Calle Fleur: Dags att pensionera maratonchefen

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Minns du också maratonchefen? Hen (men ofta han, om vi ska vara ärliga) utgjorde själva sinnebilden för hur en hälsosam chef skulle se ut och bete sig för tio år sedan. 

På omslaget till Chefs sommarnummer 2012 stod till exempel Jesper Kärrbrink, dåvarande vd för Euroflorist, och fyrade av ett Mona Lisa-leende. Med tajt träningströja, svettigt pannband, lera på kinden. 

”Svett, smuts och hårt slit”, löd rubriken. Tesen? Om chefen bara var en god förebild skulle hälsoarbetet i organisationen nog lösa sig automatiskt.

Tack och hej, sjukskrivningar.

Stress och obalans i arbetslivet? Inget som inte tåskor och kallsupar i något gudsförgätet triatlonlopp kunde lösa.

Jag har väl själv fallit i den där chefsfällan och tränat halvt ihjäl mig för Vätternrundan (30-årskris) och Lidingöloppet (40-årskris).

Satsningarna har säkert hjälpt mig att hålla ihop som chef och medmänniska, men har de verkligen påverkat organisationen? Tveksamt. 

Därför är det lyckosamt att Chefs nya undersökning visar att många av Sveriges chefer faktiskt har lyckats zooma ut och byta fokus – från individuella prestationer till förebyggande hälsoarbete.

”Jag har väl själv fallit i den där chefsfällan och tränat halvt ihjäl mig för Vätternrundan (30-årskris) och Lidingöloppet (40-årskris).”

Chefer reagerar inte längre bara reaktivt på ohälsa (läs: hantera dyra sjukskrivningar) utan genomför i allt större utsträckning proaktiva insatser som ökar trivseln och hindrar medarbetare från att skadas, bli sjuka eller fara illa.

Inte enbart för att det är ett lagkrav – utan för att det så tydligt fungerar: Studie efter studie visar att arbetet är helt avgörande för att vi ska må bra. För att vi ska trivas med våra liv.

Det största problemet med fokuset på leriga Ironman-chefer var att vi kanske tog det enklaste, men allra viktigaste, för givet.

Företaget Feelgoods analys av 20 000 chefer och medarbetare ringar in tre avgörande friskfaktorer som främjar hälsa och välmående på jobbet: Bra arbetsklimat och kolleger, balans och återhämtning samt att man känner stöd och uppskattning från sin chef.

Otroligt nog håller endast fyra av tio med om det sistnämnda, samtidigt som 30 procent av de tillfrågade uppger att de inte kan checka av en enda av dessa punkter.

Häpnadsväckande siffor – och ett tydligt bevis på att vi måste fortsätta prata om den här frågan.

Särskilt eftersom det är uppenbart att våra unga medarbetare – alltså vår framtid – mår i särklass sämst på jobbet. 

Förebyggande hälsoarbete är uppenbarligen både samhälls- och affärskritiskt. 

Calle Fleur, chefredaktör Chef

Mer TED till folket

Efter sommarsemestern gjorde jag ett vad med mig själv: Under hösten skulle jag se minst tre TED Talks i veckan, på väg till eller från jobbet. Ett enkelt och kostnadsfritt sätt att upskilla mig själv och kanske få ett och annat trick på hur man, så att säga, tar rummet. I ärlighetens namn gick det sådär: Jag såg tre föreläsningar, okej två, i augusti. Men ett inlägg på LinkedIn om de 24 allra bästa talen för ledare fick mig att tända till igen. Vad säger ni – är ni med mig 2025?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.