Chefens inställning kan förebygga psykisk ohälsa
Den psykiska ohälsan har ökat med 25 procent på fem år, enligt en ny rapport från Försäkringskassan. Orsak? De tuffare förhållandena i arbetslivet. Här kan chefen göra skillnad, enligt rapportförfattaren.
De stressrelaterade sjukskrivningarna har nått en ny dyster toppnotering på 43 500.
Försäkringskassans årliga rapport om psykisk ohälsa, som släpptes i slutet av november, visade på en ökning på hela 25 procent från våren 2019 till våren 2024.
Och att det är främst mammor mellan 30–39 år som drabbas.
”Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn”, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare av rapporten.
Han tvekar inte att peka ut de tuffare förhållandena i arbetslivet som orsak.
Försäkringskassan skriver också i sitt pressmeddelande att kunskapen om hur den psykiska ohälsan ska förebyggas har ökat, vilket innebär att det är fullt möjligt för chefer att förebygga sjukskrivning hos medarbetare som lider av psykisk ohälsa.
Frågan är bara om de vill?
Har du som chef en negativ eller okunnig inställning till psykisk ohälsa, riskerar medarbetarna som är utmattade eller deprimerade att få sämre stöd.
Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.”Vi såg ett tydligt samband. Finns negativa attityder om psykisk ohälsa hos chefer och i företaget svarar cheferna att de har sämre möjligheter att förebygga en sjukskrivning.”
”Om chefer agerar i ett tidigt skede behöver en medarbetares mående kanske inte utvecklas till en sjukdom och en sjukskrivning. Det finns en rad åtgärder som chefer tidigt kan sätta in för att förebygga sjukskrivningar”, säger Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Men om det görs eller inte, hänger ihop med attityder kring psykisk ohälsa hos chefer och på företag i stort.
Det visar Monica Bertilssons studie.
Nära 2 800 chefer fick svara på en enkät med olika påståenden kring psykisk ohälsa, därefter presenterades de för ett arbetsplatsscenario där en medarbetare pratar om svårigheterna att klara av sitt jobb på grund av psykiska besvär och undrar om hen behövde sjukskrivas.
Sedan fick cheferna frågor om vilka åtgärder de skulle sätta in i det beskrivna fallet, i syfte att förhindra sjukskrivning.
”Vi såg ett tydligt samband. Finns negativa attityder om psykisk ohälsa hos chefer och i företaget svarar cheferna att de har sämre möjligheter att förebygga en sjukskrivning. De svarar i mindre utsträckning att de kan sätta in olika åtgärder”, säger Monica Bertilsson.
Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare av rapporten.”Vi vet att en faktor för att inte bli sjuk av stress är just balansen mellan arbetsliv och fritid, och arbete och återhämtning, och det kan bli svårare för den som har yngre och fler barn.”
Negativa attityder kan uttryckas genom en ovilja att anställa människor som tidigare har haft psykiska hälsoproblem, eller brist på acceptans eller intresse i företaget för frågor som rör psykisk ohälsa.
Detta kan vara anledningen till att det förebyggande hälsoarbetet fungerar olika bra på olika arbetsplatser.
Det handlar inte bara om den individuella chefens inställning till psykisk ohälsa utan även om det övergripande klimatet på företaget.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.