menar analysgruppen och fortsätter:
”De senaste årtiondena har mötena generellt blivit längre, och forskning visar att de långa mötena haft en negativ effekt på medarbetarnas produktivitet och tillfredsställelse. Skiftet till kortare möten har vuxit fram organiskt, och inte ur något ledarskapsdekret. Vår studie visar att skiftet är uppskattat. Plötsligt framstår de timslånga mötena i ett större behov av ifrågasättande. Måste de verkligen vara så långa? Är det ett bra utnyttjande av människors tid? Detta är en av många sätt som perioden av hemifrån-arbete kan innebära långtidseffekter”, menar de.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.