Calle Fleur: Hej då, hemarbetet?

Pluskund

Välkommen till utgåva 3 av Chef Monthly, en exklusiv månatlig omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.

Chef Monthly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Vad

Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef.

Nytta

En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.
Calle Fleur, chefredaktör
Calle Fleur, chefredaktör och tf vd för Chefakademin.

Chefredaktören har ordet

Så var väl då hösten verkligen igång. Vi har nu inträtt i de infamösa ”40-veckorna” som en kompis, tillika konsult med magsårsaura, brukar kalla den här tiden på året. Ni vet, när allt ska färdigställas och levereras på samma gång – helst innan julkoman inträder.

Ekonomin verkar åtminstone gå åt rätt håll. Även om finansminister Svantesson proklamerat att lågkonjunkturen biter sig fast till 2026 (ouch!) signalerar omvärlden att vi är på väg mot lägre räntor och ökad konsumtion. Vi hoppas nog alla att det vänder snart!

Välkommen till den tredje utgåvan av Chef Monthly, en exklusiv omvärldsspaning endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+, vårt sprillans nya abonnemang. Chefakademin+ är en junior talang med potential – vi kommer att utveckla formatet tillsammans med er användare.

Så skriv gärna till mig och berätta vad du vill läsa mer om! Jag är idel öra, jag lovar!

Nu kör vi!

Varma hälsningar Calle Fleur, chefredaktör Chef

Calle Fleur, chefredaktör

Månadens 9 viktigaste ledarskapsspaningar

  1. 66 procent av de 4 100 sjukskrivna personer som deltagit i en stor enkät från Försäkringskassan uppger att arbetet är en bidragande orsak till deras sjukskrivning. ”Även om arbetet troligen inte är det enda som bidragit till sjukskrivningen visar det att arbetsmiljö är en viktig fråga och att det förebyggande arbetet kan göra stor skillnad”, säger Cecilia Eek, projektledare Försäkringskassan till Chef. Sara Hammarkrantz berättar mer.
  2. Nordiska företag investerar allt mer i hållbarhet. Det visar Deloittes CxO Sustainability report, i vilken 88 procent av de tillfrågade cheferna uppger att deras organisationer ökat investeringarna i hållbarhet det senaste året. Samtidigt rankas klimatförändringarna som en av de tre viktigaste frågorna för företagsledare under 2025.
  3. En ny västsvensk forskningsstudie visar att relationen till chefen är viktigare än den med arbetskamraterna. Relationen till chefen är den enskilda faktor som betyder mest för trivseln”, säger Thomas Andersson, förvånad professor vid Högskolan i Skövde och fortsätter med att slå ett slag för självledarskap: “Många medarbetare ser det som att det är chefens ansvar att relationen ska fungera. Men chefen är inte tankeläsare.” Så sant som det var sagt.
  4. HR-bolaget Populum har undersökt hur chefen egentligen mår. I rapporten ”State of the manager” har man analyserat fem miljoner (!) svar och kommit fram till följande: Chefer upplever större engagemang och välbefinnande än medarbetare; Kvinnliga chefer upplever svagare mandat och mindre handlingsfrihet än manliga chefer; ledare i “småbarnsåldern” (35-44 år) är mer stressade och upplever mindre kontroll än yngre chefer; mellanchefer mår sämst och är mer pressade än andra chefssegment.
  5. Företag som utbildar mellanchefer i psykisk ohälsa förbättrar sina resultat och sparar tiotals miljoner kronor genom minskad sjukfrånvaro. Det visar en studie vid universitetet i Nottingham. Christina Björklund, docent vid Karolinska institutet, gillar att frågan lyfts ur ett ledarperspektiv, men höjer ett varningens tecken: ”Det är viktigt att man vänder sig till personer som verkligen kan det här och som arbetar evidensbaserat. Och att man håller sig till arbetsrelaterad ohälsa. Psykiatriska diagnoser ska arbetsgivaren aldrig gå in på”, säger hon till Sara Hammarkrantz i en intervju med Chef. 
  6. Att tiderna går bättre kommer leda till en gigantisk talangflykt, spår HR-företaget Personio vars nya undersökning visar att hela 47 procent av de anställda i Sverige är redo att byta jobb så snart ekonomin förbättras. Arbetsgivarna verkar dock vara redo: Drygt hälften av alla chefer ser ökad personalomsättning som en utmaning det närmaste året.  ”För att effektivt kunna hantera dessa utmaningar behöver arbetsgivarna vara proaktiva. Det är dags att se bortom nuvarande personalstrategier och att tänka långsiktigt på hur de kan investera i medarbetarupplevelsen för att i slutändan behålla sin talangpool”, säger Lenke Taylor från Personio i ett pressmeddelande (där Taylor nog dessutom slår rekord i effektivt bruk av HR-lingo). 
  7. Överraskande många anställda – 43 procent – säger sig vara okej med att chefen avlyssnar deras jobbchattar och e-post. Det visar en amerikansk undersökning från Qualtrics. Innan du skrider till handling kan det dock vara värt att lyssna på coachen Jay McDonald, som varnar för livsfara: ”Trust is the glue between an employee and a business and between a business and a customer, and if anything you’re doing on this monitoring, or spying, or AI, or technology, any of those avenues, erodes trust, then it erodes confidence, and ultimately it will kill your business”, säger han till Fortune.
  8. Snart kan AI avslöja hur skicklig du egentligen är som chef. Ny forskning visar hur AI kan användas för att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers, genom att analysera talmönster. Samma tjänster, om än något mer oetiska, skulle kunna användas för att avgöra hur neurologiskt lämplig du är för att leda. Låter inte som en garant för mångfald direkt.
  9. Fysisk närhet har stor effekt på produktiviteten. Medarbetare som sitter nära varandra kommunicerar helt enkelt bättre och ger mer feedback, rapporterade The Economist i veckan. En studie från Manchester-polisen visar till exempel att operatörer som sitter i samma rum som kollegor kan hantera inkommande ärenden snabbare än de som sitter ensamma. När arbetsteamen skildes åt ökade responstiderna till våldsbrott med hela 8 procent. Trist nog såg man dock att den fysiska närheten ledde till fler icke jobbrelaterade samtal – och färre externa relationer. Aldrig får man vara nöjd.

