Brandchefen: Så ska fler kvinnor bli chefer
Räddningstjänsten är en av Sveriges minst jämställda organisationer. Endast fyra procent av alla som jobbar inom organisationen kvinnor. Av de 160 höga chefer som är anställda är endast tre kvinnor.
”Det är 1,8 procent! Det är så bedrövligt! Det stör mig. Jag undrar varför det är så när det finns duktiga tjejer. Vart tar de vägen?” säger Ida Texell, förbundsdirektör för brandkåren Attunda.
Hon är nu i full gång att starta nätverket Magma med ambitionen att öka kvinnliga anställda inom räddningstjänsten och speciellt få in fler kvinnor på chefspositioner.
Bakgrunden till initiativet kommer från kommentarer Ida Texell hört som, ’kvinnor vill inte bli chefer’ eller ’det finns ju inga kvinnor att rekrytera’.
Ida Texell
Gör: Förbundsdirektör, brandkåren Attunda.
Ålder: 35
Bor: Sollentuna med man och två barn.
Bakgrund: Kommer från Kristianstad. Studerade brandingenjör i Lund, blev befäl i Malmö och sedan operativ chef.
Aktuell: Har startat nätverket Magma
Citat: ”Nu har jag så duktiga chefer runt mig. Då är det läge att hämta energi utifrån,” om att hon i höst är chef på heltid och samtidigt pluggar en master i Business Administration på Stockholms universitet.
”Det är klart att de finns! Det var vad jag reagerade på. Vi har ju ett av Sveriges viktigaste jobb i en offentlig organisation reglerad med skattemedel. Då ska vi representera samhället och se till att arbeta med värdegrund och jämställd service,” säger Ida Texell.
Inspirerad av projekt som Styrelsekraft, Ruter dam och Battle of the Numbers började Ida Texell plantera idén om nätverket hos möjliga samarbetspartners och fick dem med sig. Sedan började de titta på vilka kvinnliga chefer som fanns inom svensk krisberedskap, som brandingenjörer och befäl.
”Det var framförallt viktigt att ta hål på ballongen av felaktiga uppfattningar och okunskap. ’Kolla, det finns kvinnliga ledare! De vill visst bli chefer!’,” säger Ida Texell.
Nätverket har kartlagt runt 30 kvinnliga ledare och nu återstår arbetet att kontakta dem, få med dem i nätverket och jobba med dem i rekryteringsprocesser. En hemsida är under uppbyggnad och i höst planerar Magma både föreläsningar och workshops om bland annat genuskoder och coachningsstudier.
”Vi ska hitta vägar att stötta varandra och få insikten att ’jag är inte ensam och jag kan ta för mig få kraft av det här’,” säger Ida Texell.
Kommer ni att klara av att finansiera och genomföra det här?
”Ja, det är jag helt säker på! Finns det ett behov och tycker folk det här är bra så löser det sig. Inga problem! Man kan inte tvinga folk att söka jobb men man kan se till att de känner sig bekväma i att göra det och bidra till att de kan nå sin fulla potential.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.