Calle Fleur: Ett rop på hjälp inifrån ”40-veckorna”
Välkommen till utgåva 4 av Chef Monthly, en exklusiv månatlig omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.
Vad
Periodens ledarspaningar från Calle Fleur, chefredaktör på Chef.Nytta
En snabb orientering i trender, snackisar och aktuell debatt, för dig med ont om tid för omvärldsbevakning.Chefredaktören har ordet
Känner du också hur det liksom fräser i hårtopparna så här års? Inte så konstigt: Vi befinner oss mitt inne i de beryktade ”40-veckorna”.
Ni vet, den där tiden på året när allt ska genomföras samtidigt, deadlines och budgetar ska erövras – och ingen (ännu!) har kommit på tanken att säga ”vi tar det efter jul”.
Med det sagt får vi chefer unna oss de mikropauser vi kan. Vända ansiktet mot höstsolen, gömma oss i något mötesrum, försöka fånga andan och tänka: Det här fixar jag! För det gör du!
Välkommen till den fjärde utgåvan av Chef Monthly – en exklusiv omvärldsspaning endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+, vårt sprillans nya abonnemang.
Så skriv gärna till mig och berätta vad du vill läsa mer om! Jag är idel öra, jag lovar!
Nu kör vi!
Varma hälsningar Calle Fleur, chefredaktör Chef
Månadens 6 viktigaste ledarskapsspaningar
- Behövs särskilda skyddsombud för chefer? Allt om arbetsmiljö reder ut frågan i en intressant artikel. Arbetsmiljöverket har tidigare konstaterat att chefer ofta exkluderas från det systematiska arbetsmiljöarbetet och saknar skyddsombud som representerar dem: ”Att skyddsombudet ska företräda även chefen är något som vi lär ut. Men jag kan tänka mig att det är svårt för många att fullt ut förstå utmaningarna om man inte själv är chef”, säger Ida Meric, chefsombudsman på fackförbundet ST.
- Forbes har rankat världens bästa arbetsgivare 2024, genom att studera vilka företag som ger anställda möjlighet att utvecklas och lära sig nya färdigheter – och därmed stannar kvar längre på sina jobb. För någon som jobbar med chefsutveckling hela dagarna ger jag denna metod två tummar upp! Microsoft, Alphabet och Samsung toppar listan, men redan på plats nio hittar vi Ikea (Volvo hamnar på plats 33 och Spotify kvalar in på topp 100-listan).
- En ny intressant studie från Harvard Kennedy School visar att chefer som verkligen vill vara ledare presterar betydligt sämre än de som blev chefer av en slump. Dessutom är personer som gärna framhäver sig själva ofta överdrivet självsäkra, vilket påverkar teamets prestation negativt. Någon som är förvånad?
- Politikerna vill att vi ska jobba allt längre, gärna som ”jobbonärer”. Men hur peppade är arbetsgivarna på att behålla sina äldre medarbetare? Avonovas rapport Chefen och arbetsmiljön visar att bara en knapp fjärdedel av alla organisationer har en strategi för att få äldre medarbetare att arbeta kvar. Rapporten visar också att bara 1 av 10 chefer vill lägga fokus på ”anpassningar till olika livsstadier”. ”Det här är oroande. Inte minst med tanke på att vårt pensionssystem kräver arbete länger upp i åren, och att den utvecklingen måste kombineras med ett arbetsliv som är hållbart på lång sikt”, säger Per-Nicklas Olofsson, psykolog och organisationskonsult på Avonova, i ett pressmeddelande.
- Linkedin har kartlagt de 10 mest efterfrågade färdigheterna i plattformens jobbannonser. Och det är så kallade ”soft skills” som sticker ut – ordentligt. Listan med färdigheter toppas av kommunikation, tätt följt av kundservice, ledarskap och projektledning. Den mest efterfrågade egenskapen just nu är dock anpassningsförmåga.
- Månadens mest deppiga rapport stod Medlingsinstitutet för. På uppdrag av regeringen har de kartlagt inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor 2022, och landat i summan 23,3 procent. Läs det gärna igen: Tjugotre komma tre procent. Jämfört med Medlingsinstitutets senaste analys har de genomsnittliga inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män till och med ökat med 1,2 procentenheter – mest till följd av att gruppen med allra störst inkomster, där män är överrepresenterade, har dragit ifrån. ”Det stora genombrottet för en ökad jämställdhet som skedde på 1970- och 80-talen syns tydligt i statistiken. Det innebar att kvinnor och mäns inkomster närmade sig varandra. Efter denna period går utvecklingen långsammare”, säger generaldirektör Irene Wennemo. Deppigt var ordet.
Månadens debatt
Månadens mest intressanta chefsperspektiv stod norska professorn Katriina Byström för. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver hon om ”Return To Office”-trenden (RTO) – men att det nya arbetslivets framgång bygger på att chefer gör det de faktiskt alltid krävt av sina medarbetare: ”Efter att medarbetare i åratal har uppmanats att inte vara rädda eller motsätta sig den förändring som digitaliseringen av arbetet inneburit, visar cheferna nu ett väldigt svagt intresse för att själva förändra sina metoder att leda, motivera och följa upp medarbetare på en digitaliserad arbetsplats”, skriver hon och fortsätter: ”Jag efterlyser proaktiva och innovativa chefer som inser att deras medarbetares (livs)tid är för värdefull för att oreflekterat spenderas på kontoret. I alla fall när det inte ger något mervärde.”