Månadens undersökning

Vad händer härnäst? Och vad får det för konsekvenser för verksamheten?  Omvärldsbevakning kan vara en fråga om överlevnad. Men en femtedel av cheferna har inte tid, visar Chefs senaste undersökning. ”Jag är själv chef, och kan förstå upplevelsen av tidsbrist. Men allt handlar om prioriteringar. Chefer har mycket att vinna på att prioritera bättre kontroll över möjliga utfall av framtidsutvecklingen, framför att ideligen rusa omkring och släcka bränder”, säger Johanna Danielsson, vd Kairos Future.

På chef.se får du tips om hur du vässar din egen omvärldsbevakning, se här, och här, – samt 5 megarisker att hålla koll på som chef. Missa inte!

Månadens webinar

Allt fler lider av psykisk ohälsa – och som chef måste du ligga steget före för att hjälpa dina medarbetare innan det är för sent. Detta högaktuella ämne lyfte vi på Chef i ett lunchwebinar i september med rubriken “Bästa redskapen mot psykisk ohälsa”. Samtalet genomfördes i samarbete med Skandia och modererades av mig. Som sällskap hade jag en sällsynt skarp panel: Victoria Blom, docent i psykologi och lektor på Gymnastik- och idrottshögskolan, Sofia Sjöberg, wellbeing manager på Pwc och Jenny Wiener, hälsoekonom på Skandia. Se i efterhand här.

Månadens debatt

Nu är det äntligen jämställt i storbolagens styrelser! Dessutom ökar kvinnorna i börsbolagens ledningsgrupper! Dessa goda nyheter fick vi ta del av i Allbright-rapporten som släpptes i veckan. Däremot finns det en viss typ av vd:ar som fortfarande agerar stoppklossar – nämligen de män som har haft vd-posten sedan år 2010 eller längre. Dessa har i genomsnitt 10 procentenheter färre kvinnor i ledningsgruppen. ”Bolagen behöver ta sig en funderare. Går det att skicka vd på omskolningskurs? Eller är det dags att städa ut det gamla och ta in något nytt och fräscht?”, säger Amanda Lundeteg, vd Allbright i en intervju med Chef.

