”Att som chef tala inför större grupper är nog det jag fått jobba mest med”

Hon kallar sig tågälskare. Men att Maja Rapp kom att göra karriär i tågbranschen var något av en slump. ”Fantastiskt att jobba i en verksamhet som verkligen behövs”, säger vd:n för tågoperatören Tåg i Bergslagen. Största utmaningen? Att bli trygg på scenen.

Karriär
Publicerad
Maja Rapp.

Tåget har framtiden för sig, det är Maja Rapps övertygelse.

Men efter en tuff vinter med åtskilliga förseningar och inställda tåg tillstår vd:n för Tåg i Bergslagen att det inte alltid går som på räls.

Ett grundproblem för tågföretaget, som ägs av regionerna Dalarna, Örebro, Västmanland och Gävleborg, har under lång tid varit bristen på lokförare och annan ombordpersonal för den upphandlade tågoperatören VR Sverige, som sköter trafiken och underhållet.

”I min roll ingår att ta emot och hantera kritik, vilket kan vara jobbigt ibland – jag skulle ljuga om jag sa något annat!”, säger Maja Rapp, som kallar sig tågälskare och ser sitt jobb som en skön blandning av teknik, ekonomi och människor.  

”Största utmaningen? Att bli trygg på scenen. Att som chef tala inför större grupper är nog det jag fått jobba mest med.”

”De kraftiga reaktioner som kan uppstå vid störningar i trafiken, bekräftar samtidigt hur viktigt tåget är i människors vardag. Inte minst därför känns det så ansvarsfullt och positivt att jobba med tåg, en hållbar trafikform som verkligen behövs”, fortsätter hon.

Själv sticker hon ut som relativt ung, 36-årig kvinna i en mansdominerad tågbransch.

”Men branschen strävar sedan ganska lång tid efter att locka till sig fler kvinnor, inte minst till ledande positioner, vilket nog gett mig lite extra flyt i karriären”, säger Maja Rapp.

Hon växte upp i Hudiksvall. Mamma sjuksköterska som sedermera blev sjukhusdirektör, pappa var distriktschef på skogsbolag.

Inspirerad av sin mor drömde Maja Rapp tidigt om en karriär inom vården, men planerna på att bli läkare fick skrinläggas på grund av en kraftig aversion mot blod.

”Jag trodde att min avsmak för blod skulle gå att jobba bort, men faktum är att jag svimmade två gånger under min prao-period på BB.”

maja rapp – KARRIÄREN I KORTHET

Maja Rapp.

2002: Första sommarjobbet, som jordgubbsförsäljare i Östersund. ”Jag stod på svåraste stället, och tjänade tre kronor litern i stället för en.”

2012: En av flera somrar med jobb på Holmens pappersbruk i Iggesund. ”Jag blev väldigt intresserad av kartong.”

2013: Färska examina från Handels och Chalmers i Göteborg, och ny som trainee på SJ. Starten på en karriär inom tågbranschen som pågått sedan dess.

2014: Första chefsjobbet som produkt- och konceptchef, SJ.

2017: Affärschef, SJ. ”Lägga anbud, räkna på anbud … för att lyckas behövde jag kunna verksamheten väl och bygga goda affärsrelationer med beställarna. Superspännande, tyckte jag.”

2021: Vd, Tåg i Bergslagen. ”Jag älskar att jobba med tåg och försöker lyfta järnvägsyrkena i alla sammanhang som ges.”

2023: Nominerad till Framtidens kvinnliga ledare, Ledarnas rankningslista med 75 unga kvinnor i chefsposition.

Men de höga ambitionerna kvarstod och ekonomi blev längre fram ett huvudspår. Maja Rapp tog examen som civilekonom på Handels i Göteborg, och toppade det med en master i entreprenörskap på Chalmers.

Att hon sedan hamnade vid järnvägen är lite av en slump, förklarar Maja Rapp, som inte hör till dem som var tågnördar redan som barn.

Men en annons från SJ, som ville locka ledarskapsbegåvningar till sitt trainee­program, verkade intressant. Maja Rapp sökte och kom in.

”Det blev ett superlyxigt år på SJ:s olika divisioner, och jag fick mersmak”, säger hon.

Maja Rapp stannade på SJ i åtta år, de sista fyra som affärschef.

De mentorer som hela tiden bistått med konstruktiv kritik, både generellt och på detaljerad excel-nivå, har varit värdefulla för hennes utveckling som ledare, berättar hon:

”Största utmaningen? Att bli trygg på scenen. Att som chef tala inför större grupper är nog det jag fått jobba mest med. Och även där har jag fått bra tips från mina mentorer; vad det i grund och botten handlar om är att fortsätta försöka, och göra framförandena lite bättre för varje gång. Sedan känns det väldigt härligt när man lyckas”.

”I min roll ingår att ta emot och hantera kritik, vilket kan vara jobbigt ibland – jag skulle ljuga om jag sa något annat.”

Erbjudandet att bli vd för det betydligt mindre företaget Tåg i Bergslagen kom när Maja Rapp var föräldraledig med sonen Philippe.

”Jag tvekade aldrig, det var dags att testa något nytt och tajmingen var helt rätt”, säger Maja Rapp, som likt sina medarbetare i huvudsak jobbar hemifrån.

Men åtminstone en dag i veckan samlas de alla fysiskt på huvudkontoret i Borlänge, dit Maja Rapp (förstås) tar tåget hemifrån Stockholmstrakten.

Under hennes ledning har bolaget vuxit från fem till nio anställda, och deras tågoperatör har tagit nya, dubbeldäckade pendeltåg i drift.

”Det händer massor i branschen, inte minst vad gäller teknikutveckling. Jag är resultatinriktad, satsar på att utveckla trafiken och trivs fantastiskt bra, inte minst tack vare mina drivna och kunniga kolleger. Det går i rätt riktning”, säger Maja Rapp.

Maja Rapps 3 bästa karriärtips

  1. Grotta ner dig. ”Att på djupet lära sig verksamheten gör att man kan ställa rätt krav och frågor.”
  2. Öppet sinne.  ”Välj inte bort branscher för tidigt. Då riskerar du att missa intressanta och roliga uppdrag.”
  3. Koppla av. ”I krävande roller är det väsentligt att helt slappna av och tänka på annat emellanåt, för att orka.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.