I månaden fick hybridvännerna artilleriunderstöd av en ny stor studie från prestigeuniversitetet Stanford, där 1 600 medarbetare på ett kinesiskt techbolag delades in i två olika kontrollgrupper (heltid på kontoret respektive hybridarbete) och följdes under två år. 4 slutsatser: 1) Hybridarbetarna var mer nöjda och personalomsättningen minskade med en tredjedel (särskilt tydligt bland anställda utan chefstitlar, kvinnor och långpendlare), 2) Medarbetarnas prestationer var likvärdiga, 3) Möjligheten till befordringar påverkades inte, 4) De knappt 400 cheferna som deltog i experimentet ändrade sin inställning till hybridarbete, från negativ till positiv. Se där!
Några som definitivt inte hänger på de ökade kraven på kontorsnärvaro är Spotify.”Du kan inte spendera massa tid på att anställa vuxna människor och sedan hantera dem som barn”, säger HR-chef Katarina Berg till Business Insider. Touché.
Månadens modigaste skryt
Ja ja, man ska inte skryta, men jag är så himla stolt och glad över att Chefs satsning Årets modigaste chef nominerades till ett av tidskriftsbranschens tyngsta priser, Årets grepp, på Tidskriftsgalan, som ägde rum i slutet av oktober. Framförallt var det fint att juryn valde att lyfta fram redaktionens eget mod i det här. De skriver: ”Genom att vända sitt tjusiga arv ryggen och börja om i jakt på de bortglömda ledare just vår tid behöver, återvände Chef till värdet i sin journalistik. Apropå mod.”
Det här projektet har varit ett teamwork som har involverat alla på Chef, men kanske har jag haft det roligast av alla.
Jakten på Årets modigaste chef har tagit mig till en Coop-butik på Gotland, ett kontorshotell på Kungsgatan, tullstationen i Helsingborgs hamn, en boxningsklubb i Örebro, gruvan i Kiruna, en forsande å vid Storulvån – och Europas största ledarskapskonferens (i Finland!). Vi fortsätter att publicera texter och reportage ända till december – i det här utskicket tipsar jag om några av de senaste texterna. Jag vågar nästan lova att de är värda din tid.
- ”Väldigt mycket hade kunnat gå fel.”. En pulsåder som gick av. Så beskrevs det enorma jordskredet på E6:an utanför Stenungsund hösten 2023. Mitt i händelsernas centrum stod vakthavande räddningschefen Daniel Gillesén, som behövde fatta en rad avgörande beslut under stark tidspress. Ett år efter skredet träffade jag Daniel Gillesén i Göteborg, och fick en spännande redogörelse för ett minst sagt dramatiskt dygn.
- ”Jag visste att det skulle bli hat och ilska.” Vem har egentligen rätt att vistas i fjällen? Nedstängningen av delar av Svenska Turistföreningens (STF) verksamhet i Jämtlandsfjällen sände chockvågor genom frilufts-Sverige och ledde till kritikstorm och hat. Bakom beslutet låg ett modigt ledarskap – och två år av förhandlingar med samebyarna. Jag for till Storulvån i Jämtland för att träffa generalsekreterare Maria Ros Hjelm. Ett inspirerande möte!
- ”Man kan inte bara knyta näven i byxfickan.” När rektor Malin Rimmö på Hansåkerskolan vägrade acceptera kommunens nya sparkrav fick hon inte bara en erinran från kommunledningen. Hennes modiga beslut gjorde henne rikskänd som ”rebellrektorn” – och ledde till ett lagförslag. Nu har anslagen till skolan ökat igen.
Månadens webinar
I mitten av oktober genomförde jag ett intressant webinar i samarbete med Samhall, om varför vi chefer behöver uppdatera bilden av vem som har kompetens, i stället för att bara fortsätta rekrytera fler som liknar oss själva. Spännande och konkret samtal med Sabina Rasiwala, vice vd på Samhal. Samt Anne-Charlotte Barclay, HR-chef på Steelwrist, och Hemköp-handlaren Tony Olaussen: Två chefer som verkligen tänker annorlunda kring rekrytering – och har förbättrat sitt resultat genom att satsa på att anställa personer med funktionsnedsättning. Titta i efterhand här.
Månadens citat
”När jag var ung och grön så blev min chef vd. Vi brukade prata om vad man borde göra med företaget, men när han väl blev vd så ville han ta det lugnt. Det sågs som en reträttpost. Så är det ju inte i dag – du måste leverera varje kvartal och vara uppdaterad på allting.” Ola Rollén, vd Hexagon, till Dagens Industri.
Tack för att du läste!
Hälsningar Calle
Vill du ha mer? Prenumerera på Chef Weekly – nya spaningar i din inkorg varje vecka!
LÄNKLISTA
Redan PLUSkund — Logga in
Bygg vidare med fler tjänster
Nå nästa nivå med
Chefakademin+Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.
- Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
- Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
- Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
- Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
- Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.
*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+