Rapporten uppmärksammades i flera medier i veckan, men en vinkel har lyst med sin frånvaro: Den om representation baserat på hudfärg. I ett intressant inlägg på Linkedin skriver Seher Yilmaz, specialist på Samhall, om just detta: ”Allbrights siffror visar att utvecklingen av representationen är noll. Icke-vita kvinnor utgör 1 procent i ledningsgrupperna, icke-vita män 3,5 procent. (…) I valet mellan två obekväma skevheter, lyfter medier fortfarande den minst obekväma. Den om kön. Varför är det så tror ni?  Tack AllBright för att ni fortsätter lyfta representationen av icke-vita och visar att det är möjligt för oss att syna ojämlikhet ur fler perspektiv samtidigt.” Viktigt perspektiv! Chef har förstås lyft mångfaldskrisen i chefsleden flera gånger – bland annat här. Men det är helt klart dags för en ny granskning snart! 

Månadens fängelsedom

Domen mot förra Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen – fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri – överrumplade de flesta. Domen är ett före och efter-ögonblick för näringslivet, konstaterar Hans Westman i en ledare i Dagens Industri: ”Rättegången mot Birgitte Bonnesen bör inte bara mana till eftertanke hos banker som riskerar att utnyttjas för penningtvätt. Den är relevant för hela näringslivet. En vd:s handlingar och uttalanden spelar roll. Vad man säger, till vem och på vilket sätt får konsekvenser. Ibland så allvarliga att man kan dömas till fängelse”, skriver han och sätter fingret på varför ledarna i vartenda börsbolag lär lusläsa domen. Chefs reporter Fredrik Kullberg har intervjuat Aktiespararnas vd Joacim Olsson om vad domen kan få för konsekvenser för andra chefer.

Månadens fördjupning: Hejdå, hemarbetet?

Kontorets vara eller icke vara fortsätter att väcka starka känslor. Studie efter studie sköljer över oss – med de mest skiftande resultat. Fyra av tio svenskar jobbar nu hemifrån en del av sin arbetstid, visar ny forskning från KTH. Runt 15 procent gör det halva tiden eller mer. Samtidigt visar en ny undersökning från KPMG, baserad på 400 amerikanska företagsledare, att hela 86 procent av de tillfrågade vd:arna ”kommer att belöna anställda som anstränger sig för att komma in på kontoret med fördelaktiga uppdrag, löneförhöjningar eller befordran”.

Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. För någon vecka sedan konstaterade Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng, något uppgivet: ”Den som trodde att de nya digitaliserade arbetssätten och formerna för den hybrida arbetsplatsen hade satt sig vid det här laget hade uppenbarligen fel”.

Jo tack: I september meddelade Amazons vd Andy Jassy att han återinför fem dagars arbetsvecka på kontoret från och med 2 januari nästa år.”Vi tror att våra medarbetare är mer benägna att förstå vår unika kultur och bli en del av den om de är omgivna av andra på plats”, skriver han i brevet – och utlovade samtidigt färre chefer och en plattare organisation. Brevet är en del av en större trend: På sistone har företag som Deutsche Bank, Disney och Starbucks skärpt sina policys kring kontorsnärvaro.

Fenomenet har till och med börjat intressera kultursidorna. DN Kulturs medarbetare Carl Cederström plöjde en hyllmeter böcker om kontoret – och tidningen Chef – och skrev därefter en essä om “den eviga drömmen om den nya arbetsplatsen”. Cederström beskriver kontorets utveckling från en mahognyblänkande optimistisk dröm, till deppiga standardmöbler och gråa datorskärmar, till dagens ingenstanskontor”. Och hur allt det här påverkar oss som människor. Läsvärt! (se länk i länklistan).

Hittills har resultaten från forskningen på området knappast varit entydig – och fortfarande styrs debatten av personliga prefenser eller ekonomiska incitament (till exempel enkätundersökningar beställda av fastighetsbolag). Debatten lär fortsätta.

Tack för att du läste!

Hälsningar Calle 

Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!

LÄNKLISTA

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
  • Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+