”Chef toppar listan över ungas drömyrken”
Välkommen till Chef Omvärld, en exklusiv månatliga omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.
Vad
Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef, och Fredrik Kullberg, reporter och omvärldsredaktör på Chef.Nytta
En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.
Calle Fleur: Månadens 8 viktigaste ledarskapsspaningar
- Analysföretaget Ungdomsbarometerns senaste rapport fokuserar på Generation Z, alltså personer födda mellan 1996 och 2010. Gen Z har allt mer konservativa värderingar, både politiskt och i synen på relationer och jämställdhet, samtidigt som intresset för klimatfrågor sjunker, konstaterar nyhetstjänsten Omni i en analys. Materialism, individualism och entreprenörsanda växer sig starkare – och intresset för att tjäna pengar. Inte konstigt då, kanske, att ”företagsledare/chef” toppar listan över de ungas drömyrken. En intressant utveckling givet de många andra studier vi har sett på senare år, om just ungas ointresse inför chefsrollen. Framtiden ser ljus ut, alla ledarskapsutvecklare där ute!
- Majoriteten vill ha eget rum på kontoret. Fastighetsbolaget Castellums nya rapport ”Framtidens arbetsliv” visar att 58 procent av svenska kontorsabetare föredrar att sitta i ett eget eller delat rum och fastställer att arbetsgivare behöver bli bättre på att erbjuda miljöer för fokuserat arbete.
- Varför lämnar så många rektorer och skolledare sina jobb? I en nyligen publicerad doktorsavhandling kommer sociologen Tobias Richard fram till tre huvudsakliga svar: Arbetsmiljön, organisatoriska faktorer samt krocken mellan “emotionella och kvantitativa krav” – en elegant beskrivning av svårigheten att jonglera människor och administration i chefsrollen. ”De skolledare som i högre utsträckning känner att de har kontroll över sin arbetssituation, att de kan påverka sin kalender och välja i vilken ordning de vill göra sina arbetsuppgifter, vill också lämna sitt arbete i lägre utsträckning än de som inte har denna möjlighet” säger Tobias Richard till Chef, vars studie också visar att stöd från den egna chefen har stor betydelse.
- En (något lång men otroligt läsvärd) essä i The New Yorker om Donald Trumps bevekelsegrunder som ledare. Genom att hänvisa till den epokgörande sociologen Max Weber ifrågasätter Jonathan Rauch den rådande uppfattningen om att Trump skulle vara auktoritär eller antidemokratisk till sin natur. Istället, hävdar Rauch, är Trump det perfekta affischnamnet för ”patrimonialismen”, det vill säga en ledarskapsstil som premierar personlig, informell auktoritet och individuell lojalitet framför formell styrning – och som är urtypisk inom gatugäng och kriminella organisationer. Statsledare som anammar patrimonialismen – Putin i Ryssland, Orban i Ungern, Erdogan i Turkiet – bygger upp en roll som ”capo di tutti capi” (bossarnas boss) och ser staten som sin personliga egendom eller familjeföretag. Med den logiken är inte demokratin den största fienden, utan byråkratin. Det är byråkratin som behöver nedkämpas till varje pris för att bossarna ska lyckas upprätthålla sin makt, men det är också inkompetensen och korruptionen som blir en naturlig effekt av detta som (oftast, till slut) får denna typ av styre på fall. Missa inte!
- I The Economists årliga ”Glass Ceiling Index”, som rankar arbetsvillkor för kvinnor i de 29 OECD-länderna, hamnar Sverige i topp på listan över ”The best and worst places to be a working woman”.
- Snacket om förkortad arbetstid verkar inte ha nått Google-grundaren Sergey Brin. Han uppmanar istället sina medarbetare att jobba 60-timmarsveckor, eftersom det är först då ”verklig effektivitet” uppnås. Kort därefter gick det svenska AI-bolaget Sana Labs ut med ett liknande internmeddelande, där vd Joel Hellermark signalerar att 60 timmar i veckan, eller varför inte 70, är den ”sweet spot” som cheferna förväntar sig av sina medarbetare. Puh.
- Ett nytt initiativ från svenska näringslivet om att få unga på rätt spår har väckt stor uppmärksamhet nyligen (till och med en helsida i Financial Times). Bakom initiativet står organisationen Nästa generation Sverige, tillsammans med advokaten Evin Cetin och profiler som Axel Johnsons vd Caroline Berg, polismästare Carin Götblad, med flera. Genom medicinkuren ledarskap och vita pengar, och en ny anställningsform som man kallar SAO (studiemotiverande arbetslivsorientering), vill man öppna dörrar till arbetsmarknaden för unga i utsatta områden. ”Modellen är enkel och skalbar och jag hoppas att det här blir starten på ett nationellt program och möjlighet på skolor i alla utanförskapsområden”, säger Caroline Berg till Dagens Industri.
- Slutligen, ett upplyftande tips: Ledarskapsprofeten Adam Grant tipsar om11 nya böcker om förändring, föräldraskap och personlig utveckling som garanterat kommer att göra din vår ljusare.

Tecken i tiden med Fredrik Kullberg
Månadens på uppgång
- Anna Starbrink. L-riksdagsledamoten blir ny överdirektör på MSB – trots att jobbansökan lämnades in nio månader efter ansökningstidens slut.
- Lise Tamm. Frispråkig åklagare tar över som Jämställdhetsmyndighetens nya chef.
- Micael Johansson. Vd för krigsmaterial-tillverkaren Saab vars börskurs rusat till följd av det oroliga omvärldsläget – och som själv passat på att sälja aktier för 27 miljoner kronor när kursen stått högt.
Månadens på nedgång
- Richard Herrey. Tvingas bort som kulturhuschef i Kiruna. I bakgrunden spökar hans turnerande med de återförenade bröderna Herrey, en icke godkänd bisyssla.
- Muharrem Demirok. C-ledaren förblev okänd för väljarna och fick avgå efter bara två år. Demi-vem?
- New Public Management. Arbetsförmedlingen slutar att kalla jobbsökande för ”kunder”.
Månadens kallsvettsframkallare
Arbetslösheten har stigit ännu mer, till över 8,6 procent. En utveckling som lyser igenom även på karriär-klotterplanket Linkedin, där statusuppdateringarna i ökad grad präglas av gröna #opentowork-ringar, ilska mot ”orättvisa” rekryteringstester och besvikelse över uteblivna chanser och jobb.
Månadens utropstecken
Att staten bör drivas som start up-företag med en vd/kung i ledningen för högsta effektivitet är en idé som fått fäste bland Silicon Valleys ”tech-filosofer” och kretsen kring Trump. Något vidare utrymme för demokrati lämnas inte i dessa tills nyligen obskyra tankegångar, som går under den olycksbådande beteckningen mörk upplysning.

Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!
LÄNKLISTA


Text: Calle Fleur & Fredrik Kullberg
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef och Chef GPT – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år, tillgång till hela tidningsarkivet och AI-tjänsten Chef GPT.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+